изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:27 EEST
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ /ОБЗОР/    
Новини  ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ /ОБЗОР/

Първанов за Бойко: В джоба носи оставка, а като бръкне – вади импийчмънт!

Президентът Георги Първанов очаквано възнегодува срещу искането на ГЕРБ за импийчмънт. По време на днешната пресконференция той хвърли ръкавица на премиера Бойко Борисов, подхождайки както с хумор, така и с ултиматум към различните обвинения срещу себе си.

“Премиерът казва, че в джоба си носи оставка, но аз имам чувството, че в който и джоб да бръкне, вади импийчмънт”, каза с усмивка Първанов. Съвсем не така хумористичен обаче бе подходът, когато президентът потъна по-дълбоко в дебрите на разразилия се скандал. “Диалог под сатъра на импийчмънта не може да има. Ако не бъде прекратена процедурата, тогава ние просто ще работим в друг режим. Президентството ще продължава да работи еднопосочно с всички останали институции за отстояване на интереса на всички български граждани. От нас политика на инат не може да се очаква”, категоричен бе Първанов.

“Искането за импийчмънт е продължение на шоуто. Не е нещо ново. Ние сме на път да влезем в книгата на Гинес по брой искания на импийчмънт. Първо беше през ноември. Тогава от правителството искаха импийчмънт, без да обявят темата, по която да го направят. Седнаха, помислиха и стигнаха до двамата български посланици. Тогава си мислех, че едва ли може да се измисли по-неподходящ повод, но признавам, че последните няколко дни ме опровергаха”, продължи Президентът.

Той защити категорично решението си да публикува стенограмата от разговора си с Дянков. “Той беше при мен в качеството си на вицепремиер и министър. Аз лични отношения с него нямам и не бих искал да имам. Нямаше по-лесен начин истината да излезе наяве от публикацията на стенограмата 1 към 1. Така както правят в Министерски съвет. Някой питал ли ги е, преди да публикува техните стенограми? Там, където няма лична информация, лични данни - проблем няма. Разговорът беше строг, но интелигентен. Конструктивен, както каза и самият министър. Така че не виждам аргументите на тези, които го защитават”, заяви Първанов.

Той разтълкува публикуването на стенограмата като повод за искане на импийчмънт, което рано или късно е щяло да бъде осъществено. Като причина за острата реакция на ГЕРБ Първанов посочи личността на Симеон Дянков, който според него е “стълб на правителството и идеолог на икономическата му политика”. Той не пропусна да жегне и премиера Бойко Борисов, започвайки първоначално добронамерено, а след това настъпателно словото си по отношение политиката на правителството.

“Аз искам кабинетът на Бойко Борисов да успее, но не искам, когато има проблеми, да се върви на първосигнална реакция. Да се търси врага извън този, който е отговорен. Целта е президентът да бъде държан в шах и да се поддържа страх към различните социални групи. Спомнете си тона към лекарите, към академичния състав, към земеделците. В чисто политически план целта е да се поддържа еднополюсов модел. Да не се допусне разномислие и алтернативност. Това няма да стане. Четох тези дни и изказване на Иван Костов. “С едно гласуване ние ще забраним на Президента да публикува стенограми, ще му покажем къде му е мястото”. Не е познал. Моето място е решено от 2 милиона избиратели. Може би повече от цялото управляващо мнозинство. Да не говорим за семплото присъствие на Иван Костов в парламента”, каза Първанов и направи извода: "Борисов и ГЕРБ са заложник на Костовизацията".

Под натиска на журналистическите въпроси той бе принуден да отговори на информациите, според които възнамерява да създаде нова политическа сила. “Това отново тръгна от Цветан Цветанов. Точно човекът, който искаше да слуша всички телефони, да следи обществото като цяло, той протестира срещу една рутинна управленска практика на стенографиране. Цветанов е министър на вътрешните работи, патрон на ДАНС и лидер на политическа партия. Тук питам дали няма тревожно срастване на политическата власт със силовите органи? За политическия проект ще кажа ясно, че до края на настоящия ми мандат ще работя единствено за президентската институция. Какво ще правя след това, си е моя работа”, отговори Георги Първанов. http://www.blitz.bg

Първанов обеща да извади на светло пазарлъците за Тройната коалиция 

Ще направя всичко възможно да се публикуват стенограмите от формирането на правителството на Тройната коалиция.

Това обяви президентът Георги Първанов в отговор на въпрос дали ще бъдат оповестени стенограмите. Държавният глава уточни, че в тях се обсъждат правните основания за формирането на правителството, готовността на една или друга формация да прави или да участва в кабинета. Разговорът се свежда до това - рапорт даден, рапорт приет, заяви президентът.

Проблемът на Тройната коалиция не е в начина на нейното формиране, червената нишка е била да се направи бързо ефективно силно правителство, което да вкара България в ЕС, когато бяхме пред критичен минимален срок да постигнем този цел. Проблемът й е в политиката, която правеше след това, отсече държавният глава.

Това беше заложено във формулата на разпределението на министерските места, така че няма как тези неща да са се обсъждали в подобни дискусии. Това коментира той по повод искането на СДС да се разсекретят тези стенограми.

На сайта на президентството да бъдат публикувани стенограмите от преговорите по съставянето на правителството на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС с мандата на последната от изборените партии, поискаха преди дни в специално писмо до Георги Първанов от СДС, подписано от лидера Мартин Димитров.

Президентът да направи публично достояние стенограмите от разговорите си с председателя на УС на “Газпром” Алексей Милер, проведени на 16 февруари 2010 г., както и от разговорите за енергетиката, проведени от държавния глава в Москва през февруари 2009 г., настояха още сините.

На въпрос за водените стенограми, Първанов каза, че това е въпрос на установена практика, нормативни документи, от началото на прехода. Практика, която е еднаква за президентството, парламента и правителството. За всички разговори, които се водят с държавни и правителствени глави в рамките на пленарните заседания, се водят стенограми, каза Първанов.

Ако Иван Костов или някой друг премиер не го е правел, той е нямал чувство за институционална памет, заяви той. Тези стенограми се водят по цял свят, каза Първанов.

Много бих искал да публикуваме стенограмите от разговорите с Путин като президент, една година по-късно - с президента Медведев и премиера Путин. Няма да има по-силно доказателство, че българската делегация е отстоявала националният интерес, каза още президентът. На разговорите на 4 очи с държавници и посланици присъства по един чиновник и от двете страни, който прави паметна записка – също част от идеята за паметта, за онова, което се случва в отношенията между една и друга държава. Не може Костов да не знае, заяви още той.

Ще оставя най-добрия архив на президентска институция в момента в който напусна тази сграда – архив богат, подреден, обеща Първанов. Той ще бъде предаден надлежно на държавния архив, както са направили и предишните президенти, каза той. 

"Не съм убил архар", отговори лаконично президентът в отговор на журналистически въпрос “Каква е истината за козела - архар във вашия лов, убихте ли го?”/БЛИЦ

Президентът Георги Първанов: Големият въпрос е - кога олигарсите станаха такива

София. Големият въпрос е - тези имена, т.нар. олигарси - кога станаха такива? Всички мълчат, но ключът е идеята за икономическите досиета. Обясняват, че няма такива. Но би трябвало някъде да има събрана информацията - кой на кого какво е дал. Това каза президентът Георги Първанов на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Кой вкара Алексей Петров в ДАНС и кой го изпрати в "Кремиковци"? Кой даде на олигарсите банките, кой им даде да правят пътищата, кой реализира всички тези проекти - попита президентът.
Не съм им виждал очите на Маргините. Но ако иска г-н Цветанов - може да попита някой друг, който е по-близо до него. Може да попита г-н Костов дали познава тези личности. Това каза президентът Георги Първанов на пресконференция на въпрос от днешно интервю на Цветан Цветанов - Първанов да каже защо убиха съветника му Емил Кюлев.
В последните дни се споменават внушенията - аз съм срещнал някой, някъде, на прием, на рожден ден, в присъствието на хиляда души. Отклонявам този подход. Никой от моя екип или охраната ми не проверява присъстващите на публично мероприятие.
За прословутите заменки - да ги изкараме, да ги видим. Това е голямата политика. Другото се недомлъвкки, клюкарски работи.

Георги Първанов: В момента не може да има по-добро решение от това правителство

София. Продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на присъствието на Симеон Дянков във Финансовото министерство - това каза президентът Георги Първанов на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Чу се и тази идея - всички да подадем оставки и да отидем заедно на избори отново. Аз нямам право да отида на избори, така че това е легален импийчмънт. Какви избори в разгара на тази криза?
В момента не може да има по-добро решение от това правителство.
Не мога да си представя, че едно служебно правителство може да подготви и да реализира - то е с вързани ръце - подобна антикризисна политика. Да си избием тези неща от главата и да се хващаме на работа. Политиката не са само избори и скандали, качеството на един политик си личи от това доколко може да прави управленска политика.
Да зачеркнем темата за предсрочните избори - каза Първанов.

Георги Първанов: Искам кабинетът на Бойко Борисов да успее

София. Аз никога не съм си позволявал обидни думи или квалификации. Това каза президентът Георги Първанов във встъпителното си изявление на специална пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Трябва ли да припомним колко много се обогати българският политически речник през последните месеци благодарение на личния пример на някои политици”, каза Първанов. По думите му разговорът със Симеон Дянков е бил строг, но интелигентен и конструктивен. „Не виждам аргументите на тези, които сега го защитават”, каза той. По повод на стенограмите, президентът смята, че те са част от търсенето на истината.
„Атаката срещу президентската институция намери в това повод, ако не беше това, щеше да се намерят други поводи. Атаката на г-н Костов и на ГЕРБ е не само защото Дянков е стълбът на правителството и идеолог на икономическата му политика”, каза той. Според него всичко е заради факта, че има „видим неуспех в антикризисните мерки на правителство. Казвам това със съжаление”.
„Аз искам кабинетът на Бойко Борисов да успее. Но не искам, когато има проблем, да се търси първосигнало врагът, извън онзи, който е отговорен за този неуспех.
Целта е президентът да бъде държан в шах и да се поддържа страх към различните социални групи”, каза той.
Иначе в чисто политически план, целта е да се поддържа еднополюсен модел, да не се допусне единомислие и алтернативност. „Това няма да стане”, уточни Първанов.
„Четох тези дни изказване на г-н Иван Костов. Той каза нещо от този род – че с едно гласуване, ние ще забраним на президента да публикува стенограми, ние ще му покажем къде е мястото му”. Не е познал г-н Костов, моето място е решено от 2 млн. избиратели. Да не говорим за твърде скромното присъствие на г-н Иван Костов в парламента”, каза Първанов.
Освен това според него на няколко пъти Цецка Цачева е била въвлечена да представя партийните позиции на ГЕРБ, за разлика от нормалната практика.
Галина ДИМОВА
 
София. Помирителна среща не е необходима. Срещи, разговори по конкретни въпроси трябва да има, не заради самоцелното помирение. Не съм предизвикал по никакъв начин конфликт, за да се помирявам. Има нужда от взаимодействие. Това взаимодействие беше нарушено от доста тежко искане на парламентарното мнозинство. На ход е отсрещната сграда - тя трябва да прецени какъв ще бъде режимът на нашето взаимодействие - това каза президентът Георги Първанов на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Първанов коментира думите на премиера, че носил оставката в джоба си с това - не знам какво има в джоба си, но имам чувството, че и в който джоб да бръкне, вади импийчмънт.
Огласяването на стенограмата беше единственият начин да се покаже цялата истина едно към едно. Всяко преразказване, прессъобщение, анотация ни вкарваше в обяснеия - каза Първанов.
Атаката идва от министъра на вътрешните работи, прогнозира Първанов. Единственият вътрешен министър, който е шеф на политическа партия. Той е патрон на ДАНС - няма ли тук тревожно срастване на политическата власт с тези органи - каза Първанов. За Цветан Цветанов той каза още - намирам за не много мъдро, че точно човекът, който искаше да слуша всички телефони, да следи обществото в интернет, да следи всичко като цяло, да протестира срещу една рутинна практика - каза Първанов.
 
София. Не може да се води антикризисна политика на парче, под натиска на обстоятелствата. Антикризисинте мерки ще са ефективни само ако са част от стратегия - това каза президентът Георги Първанов на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Научихме, че кабинетът ще приеме нов пакет от антикризисни мерки; дочу се и екстравагантната идея за закон срещу кризата, коментира държавният глава.
 
 
София. При така очертаващата се ситуация става неизбежна актуализацията на бюджета - това каза президентът Георги Първанов на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Споделям изразените позиции на бизнеса и работодателските организации и искам да изразя своето несъгласие с предложението за увеличаване на здравноосигурителната вноска от осем на десет процента. Това не е антикризисна мярка, не гарантира повече събираемост, нито по-качествени медицински услуги - каза Първанов.
 
 



 

 


Сходни връзки

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди