изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:42 EEST
ЗЪРНЕНИ СОРТОВЕ НА ДЗИ СА ПРИЗНАТИ У НАС И В ЧУЖБИНА    
ЗемеделиеНа предстоящата Експертна комисия по зимна обикновена пшеница, която ще се състои през първите месеци на 2010 год. са предложени за разглеждане и утвърждаване сортовете  Киара, Калина, Горица, Стояна, Лидер и Божана.

Това съобщи директорът на института Петър Петров в навечерието на разширеното заседание на Научния съвет на Добруджанския земеделски институт. То ще се проведе утре. На него ще бъде отчетена работата на научното звено към Селскостопанска академия през 2009 г.  
През 2009 год. в списък “А” на официалната сортова листа на България бе вписан сорт Драгана, който е зимна обикновена пшеница, както и сортът тритикале Бумеранг – тритикале. За първа година за изпитване в системата на ИАСАС през 2009/10 реколтна година са предадени сортовете: Пчелина, Рада, Тина, Каварна и Косара.
Сортове зърнено-житни култури на ДЗИ са признати през миналата година и в международен план официално в сортовата листа на Турция бяха вписани сортовете Енола, Аглика и Милена. От тях институтът е продал общо 21 тона базови семена на партньорите си в Турция.
През миналата година е продължила работа по изследователски проект ”Създаване на сортове зимна обикновена пшеница и изходен селекционен материал чрез комбиниране на класическите селекционни методи с някои биохимични и биотехнологични подходи и използване на отдалечената хибридизация”, който е със срок за изпълнение 2007-2010 г. Целта му е създаване на сортове зимна обикновена пшеница, пригодни за отглеждане в различните райони на страната и за изясняване на някой теоретични задачи, свързани със селекцията на тази култура.
В колекционният питомник през 2009 година са били проучени 1390 образци от сортове и селекционни линии обикновена, твърда пшеница и тритикале от различни екогеографски райони на света, както и такива, създадени в ДЗИ-Ген. Тошево. Обособени са групи от образци, които се използват като източници и донори на ценни стопански качества в селекцията на пшеницата. В ген-банка за дълготрайно съхранение на зърнено-житни култури се съхраняват общо 3435 образеца обикновена зимна пшеница и твърда пшеница, 424 образеца тритикале и 166 образеца ечемик, посочва още директорът на ДЗИ.
 


Сходни връзки

ЗЪРНЕНИ СОРТОВЕ НА ДЗИ СА ПРИЗНАТИ У НАС И В ЧУЖБИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди