изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:46 EEST
Вадят сделки на старата власт    
Новини
Премиерът Бойко Борисов нареди на членовете на кабинета си да му представят справка за договорите, сключвани от министерствата в периода 2007-2009 г. от мандата на предишното правителство без по тях да е осигурено финансиране.


Министрите имат една седмица да подготвят справката, а по думите на премиера, неосигуреното финансиране по такива договори е една от основните причини за забавените плащания към бизнеса. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Поемането на финансово необезпечени задължения е нарушение на действащите системи за финансово управление и контрол и води до ангажиране отговорността на възложителя – в случая държавата, с обезщетения и неустойки, както и до щети за бизнеса от неизпълнени договори. Това е заявил Бойко Борисов при обсъждането на предлагани от правителството промени в Закона за обществените поръчки, с които се засилва предварителният контрол върху процедурите за доставки и услуги, финансирани със средства от европейските фондове.

Министър-председателят поиска и справка за същия период за всички договори по обществени поръчки, които след това са анексирани и новите клаузи водят до задължение на държавата да плаща повече от сумата, с която е спечелена обществената поръчка.
Като пример той посочи договора за строителството на автомагистрала „Люлин”, при който за пет години първоначалната сума за изграждането на обекта е увеличена над три пъти, се казва още в официалното съобщение.

Вчера от финансовото министерство съобщиха, че фискалният резерв е "стопен" с 30% за два месеца в края на 2008 година. В последните дни от ведомството изнесоха и информация, че в последните 7 месеца от мандата на правителството на Тройната коалиция с 37 постановления на МС са одобрени и разпределени 1,2 млрд. лева.

На това експремиерът Сергей Станишев отговори, че в огромната си част споменатите средства са планирани в Бюджет 2009. В тях влизат и субсидиите за земеделските производители, средствата за подобряването на железопътната инфраструктура, за строителството и модернизация на детските градини. dir.bg

 


Сходни връзки

Вадят сделки на старата власт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди