изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:54 EEST
ГЕРБ губи доверие, 3 събития ”лъскат” кабинета    
Общество
Операциите на МВР по разкриване на мрежите на организираната престъпност, номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар и оставката на Румяна Желева като министър на външните работи са трите събития, които в последните месеци са оказали най-силен положителен ефект върху образа на правителството.


Това сочи национално представително проучване на "Алфа Рисърч". То беше представено на пресконференция в БТА.

Проучването е направено в периода 7-15 февруари, съобщи социологът Боряна Димитрова и добави, че са тествани над 15 събития, за които се предполага, че ще имат широк обществен отзвук. Силна е подкрепата на обществото за операциите на МВР, но са и високи очакванията за разплитане на обвързаността между мафия и държава, коментира Димитрова.

Най-негативен обществен отпечатък са имали затварянето на болници, казусът с Румяна Желева като кандидат за еврокомисар и неизплащането на част от задълженията на държавата към фирмите.

Нарастващо обществено напрежение има по отношение на обявените първи стъпки на здравната и на пенсионната реформа, на промените в закона за ГМО и на влошаването на икономическата среда.

По думите на Боряна Димитрова действията на правителството от началото на годината предизвикват противоречиви реакции в общественото мнение. От една страна, средната оценка за работата на кабинета бележи спад от 4,13 на сто през октомври до 3,79 на сто в средата на февруари. Този спад се тълкува от социолозите като оценка за резултатите, тъй като има очаквания за по-бързи, по-категорични и по-последователни резултати.

Същевременно доверието към правителството и особено към премиера и лидер на ГЕРБ Борисов остава високо и най-вече без конкуренция от страна на други лидери или партии. В оценката за резултатите от дейността на правителството има спад, но общественият кредит на доверие е висок, коментира Димитрова. Подкрепата за Бойко Борисов в качеството му на премиер е 51%, неутралните мнения са 29%, а отрицателните - 20%.

За най-успял министър от кабинета е посочен министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов - с 40% одобрение. Той увеличава подкрепата си с 10%, отбеляза Димитрова. Министърът на външните работи Николай Младенов също печели доверието на хората с 15,2% одобрение, а министърът на финансите Симеон Дянков е безспорен лидер в противоречивите оценки за своята дейност. Той има 32% неодобрение за дейността си и 15, 2% одобрение.

Като най-неуспели министри са посочени министрите на здравеопазването Божидар Нанев (28,7% неодобрение) и на труда и социалната политика Тотю Младенов (20,3% неодобрение).
По думите на Димитрова и при двамата министри има по-висока критика от страна на слоевете, които са професионално ангажирани в съответните сфери.

Според проучването на Алфа Рисърч по партии обаче ГЕРБ губи 13,3% от подкрепата на обществото от юни досега. Загуба на доверие има при всички политически партии. Най-голям е спадът при РЗС - 13,4%. „Атака" също губи 9,9% одобрение, Синята коалиция - 2,8%, а БСП - 2.

При политиците най-голям спад в политическото доверие има Яне Янев - минус 13%. Одобрение за него дават 9% от анкетираните. Той е следван плътно по загуби от лидера на „Атака" Волен Сидеров, който губи 10,6%.

Премиерът Бойко Борисов има одобрението на 50,5% от участниците в анкетата, въпреки че е загубил положителната оценка на 9,5%. След него от политическите лидери харесван остава червеният водач Сергей Станишев. Одобрение за него са дали 14,2% като отливът е 8,8%.

Единственият лидер на партия, който увеличава одобрението за себе си, е Ахмед Доган - плюс 1,1%. Одобрението към него е на 7,1% от запитаните.

Без промяна остава доверието към главния прокурор Борис Велчев - 26%, и към президента Георги Първанов - 44%.

dir.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ губи доверие, 3 събития ”лъскат” кабинета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди