изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:07 EEST
Държавни земи масово се обработват незаконно    
Земеделие

Повече от половината държавни земи се обработват неправомерно или въобще не се обработват, сочат резултатите от извършена проверка на Министерството на земеделието и храните, съобщиха от ведомството в петък. Затова е изработена стратегия за управлението на Държавния поземлен фонд, която зам.-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов е представил пред парламентарната комисия по земеделие.



Във фонда има общо 2 877 261 дка, от които не се обработват или се обработват незаконно 1 324 252 дка (57%). Продължава раздробяването на имотите и средният размер намалява във всички области, без изключение, от 22.7 дка през 2003 г. на 17.9 дка през 2008 г. Трайно изоставените земеделски земи от държавния фонд са 29% - почти една трета.

Проверка на Инспектората на МЗХ в края на миналата и началото на тази година е открила непровомерно ползване на държавни земи в област Добрич - 50 000 дка (1/4 от територията на областта). За 2006/7 г. от списъците на земи за отдаване под наем и аренда с писмо от агроведомството неправомерно са изключени 16 000 дка.

За 2007 г. МЗХ разпорежда да бъдат изключени още 15 000 дка от тръжните процедури.

За 2008/9 г. земи в размер на 34 000 дка свободни имоти от ДПФ не са били включени в тръжна сесия. За 2009/10 г. въпреки съгласие на МЗХ ОДЗ “Добрич” не е провела процедурите за отдаване под наем и аренда на 40 000 дка свободни земеделски земи. Одитът на Сметната палата е установил тежки административни и финансови нарушения, сключвани са незаконни споразумения за ползване и отдаване под наем на земи от Държавния поземлен фонд.

Сега ведомството е подготвило в проектостратегията ясни правила за отдаване, ползване и заплащане на държавните земи, прозрачност при управлението и ефективен контрол от страна на държавата, за да бъде прекратени злоупотребите и корупционните практики.

Проектът за Стратегия е съгласуван и подкрепен от политическия кабинет на МЗХ, и получи и принципното одобрение след проведената дискусия между депутатите от Комисията по земеделие и представителите на министерството.  http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Държавни земи масово се обработват незаконно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди