изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:43 EEST
Кметът на Охрид: Като не ми обръща внимание македонското правителство, ще поискам помощ от ген. Бойко Борисов    
НовиниОхрид. Като не ми обръща внимание македонското правителство, аз ще поискам помощ от ген. Бойко Борисов – това каза пред Агенция “Фокус” кметът на Охрид Александър Петрески. По думите му - водите на Охридското езеро вече са залели бреговете, унищожили са плажовете, наводнили са пътища. Нивото на езерото продължава да се покачва и заплашва със заливане още площи, общината няма правомощия да се справи с проблема, а централната власт не оказва помощ на града.


„Ако централната власт не ни обърне внимание, както сега не ни обръща, тогава ние ще търсим помощ от Европа. Ще търсим помощ от всички около нас – първо съседни държави и всички, които искат да помогнат на Охрид. Затова защото Охрид е град на ЮНЕСКО, Охрид не е само на Македония, а е град на цял свят! Затова ще търся помощ от цял свят. И се знае, че първо ще търся помощ от тези, които са най-близко. Винаги първо човек се обръща към комшиите”, каза още кметът на Охрид. Той каза, че в България се познава с доста кметове, сред които тези на общините Велико Търново, Несебър (като градове на ЮНЕСКО), както и с други по-малки общини. „Най-ще ми бъде драго, ако първата помощ стигне от България” – каза кметът на Охрид Александър Петрески.

Александър Петрески: Навреме предупредих какво ще стане с преливането на Охридското езеро
24 февруари 2010 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Охрид. Все повече и повече става водата в Охридското езеро, всеки ден. Така също и днес нивото сигурно ще бъде още по-високо – 16 или 17 сантиметра повече от позволеното. Цял ден вчера валя, цяла нощ валя и сега отново вали – каза пред Агенция “Фокус” кметът на Охрид Александър Петрески.
„Аз навреме предупредих какво ще се случи с Охридското езеро, премиерът викаше – градоначалникът всява паника и го използва политически. След вашите публикации във „Фокус”, нещата се обърнаха: сега те правят опити да спрат преливането, но вече не помага. Слагат чували с пясък по крайбрежието, но не помага. На максимум са отворени всички шлюзове за изтичане на водата, но и това не му помага. Затова, защото много повече вода вече е влязла в езерото, отколкото шлюзовете може да изпуснат”, каза още кметът.
В интервю за Агенция "Фокус" на 17 февруари кметът на Охрид Александър Петрески заяви, че Охридското езеро е надхвърлило максимално допустимото ниво и той няколко пъти е предупреждавал централните власти за това. "Алармирах, че водата е на много по-високо ниво от допустимия максимум и трябва да се изпуска през Църни Дрим, за да не се нанесат щети в Охрид. Съществува опасност да бъде залят кеят, както и земите близо до Охридското езеро. Също така имаме проблеми с реките и каналите, които се вливат в Охридското езеро. Тъй като нивото се повиши, сега вместо реките и каналите да се вливат в Охридското езеро, е обратно – от него изтича вода по реките и каналите, тъй като нивото му е по-високо от техните. Апелирам до централната власт – да изпуска повече вода през Църни Дрим", каза тогава кметът. Два дни по-късно Охридското езеро преля и наводни плажовете, разруши заведенията около бреговете, прекъсна мостове и потопи земеделски земи.

 


Сходни връзки

Кметът на Охрид: Като не ми обръща внимание македонското правителство, ще поискам помощ от ген. Бойко Борисов | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кметът на Охрид: Като не ми обръща внимание македонското правителство, ще поискам помощ от ген. Бойко Борисов
Автор: Anonymous да 2010-02-24 @ 15:13 EET
Благородно е да помагаш и то на комшии, но какво стана с Спаска Митрова,делото със загиналите в Охридското езеро- нямат благодарност тия "братя" все на хитри се правят!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди