изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:56 EEST
ФОНДАЦИЯТА НА УНИКРЕДИТ - УНИДЕА И БЧК ЩЕ ИЗГРАДЯТ ЦЕНТЪР ЗА ДОМАШНИ ГРИЖИ В ДОБРИЧ    
НовиниСтойността на проекта за центрове в Добрич и Смолян е близо 400 хил. лв. Ще се предоставят здравни и социални услуги на възрастни хора по домовете

Създаването на два центъра за домашни грижи - в Добрич и Смолян, чрез които да се предоставят здравни и социални услуги по домовете на възрастни хора без близки, предвижда стартиралият днес съвместен проект на фондацията на УниКредит - Унидеа и Българския Червен Кръст, съобщиха от пресцентъра на банката.
Проектът „Домашни грижи за възрастни хора, останали сами в резултат на вътрешна и външна миграция на своите близки” е част от международен проект на Унидеа „Миграции”, който цели увеличаване на познаваемостта и подкрепа на всички проблеми, които миграцията създава. Стойността на проекта е близо 400 хил. лв. и се финансира изцяло от УниКредит - Унидеа. Проектът е в съответствие с мисията на УниКредит, която - като една от водещите европейски банки, се ангажира да подкрепя местните общности.
„Конкретно в България разбрахме, че сред най-засегнатите от миграцията групи е тази на възрастните хора, чиито деца са напуснали страната. Така възрастните хора са останали сами, с многобройни здравословни проблеми, с ниски доходи. Те се нуждаят от квалифицирани здравни и социални услуги. С експертната подкрепа на БЧК ще можем да помогнем на два региона, в които проблемите са много тежки - Смолян и Добрич” - каза Паоло Коки, главен мениджър на Унидеа - фондация УниКредит.
„Много се радваме, че спечелихме подкрепата на силен партньор като Унидеа, защото възрастните хора са една от най-уязвимите групи и считаме, че е наш дълг да се погрижим за тях. БЧК е разработил модел за предоставяне на социални и здравни услуги по домовете на най-нуждаещите се, като организацията сама намира източниците за финансиране на тази дейност. Надяваме се, че в близко бъдеще държавата ще предприеме мерки за промяна на нормативната уредба, с което да осигури финансиране на този вид услуги чрез специален социален фонд и здравната каса” - каза Христо Григоров, председател на БЧК.
Проектът предвижда създаване на Центрове за домашни грижи в Добрич и в Смолян и предоставяне на здравни и социални услуги на възрастни хора в домовете им, с цел запазване на техния независим и достоен живот и предотвратяване на социалното им изключване. Избраните региони са сред най-засегнатите от гледна точка на миграционните процеси, отрицателния естествен прираст и повишена заболеваемост и смъртност, както и висока степен на безработица.
В рамките на проекта ще бъде изграден квалифициран екип от домашни помощници и медицински сестри, които ще преминат специализиран обучителен курс за спецификата на грижите в домашна среда, реализиран съвместно с преподаватели от Факултета по Обществено здраве към МУ - София и членове на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Качеството на услугите се гарантира от квалификацията на персонала, от извършваната индивидуална оценка на нуждите на всеки ползвател, както и от редовния мониторинг на качеството на предоставяните услуги. В обгрижването на възрастни хора по домовете ще бъдат обучени и включени и доброволци.
През следващите две години от предоставяните грижи в рамките на проекта могат да се възползват пациенти, които желаят и могат да останат в домашната си среда и имат личен лекар; възрастни хора с различни хронични заболявания, изискващи контрол на физиологични показатели - кръвно налягане, кръвна захар, температура и т.н.; хора с различни по тежест увреждания, които пречат на самостоятелния им начин на живот; пациенти във възстановителен стадий след прекарани тежки системни заболявания - инсулт, инфаркт, както и пациенти в следоперативен стадий с приключено интензивно лечение, неизискващи 24-часово наблюдение.
БЧК ще работи в тясно сътрудничество с представители на общинските администрации и социалните институции по места. Проектът ще допринесе за повишаване качеството на живот на възрастните хора в избраните общини.
 


Сходни връзки

ФОНДАЦИЯТА НА УНИКРЕДИТ - УНИДЕА И БЧК ЩЕ ИЗГРАДЯТ ЦЕНТЪР ЗА ДОМАШНИ ГРИЖИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди