изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:29 EEST
ИЗСЛЕДВАТ БАЛЧИК ЗА ОПАСНОСТТА ОТ ЦУНАМИ    
НовиниСпоред учени от БАН, има исторически данни за цунами в Черно море още от ІІІ век. Последният случай е от 2007 г.


Към Балчик да бъде насочено изследването на приливните вълни предлагат европейски специалисти. Това стана ясно на работна среща в Балчик на учени от БАН. Тя бе посветена на опасността от цунами в Черно море и сценариите за действие по време на кризисна ситуация.
Наблюдаваните промени в нивото на водата през последните години се е случвало и преди, смятат ст.н.с. Бойко Рангелов от Геофизичния институт при Българската академия на науките и проф.Гаро Мардиросян. Те посочиха исторически факти, подкрепящи тезата за свързаността на североизточното крайбрежие с цунами. Сред тях са свидетелството на хрониста Страбон за потопяването на Бизоне /Каварна/ през ІІІ век, разрушаването на храма на Кибела в Балчик след земетръс и последвала приливна вълна през 543 година. Трусът край древния Одесос /Варна/ през август 815г. и пагубното земетресение на 31 март 1901 година с разрушителни вълни, които са го съпътствали са също пример за активността на района. Бойко Рангелов отдели специално внимание на динамиката на морето, документирана в Балчик на 7 май 2007 година, която той определя категорично като цунами.
Учените представиха идеите на проекта СХЕМА на Европейския съюз, разработван съвместно с Франция, Турция, Италия, Португалия, Мароко и България, който изследват теоретичните модули на цунамито. Историческите данни и геоложката активност на региона е повод европейските учени да посочат Балчик като място, където да бъде насочено вниманието към изследвания на приливните вълни. По думите на Рангелов освен в района на Балчик, в Черно море данни за цунами има около Кримското крайбрежие и Кавказкия бряг.
Нашата идея е науката да бъде в полза на общините, са посочили представителите на БАН и обещали в края на месец май да предоставят карти, които да бъдат полезни при кризисни ситуации, породени от земетресения. Научните работници са категорични, че бурното строителство край морето е неправилно и последните наводнения на туристически обекти от морските вълни са показателни. 
Трудно е да се каже каква е вероятността в Черно море да се появи цунами, но тя съществува, каза дни по-рано доц. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН пред Дарик. Във връзка с огромните приливни вълни през последните дни в района на Шабла, Каварна, Балчик и Кранево, които нанесоха щети на много рибарски лодки и постройки по брега, специалистът коментира, че те са показали, че дори еднометрова вълна от типа на цунами може да нанесе големи поражения на брега, тъй като тя не е обикновена ветрова вълна и носи доста по-голяма енергия, смята шефът на Института по океанология.
По Черноморието ни има доста нисколежащи територии, които могат да бъдат сериозно засегнати. Според доц. Палазов страната ни изобщо не е готова за подобно бедствие. В Черно море няма система за ранно известяване при поява на цунами. Такава предстои да бъде изградена, като от Турция са поели отговорността да координират този въпрос. Подобна структура за предупреждение при цунами предстои да бъде изградена и от наша страна.
Повдигането на морското ниво в комбинация със силното вълнение са предизвикали високите вълни, които заляха брега и нанесоха щети по Северното Черноморие. Североизточният вятър провокира т.нар. нагонни явления, които не са нещо необичайно, обясни доц. Палазов.
Морето излезе от бреговете си, като високи вълни заляха брега на няколко места по Северното Черноморие. Морската стихия нанесе щети на пречиствателната станция и няколко заведения в Кранево, наводнен бе и бившият международен пионерски лагер. В Шабла и Каварна бяха унищожени десетки рибарски лодки, други бяха потопени в Балчик и Бяла. Силното вълнение наруши противоабразивната каменна настилка между 3-та и 4-та буна на варненския плаж. Част от камъните бяха изхвърлени по асфалтовата алея, а вълните заляха алеята в този участък.
По данни на Института по океанология, вълните са били около 4 метра високи, а не 5-7 метра, както бе обявено.
 


Сходни връзки

ИЗСЛЕДВАТ БАЛЧИК ЗА ОПАСНОСТТА ОТ ЦУНАМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди