изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:19 EEST
ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ    
Новини

Предложението на общинската администрация е тя да се увеличи от сегашните 37,73 лева на 50 лева. Таксата за детска градина и ясла в Добрич да се увеличи от досегашните 37,73 лева на 50 лева предлага общинската администрация. Друга промяна е увеличението на таксата за детска млечна кухня от 1,20 на 1,50 лева дневно. Предложението е залегнало в докладната записка за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич. Предстои то да бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет в края на месеца. 




В докладната записка е посочено, че промените в таксите за детските ясли и градини и детска млечна кухня са във връзка с разработено и одобрено от РИОКОЗ меню за хранене, което отговаря на съвременните изисквания за здравословно хранене и борба със затлъстяването при подрастващите. „Това налага завишаване количеството на пресни плодове и зеленчуци, замяна на зеленчуковите консерви със замразени зеленчуци и включването на телешко, агнешко и свинско месо, наред с пилешкото. В резултат на тези промени стойността на един храноден е нараснала от 1,50 лева на 2-2,30 лева дневно”, се посочва в докладната записка на кмета Детелина Николова.
Мотивът за поскъпването е и увеличението на цените на ток, газ, обясни пред НДТ заместник кметът по образование Камелия Койчева. Става въпрос за баланс на разходите и подобряване на храненето, добави тя. И посочи, че досега издръжката на децата в детските ясли и градини се е поделяла поравно между общината и родителите. След увеличението на цените за отопление, сега се налага актуализация на таксите, за да има баланс, обясни К. Койчева. И припомни, че много общини още през миналата година са пристъпили към обсъждане и вдигане на таксите за детските заведения.     
Последните данни за детските ясли сочат, че годишният разход за издръжка на едно дете е 1371 лева, а месечната издръжка е 114 лева. Таксите за едно дете годишно възлизат на 396 лева или 33 лева месечно, тъй като децата не посещават всеки ден детското заведение, аргументира се К. Койчева.
Предвижда се новите такси да влязат в сила от март. Друга промяна е въвеждането на месечна такса от 30 лева, когато детето не посещава детско заведение без уважителна причина. Целта е да има сигурност, че детето ще посещава детска градина, щом е записано, обясни Койчева. Тя посочи, че макар в общината да няма недостиг от места за детски градини и ясли, в момента има детски градини, където има чакащи за прием деца, а в същото време записани не посещават забавачниците.
Променя се и текст, който регламентираше облекчение от 50 на сто от таксата за родител, който полага сам грижи за детето си. Сега се предлага новият текст да е „Майки, за чиито деца в акта за раждане е записано – баща неизвестен”. Облекчение ще ползват и семейства, в които единият от двамата родители е с инвалидност 70 и над 70 процента. Таксата за децата, които посещават подготвителна група в детските градини става 28 лева. Увеличава се размерът на депозитната такса на 25 лева. Всички родители на децата в детските заведения трябва да доплатят разликата в депозита.
Решението за новия размер на таксите предстои да бъде прието на следващото заседание на Общинския съвет в края на месеца. НДТ
 


Сходни връзки

ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-16 @ 13:25 EET
Не мислите,госпожо Койчева,че правите твърде резки промени и то в момент на криза.Какво значи-"баща неизвестен".Знаете ли колко майки има,които сами отглеждат децата си ,въпреки че бащата е напълно известен.Аз лично познавам такива.И бъдете спокойна-децата ни няма да затластеят в детската градина,защото още сега порциона им е толкова малък,че дъщеря ми се връща след градина прегладняла,въпреки че въобще не е от ящните!!!Нямам нищо против да си заплащам такса от 50 лв.,но при условие,че порциона на децата ще е нормален и да не ми се искат допълнителни пари за чаршафи,ремонти,вода,играчки и т.н.В града няма нито една ремонтирана градина от общината,играчките ,килимите и пердетата са от 50 години и ако не са родителите всички градини ще тънат в мизерия.Крайно време е да се каже какво общината ще направи за градините,а не само да се вдигат такси.В София таксата е 60 лева,но всички градини са санирани,а в някои има даже и басейн.Защо в София може,а при нас не.
ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-16 @ 16:45 EET

А нима не знаете, че е модерно да не се сключва брак, майката да се води "самотна", за да получава всички полагащи и се помощи! И много от тези "семейства" не са от най-бедните, а напротив- хора със собствен бизнес. Техният отговор, е че щом могат да използват да вземат от държавата защо-не!

  Чудесна политика на тая държава!

ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-16 @ 17:58 EET

Е ще отделят 222000 лв от бюджета за кучета а децата какво те са си наши защо да не плащаме

ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-16 @ 23:10 EET
kakvo predlagate za 50 leva gradinarska supa li
ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-17 @ 11:14 EET
Проблемът с храненето в детските градини не е заради порциона, а заради качеството. Масово се предлагат филии с маргарин и салам, пържени питки, пържена риба, тутманици, компоти и сокове със съмнително качество...Очевидно никой няма интерес това да се промени, а само се говори за "здравословно хранене" без грам компетентност. И аз лично въобще не вярвам, че така увеличилата се такса ще подобри това. И все пак чакам да видя резутат...
ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-17 @ 14:27 EET
basi smotanata ob6tina.......celta i e samo edna da lapka..kolkoto se moje tolkova e po dobre....taq kmetica nqma naqjdane
ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-17 @ 15:38 EET
Някой може ли да ми каже, кой зарежда детските градини с хранителните продукти?Може ли например директорката да си избере фирмите, от които да зарежда или това го прави общината?Питам, защото ми е чудно защо например децата трябва да пият някакви съмнителни нектари, да ядат гаден консервиран зелен боб, като за същата цена могат да се купят по-качествени неща.
ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-17 @ 15:48 EET
Таксите трябвало да се увеличат и заради тока и газта.Добре, питам аз зщо когато парното в ДГ е надуто всичкото топло излиза през старите дограми.Що не вземат да направят ремонт първо в градините, та чак тогава да мислят за увеличение.Ако това беше тяхната къща така ли щяха да направят?Какво им пука, нали родителите ще плащат, няма къде да идат!
ВДИГАТ С НАД 30 % ТАКСАТА ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-25 @ 22:07 EET
заради кризата заплатите падат а тия неспряха данаците да увеличават ами по махленски ще изберем една безработна съседка която подобре ще ни гледа децата !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди