изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:41 EEST
49 турски генерали и офицери арестувани - готвели преврат    
По света
49 турски генерали и офицери са арестувани заради подготовка на военен преврат. Те са обвинени, че още от 2003 година са планирали да свалят правителството на умерената ислямистка партия на премиера Ердоган, съобщи bTV.


Арестите бяха извършени вчера и тази нощ в почти цялата страна. В ареста са 17 генерали от резерва, както и четирима адмирали и 17 офицери на служба. Обвинението към тях е, че са планирали действия за дестабилизиране и хаос, които да предизвикат намесата на военните. В плановете им влизало дори взривяване на джамии.

Това е втората операция на прокуратурата за последните години срещу заговори за сваляне на правителството с преврат. През есента на 2008 година започна разнищването на така наречената организация "Ергенекон". Досега са арестувани близо 400 цивилни и военни, които са се готвели да свалят правителството на Реджеп Тайип Ердоган. Неговата партия за справедливост и развитие дойде на власт през 2002 година и отново спечели изборите през 2007 година.

Формацията беше създадена от обединението на няколко проислямистки партии и също носеше този етикет, но през годините се утвърди като консервативна прозападна либерална формация. Армията, която се смята за пазител на светските основи на турската република, е извършила четири преврата за последните 50 години./БЛИЦ

 


Сходни връзки

49 турски генерали и офицери арестувани - готвели преврат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди