изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:59 EEST
"Репортери без граници" алармират за засилваща се цензура в Интернет    
Новини Репресивните режими по света са увеличили усилията си, за да цензурират интернет и да хвърлят дисидентите зад решетките, се посочва в доклад на "Репортери без граници", озаглавен Web 2.0 срещу Control 2.0. Изведнъж пред очите на властите "цветните революции" станаха "Twitter революции" и те се опитват да наваксат.


Ако през 2008 г. в света някаква форма на интернет цензура е имало в 30-ина държави, то през миналата година броят им се е удвоил, а редица от тях дават приоритет пред интернет на национални мрежи (интранет), които се контролират далеч по-лесно.

По думите на директора на американския клон на организацията Клотилд ле Коз, цитирана от АП, действията на страни като Китай, Иран и Тунис, наричани "врагове на интернет", стават все по-сложни и рафинирани при цензурирането на мрежата, създаването на дигитална сегрегация и задушаване опитите на дисидентите да комуникират онлайн.

Организацията посочва, че Китай и Тунис са въвели изключително сложни филтри за следене на интернет, а Иран е засилил неимоверно контрола върху мрежата след оспорваните президентски избори миналата година.

Държави като Китай освен това защитават яростно своите практики в интернет и обвиняват критиците си, като например САЩ, в "информационен империализъм". В списъка на "враговете на интернет" влизат още Куба, Египет, Мианма, Северна Корея, Саудитска Арабия, Сирия, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам, или общо 12 държави.

Следващата категория включва страни "под наблюдение", които при засилване на натиска над интернет могат да се озоват сред "враговете". В тази категория за пръв път попадат Русия и Турция, които ще правят компания на  демократична страна като Австралия, заради опитите й да накара интернет провайдърите да блокират сайтове, които се струват неприемливи на властите.

От "Репортери без граници" посочват, че причините за забраната са държани в тайна, което е в състояние да разширява безкрай кръга на неудобните сайтове. Русия е в списъка заради арестите на политически активни блогъри, а Турция – заради спиране на достъпа до сайтове като YouTube.

"Репортери без граници" оповести третия си годишен доклад паралелно с провеждането на 12 март на Световния ден срещу киберцензурата, обявен от централата на базираната в Париж организация. Ден по-рано бе връчена и първата награда Netizen (комбинация от "интернет" и "гражданин") на Парвин Ардалан, съосновател на сайта за равенство на жените в Иран www.we-change.org.

По думите на Ле Коз репресивните режими, изглежда, че печелят технологичната битка с дисидентите, опитващи се да заобиколят онлайн ограниченията. Според нея някои американски технологични компании помагат да режимите, като им продават продукти, които могат да бъдат използвани за цензура, или пряко им сътрудничат в цензурирането.

"Репортери" посочват като такава компания "Сиско системс" (Cisco Systems Inc), продаваща оборудване за наблюдение и контрол над интернет. В специално изявление след доклада компанията изтъкна, че не осигурява никакво специално оборудване на никое правителство и допълни, че продуктите, които продава в Китай, са същите, които продава навсякъде по света. http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

"Репортери без граници" алармират за засилваща се цензура в Интернет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди