изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:08 EEST
ДА СТИГНЕШ ДЪНОТО И ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН    
ЗдравеИма един български лаф: "Някои пият от радост, други от мъка, а трети... от сутринта".


 Защо пие българинът, в частност добруджанецът? Болест ли е алкохолизмът? Как човек може да се справи с алкохолната зависимост? Каква е ролята на близките и правилно ли е поведението им ? Отговор на всички тези въпроси се опита да намери репортер на НДТ в разговор с психотерапевта Мария Няголова



СТАТИСТИКАТА

10, 4 процента от мъжете в страната употребяват алкохол всеки ден. Първенци по злоупотреба са представителите на мъжкия пол от Видин, където ежедневно надигат чашката почти една трета. Процентът на мъжете в Добрич, които пият всеки ден, е 16 на сто. Така те се нареждат на 7-о място в страната. Добруджанки по този показател са 5-и в страната. Най-много всеки ден пият жените във Враца - 8.1 процента. Данните бяха предоставени преди около две седмици от Националния статистически институт. Не много обнадеждаващи са други цифри, цитирани в отчет за дейността на Областния съвет по наркотичните вещества. Те сочат, че през 2009 година лечение в областния диспансер за психично здраве със стационар в Добрич "Д-р Петър Станчев" са потърсили общо 128 души със зависимости. По-голяма част от тях - 91 души, са били с алкохолна зависимост, останалите са с хероинова и злоупотреба с марихуана. Мъжете с алкохолна злоупотреба, потърсили лечение, са 82-ма, а жените - 8.
При лечението на пациентите с алкохолна зависимост в Психодиспансера се спазва конфеденциалност, никой от другите болни не знае каква е тяхната диагноза, каза за НДТ психотерапевтът Мария Няголова. По думите й, в последните години за алкохолната зависимост, която е

ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ, ПРИЗНАТО ОТ СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ,

започва да се говори все по-често, увеличават се случаите, в които се търси медицинска помощ. Алкохолизмът е заболяване, при което много бързо се влошава качеството на живот на болния, сподели психотерапевтът. По думите й, веднага го съкращават и губи работата си. Така остава без пари, "извън борда". Най-често преди това или по същото време го изоставя и партньорът му и ако няма родители, които да го обгрижват, положението му става много тежко. Моите наблюдения показват, че все по-млади хора се обръщат с такива проблеми за помощ - изоставени, без препитание, чиято единствена мисъл е как да намерят пари, за да си купят едно патронче, сподели Мария Няголова.
При алкохолната зависимост има генетична предразположеност, каза психотерапевтът. "Ако в рода има човек с алкохолна болест, има вероятност да бъде засегнато поколението. Не е задължително, но просто хората трябва да са нащрек".

ИМА ЧЕТИРИ ТИПА АЛКОХОЛИЗЪМ,

посочи Няголова. Първият, при който най-бързо се стига до дъното, е този, при който алкохолът се консумира поради биологически крейвинг /влечение, б. авт./. Това е тежък тип алкохолизъм, хората, които са предразположени и станат алкохолици, много трудно могат да се справят с проблема, обясни специалистът. При втория тип алкохолът се консумира поради психически крейвинг - използва се за успокоение, при наличие на конфликти, така някои смятат, че решават проблемите си. Третият вид алкохолизъм е, когато до чашката се прибягва като самолечение от психическо разстройство. Така се тушират някои симптоми на заболяването, използва се като антидепресант. При четвъртия тип алкохолът се използва като средство за адаптация при налични мозъчни увреждания. До тях може да се е стигнало след престой в кувьоз, може да има неврологични симптоми. Тогава алкохолът служи като средство за адаптация, така човекът се чувства нормално, каза Няголова. Тя обясни, че към този тип спадат и хората, които пият, за да не са различни от другите, при него лечението е най-трудно.
Първата крачка в лечението на алкохолната зависимост е

ДА СИ ПРИЗНАЕШ, ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ,

каза психотерапевтът. По думите й, тази първа крачка е най-трудна, човек трябва да капитулира, да си признае, че е безсилен, че няма воля да се справи сам с проблема. Няголова обясни, че хората с такава зависимост въобще не трябва да посягат към алкохола, при тях е невъзможно контролираното пиене - при което си казват: "Ще пия 50 грама" и успяват да спазят обещанието. Тези хора не трябва въобще да пият алкохол и животът им може да е прекрасен, категорична е Няголова.
Ролята на близките е много важна за изхода от лечението на алкохолизма, каза психотерапевтът. Според нея, роднините много често прикриват състоянието на болните - за да няма скандали, за да не научат другите хора. Дори понякога им осигуряват и дневната доза. Така те реално ги окуражават. За да се пребориш с алкохола, трябва да стигнеш дъното, а едно такова поведение на близките не помага, категорична е Мария Няголова. "Много е трудно да се работи с близките - обясни тя. - Защото хората с алкохолна зависимост успяват да ги манипулират, те са виртуози в снабдяването с пари за алкохол". Психотерапевтът коментира, че в българското семейство не винаги родителите дяват добър пример на децата си. На масата може да се сложи ракия, но не тя да е в центъра, не тя да е акцентът на вечерята, обясни специалистът. Това, по думите й, може да доведе и до други злоупотреби, децата просто да си кажат: "Вие си пиете за удоволствие, ние пък ще вземаме наркотици".

В БЪЛГАРИЯ НЯМА ИЗГРАДЕНА СТРУКТУРА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА АЛКОХОЛИЦИТЕ,

няма програми, каза Мария Няголова. Има само няколко специализирани болници, а в психодиспансерите - както и в Добрич, няма обособени отделения за пациенти с алкохолна зависимост. Психотерапевтът разказа, че наскоро с директора на ЦПЗСД "Д-р Петър Станчев" - д-р Маргарита Новоселска, са участвали в семинар в курорта Свети Константин и Елена. На него представители от Полша споделили своя опит - при тях във всеки квартал имало Център за лечение на алкохолизма и така било от 50-те години на миналия век. Многобройни били и групите на анонимните алкохолици. Първи стъпки в тази област се правят и в Добрич - в града ни е изградена първата група за взаимопомощ. Водеща фигура в нея е добричлия, който се е лекувал в Германия, дейността на групата се финансира от сестра му. Лечението на алкохолизма в Психодиспансера се състои в детоксификация - изчистване на организма от алкохола, и мотивационна работа с психолог, сподели Мария Няголова. Тя обясни, че при болестта има и физическа зависимост, че след като веднъж алкохолът се включи в метаболизма, организмът вече си го иска. Затова и при лечение болните влизат в болница, защото състоянието на делир, в което изпадат, е животозастрашаващо.
Никой не е застрашен от провал при лечението на алкохолизъм, посочи специалистът. И обясни, че и след години въздържание дори една чашка, една бира може да върне човек към страшната болест. Ако качеството на живот на човек зависи от това да остане трезвен - струва си, категорична е Мария Няголова. НДТ
 


Сходни връзки

ДА СТИГНЕШ ДЪНОТО И ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди