изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:17 EEST
МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МАРТ    
ВреметоМарт е последният зимен месец - капризен като дама, колебаещ се между  зимата и пролетта и често сменящ облаците със слънце и дъжда със сняг, температурите също търпят резки колебания.
И все пак Слънцето през първия пролетен месец е по-щедро – то грее около 140 до 160 часа или два пъти повече от февруарското . Денят продължава да расте и от 11 часа и 15 минути на 1 март нараства до 12 часа и 42 минути на 31 март. Увеличението на слънчевото греене води до повишение и на средномесечните температури , които за Добричка област са в порядъка от  3 до 5 градуса.

През 1986г. в Добрич е измерен  абсолютния минимум за март от минус 17,2°С, а най-високата максимална температура на 26.03.1947 година  достигнала 28,6 °С .

По климатични данни количеството на валежите през март е най-малко в сравнение със зимните и пролетните месеци. За Добрич средната месечна сума на валежите е 32 л/кв.м., а за Добричка област е между 20 и 40 л/кв.м.

Типични за март са честите промени в облачност, фаза на валежи и температурни колебания.   

По крайбрежието март е по-хладен, морската вода е по зимному студена и това се отразява на климата по крайбрежната ивица. Температурите на въздуха обичайно са по-ниски от тези във вътрешността на областта. Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20-ти март в 19часа и 32 минути , когато Слънцето влиза в знака Овен. Пролетното равноденствие е на 17 март, а пълнолунието е на 30 март. На 28 март е началото на лятното часово време.   

ПРОГНОЗАТА

Тази година очакваме средната месечна температура през март да бъде около нормата, месечната сума на валежите в повечето райони ще бъде над нормата.

Времето през първото десетдневие ще бъде доста променливо и влажно, с температури близки и по-високи от обичайните. Условия за валежи ще има в началото на месеца и около 7-ми, последвани от понижение на температурите .

През второто десетдневие времето ще  остане променливо, като температурите ще бъдат малко по-ниски от средните за периода.По-влажно ще бъде през първата половина от десетдневието, а относително по-сухо се очаква да бъде през втората му половина. Тенденцията за по-сухо и спокойно време ще продължи и през третото десетдневие. Ще има повече слънчеви дни и по-малко валежи. Характерно за началото на пролетта, температурите постепенно ще се повишават.

НАЙ-ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ПРЕЗ МЕСЕЦА ще бъдат между 20 и
26 °С, А НАЙ-НИСКИТЕ сутрешни между минус 7 и минус 3 °С.
   
Хидрометеорологична обсерватория – Добрич
Tодор  Костадинов - метеоролог

 


Сходни връзки

МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МАРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди