изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:59 EEST
ПУБЛИЧНИ ОБСЪЖДАНИЯ ЗА ДВЕ НОВИ ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ    
НовиниВъв връзка с изготвен и проекти на заповеди за обявяване на защитена зона „Белите скали” и защитена зона „Балчик”, РИОСВ - Варна организира информационна кампания, която да се проведе със заинтересованите лица на територията на Балчик и Каварна. 

Целта е информирането им за изготвените проекти съгласно закона за биологичното разнообразие и разясняване на техните права по предоставяне на мотивирани писмени становища, възражения и предложения по проектите на заповеди, относно забраните или ограниченията, които са предвидени в тях. В Балчик обсъждането ще е днес от 13,30 ч., а в с. Оброчище - в 15 ч. В община Каварна е насрочено за 12 март, като в село Топола е от 11 ч., в Божурец - 13,30 ч. и в Каварна - в 15 ч.
Защитена зона Балчик е на територията на землищата на село Оброчище и град Балчик с обща площ 15 536,466 дка. Предмет на опазване са животински видове, като розов пеликан, къдроглав пеликан,  малка бяла чапла, червена чапла, черен щъркел, бял щъркел, блестящ ибис, лопатарка, червен ангъч, орел рибар, белоглав лешояд, орел змияр, скален орел, царски орел, малък сокол, сокол скитник, ловен сокол и още много защитени видове. 
Защитена местност „Белите скали” е на територията на селата Топола, Божурец и град Каварна с обща площ 41598,231 дка. Сред защитените видове там са черногуш гмуркач, обикновен буревестник, розов пеликан, среден корморан, черен щъркел, морски орел, белоглав лешояд, средиземноморски сокол, бухал, козодой и други.  
В района на защитената зона се забранява премахване на характеристики на ландшафта при ползването на земеделски земи, залесяване на пасища и мери и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения, използване на пестициди и минерални торове, разкриване на нови и разширяване на съществуващи кариери, рудници и мини. Забранява се изграждане на голф игрища, фотоволтаични системи и вятърни генератори, промяна на предназначението и начина на трайно ползване на ливади, пасища, поляни, мери,мочурища и др.
 


Сходни връзки

ПУБЛИЧНИ ОБСЪЖДАНИЯ ЗА ДВЕ НОВИ ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.80 секунди