изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 04:53 EEST
Заплахи за протести на общински болници    
ЗдравеОбщински и частни болници поставиха условия на правителството и заплашиха с национални протести. Лечебните заведения в малките общити получавали много по-малко пари и така били обричани на фалит. От своя страна здравният министър обяви, че всички болници ще получат парите, които са си изработили, но след тежки проверки. Само така практиката за производство на пациенти, според Божидар Нанев ще бъде преустановена.


Общинските болници получили два пъти по-малко пари в сравнение с миналата година. Докато държавните болници се радвали на 90 процента делегирани бюджети. Така общинските болници щели да бъдат принудени да затворят, въпреки нуждата им по в места.

Николай Болкаджиев – директор на частна болница: "Тези бюджети са направени по усмотрение."

Д-р Мария Иванова – МБАЛ Крумовград: "50 процента намаление."
 
Репортер: "И тези пари няма да ви стигнат ли?"

Д-р Мария Иванова – МБАЛ Крумовград: "Не, няма да ни стигнат дори за фонд "работна заплата", защото назначихме нови специалисти по изискване на здравната каса."

Репортер: "Сега връщате ли пациенти, защото примерно сте си свършили парите?"
 
Цветомир Цветков – МБАЛ Поморие: "Не, не връщаме пациенти и смятаме да продължаваме да не връщаме пациенти, макар и  да реализираме някакви дългове."

Здравният министър пък увери, че всички болници, които оправдано са надвишили бюджетите си ще си получат парите. Но само след четворна проверка на инспектори, специалисти и дори пациентски организации. Някои болници обаче нямало да издържат този тест и затова до края на годината вероятно щели да спрат работа – допуска  министъра.

Д-р Божидар Нанев – министър на здравеопазването: "Не е заради това, че няма да се плаща – ще се плаща за реално свършена работа. А това, че много от тях са разчитали на преминали болни, които нямат нужда от болнично лечение, а имат нужда от амбулаторно лечение да поддържат определени обеми от средства, няма как да разчитат подобен механизъм да се поддържа."

Общинските болници вече са изпратили условията си на правителството, подкрепени от подписите на 120 хиляди души. И ако до понеделник не получат удовлетворяващ отговор, около 150 болници щели да насрочат национален протест.

Д-р Стойчо Кацаров: "Искаме да се премахнат делегираните бюджети, да се подобри възможността за специализация на лекари, да се даде възможност на общинските и частните болници  да кандидатстват по европейски фондове. Искаме да се премахнат незаконните изисквания по клиничните пътеки.

Здравният министър обаче е убеден че местната власт вече разбира нуждата от промени и протестите са политически стимулирани, въпреки че често посрещал недоволството и на кметове от ГЕРБ. Смята, че днес се е разбрал и с директорите на болниците в софийска област. Те пък от своя страна имат друг прочит от днешната си среща.  http://bnt.bgАвтор: Мария Чернева
 


Сходни връзки

Заплахи за протести на общински болници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди