изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:24 EEST
Брюксел налага обща позиция за ГМО    
Европейски съюз
Представителка на Европейската комисия опроверга твърденията, че Жозе Мануел Барозу иска да стартира много бързо процеса за разрешаване на два спорни вида генномодифицирани организми в ЕС.


Разрешаването на царевичната култура MON 810 и на картофа "Амфлора" (Amflora) е един от приоритетите на председателят на ЕК , бе заявил пред Франс прес анонимен източник от изпълнителния орган в Брюксел, припомня БТА.
Жозе Мануел Барозу мисли само за търговски отношения и изтъква научни мнения, според които употребата на ГМО не вреди на здравето. Той обаче се пази да каже дали тези продукти няма да се окажат опасни за околната среда в по-дългосрочна перспектива, заявиха източниците.

Председателят Барозу няма никакво намерение да налага ГМО, каза обаче снощи пред агенцията говорителката му Пия Аренкилде Хансен. Никакво решение не е взимано относно тези продукти, подчерта тя. Никаква точна дата не е насрочвана за момента, уточнило и представителството на ЕК във Франция.

Според говорител на комисията, председателят на ЕК вече е поискал от бъдещия нов комисар по здравеопазването и потребителската политика Джон Дали да се подготвят такива насоки, които да бъдат предложени за обсъждане и одобрение от страните в Европейския съюз.

Подходът на Европейската комисия е ясен - трябва да има обща позиция за генно модифицираните организми (ГМО) в Европейския съюз, която да почива върху научни доводи за тяхната полезност или вредност, като едновременно страните членки имат пълна свобода да ги разрешават или забраняват на своя територия, уточни говорителят. Като припомни, че Европейската комисия е получила научни становища по някои ГМО още през юни миналата година, говорителят изтъкна, че тези мнения са силно технически, което налагало да бъдат проучени много внимателно. Това отнема много време и в момента не мога да кажа в какъв срок Европейската комисия ще има становище по проблема, изтъкна той.

Американската компания Монсанто (Mоnsanto) чака да бъде подновено разрешението за отглеждане на царевицата MON 810 - единственият ГМО, отглеждан засега в ЕС, докато БА Ес Еф (BASF) се бори за своите генетично модифицирани картофи "Амфлора".  dir.bg

Готвачи искат забрана на ГМО

Майки с колички на поход срещу ГМО

Започна протестно шествие срещу промените в Закона за ГМО

В ДОБРИЧКО НЯМА ХРАНИ С ГМО

 


Сходни връзки

Брюксел налага обща позиция за ГМО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди