изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:52 EEST
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ    
Политика Държавата ще пореже заплатата на чиновниците със стотачка. Причината е, че финансовият министър Симеон Дянков се отказа от 2-процентното увеличение на данък здраве за бизнеса. За сметка на това обаче всички държавни служители вече ще плащат сами осигуровките си както за пенсия, така и за здраве. Това се отнася и за полицаите, военните и магистратите, които наброяват 150 000. С тях общата цифра на служителите в сектора става около 300 000, твърдят синдикати.


По данни на Националния статистически институт средната заплата за миналата година в обществения сектор е била 733 лв. Ако решението на правителството се приеме от депутатите, това означава, че на всеки държавен служител ще се удържат малко над 12 процента осигуровки - 7,1% за пенсия, 3,2 за здраве, 1,4 за фонд "Общо заболяване и майчинство" и 0,4 за безработица. Или пресметнато - малко повече от 90 лева. В съдебната система пък, където заплатите са значително по-високи, отчисленията за осигуровки ще са над 200 лева.
Финансовият министър обясни, че предложението ще се разгледа първо в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а после ще влезе и в парламента. Според Симеон Дянков от парите на чиновниците в хазната ще влязат 150 милиона лева. "Предлагаме това не само заради допълнителните средства, които ще има за системата, но и заради равнопоставеността на всички пред закона", коментира финансист №1. Специално за работещите в системата на МВР Дянков обясни, че е разговарял с вътрешния министър Цветан Цветанов и двамата ще търсят начини за компенсация на полицаите.
Финансовият министър уточни, че пълна картина на парите за здраве ще има едва когато се пресметнат реалните цени на медицинските услуги. Те пък щели да са готови до две седмици. "Докато не разберем колко точно струва всеки компонент на медицинското обслужване, не можем да знаем колко допълнителни пари ще са нужни на системата", каза още финансовият министър. Той допълни, че лансираните суми между 300 и 450 млн. лв., от които се нуждае здравеопазването, не били пресметнати от повереното му ведомство. Вицепремиерът отхвърли категорично съмнението, че парите от резерва на Здравната каса са дадени като гаранция на МВФ, срещу заем и затова не може да се разблокира резервът й. "Средствата са част от фискалния резерв и като го отворим, автоматично влизаме в дефицит", обясни Дянков. Той бе категоричен, че и сега има достатъчно пари във фонда. "Допълнителните средства за здравеопазване обаче ще спрат течовете от системата и се прави икономия от излишни разходи", подчерта Дянков.
Минути след като обяви решението си обаче, в публичното пространство се появи лавина от недоволство от страна на държавните служители. Синдикатите обявиха, че трябва да има компенсация за чиновниците, ако не в пълен размер, то поне част от средствата.
Сияна Севова

Искат по-големи вноски за деца и възрастни

1,6 милиона в сивия сектор заради кризата

Преизчисляване на здравните вноски за децата и пенсионерите поискаха вчера от Българската стопанска камара. "Тези две групи са основните ползватели на здравните услуги у нас, а и в момента държавата не ги осигурява на пълния размер", обосноваха се от камарата. Оттам поискаха да се уточнят разходите, които се правят по всички категории, както и от кого се покриват те. В момента 1,6 милиона души в България не са здравноосигурени, заяви председателят на камарата Божидар Данев. Според данни на синдикатите пък в момента 4 110 000 са лицата, на които държавата покрива здравните вноски. Според Данев обаче е възможно държавата да намери компенсаторен механизъм, за да не паднат доходите на заетите в публичния сектор. По неговите думи правилният начин за това е, като се вдигнат заплатите им с размера на вноските - или с по-малка сума. "Това може да се стане и със съкращения по ведомствата", допълни Данев. Според него друг вариант за увеличаване на приходите е вдигането на минималните осигурителни прагове за свободните професии като лекари, адвокати, нотариуси и други. Сред предложените мерки е и работещите пенсионери да правят вноски за здраве върху целия си доход.
Теодора Йолчева

http://paper.standartnews.com


 


Сходни връзки

ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ | 11 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-16 @ 10:17 EET
Статистика: Гърция, сега в Румъния май Б-я
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-16 @ 10:32 EET
Грабвайте тоягите!!!!!!!
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-16 @ 12:51 EET

ами за толкова много  търтеи неостанаха пчелички   неразбраха ли че малко са хората които работят и да пълнят хазната  а  и всеки  трябва да си плаща данък след като му се дава  работа  !

ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-16 @ 17:21 EET
А бе смешник ти на колко се осигуряваш бе, че ми е много интересно дали е на реалната заплата или на минималния праг. 90 процента от държавните служители  взимат не повече от 300 лв. заплата. Аман от такиве разбирачи като тебе.
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-17 @ 00:38 EET

Несправедливо е това към държавните служители. Преди време те имаха едно 10% намаление за заплати точно заради факта, че Държавата им пое здравните вноски. Може и да съм от частния сектор, но не мисля че така ще се решат проблемите на обществото.

В домакинствата има пари, които ако се раздвижат може и да донесат облекчение за икономиката. Но за съжаление хората постоянно ги бобмардират с информации за кризата и те естествено опитват да държат резерви, спестявания за "черни дни".

ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-17 @ 09:15 EET
Боже говори за себеси не за другите защото тези които познавам са на минус все на някого и някъде дължат пари -недей дрънка глупости
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-17 @ 11:06 EET
ами в такова  домакинство като  твоето   може  и да има  ама   в домакинство  като  моето  няма   ясно ли тие   дори  и да стане  нещо ще сме  вечно  на   тия банки   борч   инвест   холдинг   търси   борч  комерс холдинг  ясно  ли тие  какво значи това  !
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-17 @ 23:15 EET
Аз лично съм държавен служител и взимам 400 лв. заплата, говоря чисто след като ме обложат с ДОД. След като почнат да ми спират осигуровки ще взимам 350 лв. С тези пари как да издържам жена и дете на 5 години при положение, че съпругата ми не работи в момента. Трябва да се увеличат приходите, а не да се намаляват разходите. Но увеличението да се търси не от бедните и отрудени хора, а от богатите, които и без това няма да могат да докажат от къде имат пари за скъпи коли, яхти и къщи. Това е най - доброто решение. И само да ви кажа, че навсякъде в Европейския съюз осигуровките на държавните служители се плащат на сто процента от държавата.
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-17 @ 23:17 EET
Аз лично съм държавен служител и взимам 400 лв. заплата, говоря чисто след като ме обложат с ДОД. След като почнат да ми спират осигуровки ще взимам 350 лв. С тези пари как да издържам жена и дете на 5 години при положение, че съпругата ми не работи в момента. Трябва да се увеличат приходите, а не да се намаляват разходите. Но увеличението да се търси не от бедните и отрудени хора, а от богатите, които и без това няма да могат да докажат от къде имат пари за скъпи коли, яхти и къщи. Това е най - доброто решение. И само да ви кажа, че навсякъде в Европейския съюз осигуровките на държавните служители се плащат на сто процента от държавата. Обявената средна заплата в публичния сектор в размер на 711 лв. е със заплатите на съдии и прокурори, които взимат по 3000 - 4000 лв. заплата, за това е толкова голяма средната заплата.
ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-18 @ 08:45 EET

Това последното изказване за заплатите на съдиите и прокурорите е просто смехотворно и целево написано от някого , тези заплати не се вземат дори от Върховните съдии камо ли от по ниските нива , нека да не е виновна за всички несгоди съдебната система , да не забравяме какви са и възнагражденията на магистратите по света .Не може да се държи едно куче гладно и да искаш от него да пази луканката.

 

ГЕРБ СМЯТА ДА РЕЗНЕ ГЛАВИЧКАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ С 2 % ЗА ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2010-03-18 @ 22:07 EET
за чистачката  ли говориш че взема толкова  във   административните сгради  !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди