изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:57 EEST
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА    
НовиниСрещу увеличението с над 30 % от кметството обещават по-здравословно хранене в забавачниците

Таксите за детска ясла и градина в Добрич бяха увеличени на 50 лева месечно с решение на общинския съвет вчера. Досега месечно родителите плащаха по 37,73 лева за забавачка. Премахнаха се и облекченията, от които досега се ползваха от родители, които сами отглеждат детето си. Сега вече облекчението от 50 % ще важи само за деца, които имат починал родител или с родител, лишен от родителски права с влязло в сила съдебно решение. Намаление на таксата ще се ползва, когато един или двамата родители са инвалиди с трайно намалена работоспособност 70 и над 70 %, както и за семействата с близнаци.  Въвежда се такса от 30 лева, ако децата не посещават детска ясла или градина без уважителни причини. Решено бе още депозитната такса да се увеличи на 25 лева. Таксата за подготвителните групи става 28 лева.
Повишението на таксите от кметството аргументираха с повишените цени на горива и с подобряване на храненето. Разработено ново меню, което е съгласувано с РИОКОЗ, предвижда използване на замразени зеленчуци, повече плодове и прясно замразено агнешко, телешко и свинско месо към предлаганите сега пилешко и риба. С увеличението на таксите частта от разходите за дете в забавачките, която родителят поема е 14,6 процента, посочи кметът Детелина Николова. Останалите се поемат от община и държава.
Общинският съветник от ГЕРБ и директор на детска ясла Кина Драгнева припомни, че от 2004 г. са настъпили много добри промени по отношение на храненето на децата в детските заведения в Добрич. Преди това родителите са събирали средства за дофинансиране на храненето. Сега децата се хранят балансирано, посочи тя.
Веднъж седмично в менюто има постно ястие, един ден – пилешко месо, един ден – риба и два дни – месо или кайма. Менютата са изнесени на видно място в детските заведения. РИОКОЗ ежедневно прави проверки по свой график. Всеки ден се заделят проби от храната на децата, ежедневно се извършва калкулация по рецептурника, по който се приготвя храната в детските ясли и градини, посочи кметът Д. Николова. Тя посочи, че средният храноден за едно дете в детска градина варира от 1 до 2 лева. През януари и февруари той е бил 1,30-1,77 лева, като през този период не е било включено замразено агнешко, телешко и свинско месо. 
От групата на „Коалиция за България” заявиха, че когато Добрич е на 12 място в страната по работни заплати не е удачно да се вдигат таксите за детски градини и предупредиха, че заради новите такси ще има отлив на деца от забавачниците. В тази връзка кметът се ангажира на всяко заседание на Общинския съвет да изнася информация за това дали има отлив от детските заведения. От партия АТАКА предложиха новите такси да бъдат 45 лева и всеки ден в детските ясли и градини да се изнася информация освен за менюто, но също и калкулацията за храноден. Тези решения не бяха приети от мнозинството. Новият размер на таксите бе приет с мнозинство.
Вчера общинските съветници приеха  и други промени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на територията на общината. Според тях отпадат читателските абонаменти за РБ „Дора Габе”, както и за билети в Художествената галерия. За концесионер на „Млекарницата” в АЕМО „Старият Добрич” бе определен частният земеделски стопанин Гюрсел Юсеин Сали. Решено бе на сдружение „Туристическо дружество „Добруджански турист” да бъде отдадено под наем помещение в сградата на ул. „Васил Левски” №7 за срок от 5 години. На сдружение „Витания ЕМЦ” бе решено да се предостави под наем част от имот по ул. „Иван Вазов” 6-А с площ 56,20 кв. м за дневен детски център за деца в неравностойно положение. Във връзка с това, че областният управител е спрял решение на Общинския съвет за отдаване под наем на общинско място по ул. „П. Р. Славейков” за охраняем паркинг, тъй като не е включен в годишната програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост, вчера местният парламент реши той да бъде включен в нея. Оттеглено бе обаче от вносителя зам.-кмета Иван Колев предложението за отдаване на имота под наем. Съветниците  вчера взеха решение за прекратяване на съсобственост по ул. „Батак” и допуснаха изменение на подробен устройствен план по ул. „Вихър”
Приет бе и годишният отчет за дейността на Областния съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център за 2009 г., както и планът им за действие за 2010 г.
 


Сходни връзки

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА | 21 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-06 @ 18:33 EEST

Браво да е*а тяхната мама да е*а ако искат може и 150 лв да я направят да им останат ляйняните миризливи на белина и лайна детски градини БЕЗ ДЕЦА .Няма проблем ,нека да има и лелите и госпожите да си хапват месо , че те и без това реват ,че заплатите им  са ниски и горките не могат да си позволят едва ли не нищо.А ние с по 150 -300 лв какво трябва да правим ,да се храним от въздуха ли ?Мошенници тъпи.Детски от 35 лв са много високи ,защо не ги предложат за намаляне примерно по 15 лв или въобще да ги премахнат.ЧЕСТНО ВЕЧЕ ОПРЕДЕЛЕНО СЕ СРАМУВАМ ,ЧЕ СЪМ РОДЕНА В БГ. Като гледам в една Румъния да се бях родила щах да съм 100 пъти по добр поне минималната им заплата е 400 евро а тук 240 ЛЕВА ,която евентуално ще стане 270 ЛЕВА.ОСВЕН ДА ВИ КАЖА ДА ГО ДУХАТЕ ДОКАТО СТЕ ЖИВИ ВСИЧКИ,КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТЕ.ПЪК И ПОВЕЧЕТО ХОРА НЯМАТ НУЖДА ДА БЪДАТ УПРАВЛЯВАНИ ОТ НЯКОГО КОЙТО НЯМА НИКАКВА ПРЕДСТАВА ЗА ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА.НИЕ МОЖЕМ И САМИ ДА СЕ УПРАВЛЯВАМЕ.КАКВО ИСКАТ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА,КАТО НАПЪЛНЯТ ХАЗНАТА ОТ ПРАЗНИЕ ДЖОБОВИ НА НАРОДА ЛИ?НЕКА В ГРАДИНИТЕ ДА ПОСТАВЯТ МОНИТОРИ В КОРИДОРИТЕ И ТАКА ВСЕКИ РОДИТЕЛ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ КОГАТО РЕШИ ДА ОТИДЕ И ДА ВИДИ КАКВО ПРАВИ ДЕТЕО МУ .КАКТО Е В АМЕРИКА НАЛИ ВСЕ КЪМ НЕЯ СЕ СТРЕМИМ.ВСЕ НЯКОГА ЩЕ ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ !

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-06 @ 18:40 EEST

Такса мощност вече я "приехме" ,време е за такса пърдене и такса за въздуха който дишаме.Може би и такса защото сме се родили или такса ,че все още сме живи.

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-06 @ 18:45 EEST
Защо винаги се гласува  с две ръце за вдигане на цените  и  без ръце за сваляне на цените  .Всичко ли е пари Господи?
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-07 @ 12:58 EEST
Към госпожата, която така искрено се възмущава - Не са учителките в детските градини тези, които са решили да се вдигнат таксите, а тъпите общинари, които се чудят вече откъде да влачат.Нали ви е ясно, че ако има отлив на деца от детските градини, ще си заминем и ние учителите.И това е добре дошло за общинарите.Така че родители, насочете гнева си там където трябва и към когото трябва, а не към тези, които ви гледат децата.Ние винаги сме били между чука и наковалнята и сме свикнали да обираме всичките негативи.
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-07 @ 18:43 EEST

Абе то ненапразно българин го е казал: "Ако не си чук, ще бъдеш наковалня..." И може би затова повечето българи гледат да са чукове, нищо че накрая се чувстват изчукани... ;-)

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-10 @ 09:02 EEST
Хубавата ни европейска кметица и бандата- гербери общинари само търсят откъде да прибират пари...авиошоу й се приискало, а колко ще струва това на добричлии, таксите за децата станаха както в столицата- но заплатите са 5 пъти по-малки...срамота
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-10 @ 11:58 EEST

Къде заплатите са 5 пъти по-малки? Или може би се сравняваш с някой ръководител от средно ниво в клон на голяма чужда компания?

И стига с тези заплати! Научете се, че човек трябва да търси работата, а не тя него... И естествено 2000 лв. начална заплата няма.

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-10 @ 12:24 EEST
Ако тези от общината получават заплати като в София, то обикновените хора в Добрич, които все още не сме останали без работа се радваме на 300 лв, защо се крие колко е безработицата в града ни - сигурно сме на първо място след като не остана нито едно предприятие, фирма..работят само бюджетни служители
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-11 @ 12:23 EEST

Към  този гей неосъзнат: :Автор: Anonymous да 2010-04-10 @ 11:58 EEST

Мойто момче къде да я търсим тази работа на луната ли?Никой никъде не казва че иска заплата от 2000 лв>Ти изобщо имаш ли предства за столицата,за какви заплати става въпрос?Или като гледам то със себе си не си наясно.Никой от коментиралите хора тук ,не смятам ,че чака работата него да намери .Аз мога да кажа за себе си ,че в момента съм на борса ,защото работата на шефа ми намаля с 80% и го разбирам човека,няма от къде да ми плати.И се стремя да бъда полезна на детето си ,за да го възпитам и науча на ДОБРОТА И ЧЕСТНОСТ ,но като кледам файда никаква,иска ми се да не го лишавам от контакта с неговите връстници,но явно доста хора сме обречени да се борим с нокти да оцелеем докато в един момент ще почнем да измираме,защото незнам колко ще издържат на тези подигравки,може би тогава ще започнат да им стигат парите в хазната за всичко.Няма какво да се лъжем средната заплата е към 300 лв.извадете 50 лв за детска за едно дете ,за ток/или друг вид/150 лв,за храна незнам вие преценете 300 -200 =100 за другите нужди да не говорим.И стига господинчо си правил забележка ,че говорим за заплати и пари ти ако си добре финансово доста хора са под средното ниво колкото и да не ни се иска,,ще говорим за това което ни вълнува макар ,че само с приказки едва ли ще оправим нещата,докато не почнем да стачкуваме и да се обединяваме нищо няма да се промени.НЕКА НЕ БЕЗДЕЙСТВАМЕ!

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-11 @ 12:39 EEST
Относно Г-жата от 4 коментар.Никъде не съм споменала ,че учителите са виновни за вдигането на таксите/Вие и без това сте свикнали да се оправдавате и оплаквате ,но за нас хората от другата страна нямаме право едва ли не на нищо.Само от рода дайте пари за книги за т.хартия за сапун за вода за течен сапун за мокри кърпи и за разни др. Вие и ващите директорки ,на които се подмазвате лицемерничите за да си запазите мястото сте един дол дренки.Защо продължихте да искате от родителите пари след като УЖ имаше заповед от кметицата,ние сме свикнали всяко чудо за три дни ,но болката от унижението остава когато закъснееш с няколко дни за таксата НЕ ВИ Е СРАМ мазници такива/,ама казали хората гузен негонен бяга.И вие не сте цвете за мирисане ,но това е друга тема.Че и по 1000 лв да Ви дадат пак ще са Ви малко,но обичате да скубите родителите за ламинати ,пердета ,DVD, климатик моето дете съм го пратила да се учи ,а не на хотел.Колко пъти ми се оплаква детето ми като се върне или не са му дали да пие вода,или е гладно,трябва да мълчи,веднъж не видях да е облечено както трябва вечно разпасано потника му обратно няма да продължавам,че отношението на учителите се се променило според финансовите въжможности на родителите .Уважавам,че сте избрали тази професия ,но смятам ,че не всички мястото име да се занимават с деца ,но нали са хора на някого не могат да ги махнат.Няма управия догато има кой на кого познат,роднина и т.н
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-11 @ 14:35 EEST

До 12:23... Ми отивай в София! Какво правиш тука. Там още на Ботевградско шосе ще ти организират посрещане и ще ти дадат най-голямата заплата в Страната. :-)))) 

50 лв. е цената на една качествена риза бе хора. Не е много. Единствено за което трябва да настоявате, е срещу тази цена да получавате добро качесто на услугата. На мен, когато нещо не ми утърва, търся по-изгодна алтернатива.

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-11 @ 15:09 EEST
Ти като си много доволн/а/ що не платиш таксите и на другите деца.Познавам много хора,които са с образование и немогат да си намерят работа ,даже и за 100лв дори са изпитвали затруднения и при предната такса от  38 лв.И недей да съветваш хората къде да си търсят работа на кое шосе ами се замисли над проблемите които са ни притиснали ,но ти като нямаш и 2 мозъчни клетки трудно ще ти се отдаде тази възможност.
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-11 @ 19:05 EEST

Ами съберете се двеста човека и предложете, който е безработен да отработва таксата - тия детски градини имат нужда от поддържане. Ако приемем, че средно за 22 дена ти работиш за 300 лв. (според твоята теория), значи дневната ти заработка е 13.64 лв. (за 8 часа). Това означава, че като поработиш 4 дена по 8 часа в полза на детската градина и таксата ще е отработена. Ама не да работиш като циганин от чистотата. Здраво, както трябва и качествено. Щото вий тука много се научихте да мрънкате, а продукцията дето произвеждате само за брак става. В софия взимали... Ами вземете и вие бе. Ама как да стане тая работа като никой не иска да работи с "галоши"... Мозъчни клетки имали... То за работа ръка трябва и сърце. :-((((

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-11 @ 20:50 EEST

До човека преди мен:

Само ще Ви  кажа,че работа не се избира в тази криза,но примера който ще Ви дам сам говори за себе си.Моята сестра кандидатства за продавачка,защото е с ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ и знаете ли какво и отговориха,че не ставала за тази работа защото е образована.  Е какво да правим те годинките минават и навсякъде спънки или търсят млади до 25 години ,с език ,комп.грамотност ,ако може без деца и ангажименти т.е в проститутки ли трябва да се превръщаме за да си изкарваме прехраната.Много се отклонихме от темата.Извинете.

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-12 @ 17:53 EEST

Към госпожата дето тооолкова много мрази учителите и всички, които изискват нещо от нея - Такива като тебе госпожо, за съжаление ги има. Всеки ден ни тровят нервите за щяло и нещяло - че потника на детето ти бил на обратно - МНОГО ВАЖНО!Сега плащаш 50 лв. и ти дундуркаме детето цял ден.Хайде да те видя като ти отиде детето в училище, тогава какво ще правиш.50 лв. само за закуски няма да ти стигат, ами учебници, ами тетрадки...Хайде кажи в коя градина ти е детето и за какво точно са ти искали пари и ако е било неправомерно, защо не си се оплакала където трябва, а плюеш на поразия учителите.

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-13 @ 14:13 EEST

До 20:50... Е, така е. Човек не може да бъде по-образован и по-опитен от началника си. Въобще когато се кандидатства за ниска степен, високия ценз е добре да се крие. Просто колектива иначе няма да сработи. Бранислав Нушич в своята "Автобиография" описва този проблем. Времената са други, но хората са все същите...

Кандидатстването за работа не е лесна работа. Ти трябва да докажеш на интервюто своите качества. Но дори и тогава трябва да си готов на несправедливости и обиди... на дискриминация. От всеки 20 интервюта по документи, ще ви извикат на втори кръг в 1 случай. Ако ви викат по-често, значи или сте над средното пазарно равнище, или просто стратегията ви за търсене на работа е много добра.

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-13 @ 20:45 EEST
Тези дето се оплакват във форума, че нямало работа за тях им предлагам не да стоят по цял ден пред компютъра , а да си търсят работа.Пък и щом имат пари да си плащат интернета, значи не са толкова зле, колкото се изкарват.
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-14 @ 13:20 EEST

Към госпожата - учителка

В добрич ОТ ГОДИНИ СЕ СЪБИРАТ НЕЗАКОННО ПАРИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА, ПОСЕЩАВАЩИ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. Под формта на дарение, за което после никой не ти дава нито документ, нито отчет. Краде се на поразия в тия детски градини от персонала - салфетки, тоалетна хартия, сапуни, минерална вода, храна, пари. Ако не дадеш пари (така нареченото "дарение") - не ти поглеждат детето.И всичко това става със знанието на общината. Това важи за абсолютно всички градини на територията на община Добрич!!!  Особенно за "елитните".

ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-15 @ 09:15 EEST
Посочете точно в коя детска градина се събират незаконно пари и за какво.Посочете точно кой краде салфетки и тоалетна хартия.Много мразя, когато всички се слагат под общ знаменател.
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-18 @ 11:43 EEST
Във всички детски градини на територията на Добрич. Особено тези по центъра.
ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ СТАНА 50 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-04-18 @ 12:05 EEST
Събират се, това е сигурна истина. Не може да идва информация от толкова разнообразни източници и тя да не е вярна. Направете едно журналистическо разследване със скрита камера и фактите веднага ще лъснат. Друг е въпроса, дали ще може да се направи нещо, защото събиращите имат приятели и роднини, нали така...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди