изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:27 EEST
ПРОЕКТ „КУКЛИТЕ НА БАБА В МОИТЕ ИГРИ” В ЦДГ „СЛЪНЧИЦЕ    
КултураМалките слънчица научиха за традициите на куклите в Добруджа

В традициите на куклите в Добруджа посвети възпитаниците на ЦДГ №10 „Слънчице” в Добрич етнографът от Регионален исторически музей Надежда Иванова. Тя бе гост на детската градина, а поводът бе старта на проекта „Куклите на баба в моите игри”.
Етнографът разказа на децата, че още в далечното минало децата са имали своите играчки. Археолозите са открили в Добруджа играчки от най-ранните хилядолетия, когато децата са използвали малки глинени фигурки, свирчици и други предмети, с които са пресъздавали света на възрастните. Преди 100-200 години децата са започнали да играят и с кукли, разказа етнографът. Те са били изработвани от царевичен кочан, който наподобява бебе, повито в пелена. Предците ни са си правили кукли от глина, а лицата им белосвали с вар. Надежда Иванова разказа на малчуганите и за куклите от слама, които са си майсторили децата в Добруджа, както и за тези от дървени лъжици. Показа им и парцалени кукли и обясни как са ги правили прабабите им. Преподавателят Гергина Маринова, която участва в проекта като педагог, сподели спомените си за куклите от нейното детство.  „Най-важното е, независимо какви кукли ще изработите, да запазите ценното, което притежавате – вашето въображение, което ще вдъхва живот на всяка една кукла”, препоръча етнографът.
Тя бе впечатлена от куклите от хартия, които децата от ЦДГ „Слънчице” са изработили, а престилките са изтъкани от тях в ателието по тъкачество.
 Проектът „Куклите на баба в моите игри” е вторият, който се реализира в ЦДГ №10 „Слънчице” с финансиране от Национален фонд „Култура”. През миналата година там успешно завърши проектът „Приказка за чергата-ателие за тъкачество на баба, мама и внуче” на сдружение за развитие на деца „Слънчице”.
В рамките на новия проект самодейците от народно читалище „Светлина” в село Ведрина ще предадат на малчуганите и техните педагози и родители умения за изработване на традиционни кукли от слама, от царевична шума, кратуни, тип „Бабино чорапче” и др. Най-добрите традиционни кукли, изработени от децата, ще бъдат издадени в луксозен набор от картички и на календар.
 


Сходни връзки

ПРОЕКТ „КУКЛИТЕ НА БАБА В МОИТЕ ИГРИ” В ЦДГ „СЛЪНЧИЦЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди