изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:45 EEST
ДОБРУДЖАНСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ ОТЧИТА 2009 Г.    
НовиниСлънчогледовият хибрид на Добруджанския земеделски институт заема 90 на сто от площите с български хибриди


Разширеното заседание на Научния съвет на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево ще се проведе днес. На него ще бъде представено развитието на селекцията на зърнено-житните, бобови култури и на слънчогледа през миналата година. Данните сочат, че от площите, заети с български хибриди слънчоглед през 2009 г. основен дял - над 90 %, заема хибридът на ДЗИ Сан Лука. След него се нареждат хибридите Марица, Мусала, Яна и др. През миналата година институтът е създал нови линии слънчоглед с ниско съдържание на масло, подходящи за директна употреба и за птици. Прехвърляна е устойчивост към синя китка. Работи се с хибридни форми, получени от сътрудничество с Турция, Испания, Русия и наши линии получени от отдалечена хибридизация като общият им брой е 219 номера,обясни директорът на ДЗИ Петър Петров.
Той посочи, че в ИАСАС са представени за изпитване 8 хибрида маслодаен слънчоглед. За първа година на изпитване е представен хибрид Морис, който е устойчив на хербициди.  За трета година са изпитани  хибридите Алпин, Лазарица и Велека, за втора  година – Михаела, Вики и Вокил и за първа година – хибрид Ивко, който превишава стандартните сортове с 12.9 %. Резултатите от изпитването в ИАСАС показват, че хибридите, които са изпитвани за втора година, запазват шансовете си за признаване. Хибридите Апис, Велека и Лазарица приключват изпитването.
В ДЗИ Ген. Тошево се поддържат и размножават родителските линии на признати и предадени за изпитване в ИАСАС хибриди. През 2009 г. е работено по внедряване на наши хибриди в чужбина- Румъния, Молдова,Украйна и Русия. Отчита се,ч е хибридите Марица и Сан Лука се представят добре в Молдова, Украйна и Русия, а Яна и Алпин в Румъния. Семепроизводство е правено в Молдова на Сан Лука и Марица – общо 1980 декара и в Румъния на хибрид Яна на 200 декара.
За 2010 година продължава размножаването на хибрид Яна в Румъния на площ от 350 дкара и на хибрид Алпин на площ от 150 декара. Хибриди Сан Лука и Марица са отглеждани в Молдова на площ съответно 3 000 дка и 2 000 дка.
За първа година се прави и отчитане към  заболяването  кафяви петна по слънчогледа. То се предизвиква от комплекс гъби от род  Alternaria, които  поразяват както листните петури, така стъблата и питите на слънчогледовите растения. Това заболяване води до намаляване на добива от слънчоглед и влошаване качеството на маслото. От изпитаните 2038 селекционни номера имумен тип на реакция са показали 26.7 %
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ ОТЧИТА 2009 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди