изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:04 EEST
Медицинска полиция тръгва по болниците    
Здраве Специална агенция ще инспектира дали пациентите се лекуват и диагностицират правилно от лекарите. Новата структура започва проверки на болниците от 1 април. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тя ще се нарича агенция „Медицински одит” и също така ще проверява дали болничните заведения имат нужната апаратура, специалисти, за да извършва всеки вид услуга, която са договорили и отчели пред здравната каса.

Структурата ще контролира и дали парите, отпуснати по отделните клинични пътеки, са изразходвани по предназначение. В агенцията ще работят 50 души, които ще се грижат за юридическата част на проверките. Реалната инспекция ще бъде извършвана от медици. За тази цел от агенцията се обърнали към Българския лекарски съюз, за да посочи по 10 лекари от всяка специалност, които да участват в проверките. Агенцията ще разполага със собствен бюджет, който предстои да бъде определен от здравния министър Божидар Нанев. Оттам ще се заплаща и на докторите, които ще участват в инспекциите.

„Медицинският одит” ще разследва сигнали и жалби, подадени от пациенти. Още следващия понеделник ще бъде разследван случай, в който на пациента е поставена диагноза киста на панкреаса, но му е била направена операция за киста на бъбрека. Също така ще бъде проверена и причината за смъртта на друг пациент, който е обиколил 3 болници, преди да бъде хоспитализиран.

Агенцията също така ще направи и проверка на всички болници, в които се извършват безкръвни операции на сърце. Според данни на здравната каса отчетените клинични пътеки за инвазивна кардиология са скочили с 50 процента за една година. През 2008 година например финансирането на този вид лечение от НЗОК е било за 24 300 случая. Клиничните пътеки за инвазивната кардиология са едни от най-скъпите. Според шефа на агенцията д-р Златица Петрова това води до съмнения, че има свръххоспитализация и ненужно са се поставяли стендове на пациенти, вместо да бъдат лекувани по друг начин. Поради тази причина ще бъде проверени 23 болници в цялата страна.

При установено нарушение агенцията има право да наложи санкция от 1000 до 3000 лева. Ако се установи, че нарушението е умишлено, структурата има право да предложи на министъра да бъде отнет лицензът на болничното заведени за съответната дейност, при която е нарушен законът. При рецидив пък агенцията ще сезира прокуратурата.

Същевременно вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че има възможност да не се увеличават здравните вноски. По негови думи това ще стане, ако държавните служители си плащат само вноските, които в момента са за сметка на републиканския бюджет. Той каза още, че сумата от увеличението на осигуровките и парите, които ще се съберат, ако чиновниците си плащат вноските, са почти идентични.  http://www.novinar.net

 


Сходни връзки

Медицинска полиция тръгва по болниците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди