изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:33 EEST
ПРЕДЛАГАТ СИНЯ ЗОНА И СКОБИ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ    
НовиниОбщината в Добрич обяви публично обсъждане на проект за Наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците

Публично обсъждане на проекта за Наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците обяви на сайта си общината в Добрич. Тя трябва да урежда основните правила, правата и задълженията на общината, на физическите и юридически лица, свързани с организацията, управлението и безопасността на движението на водачите на моторни превозни средства на територията на Община град Добрич.
Новата наредба предвижда територията на града да се раздели на зони. Зона "А" ще включва територията, заключена между булевардите "3-ти март", "Добричка епопея" и "Добруджа", както и улиците "Отец Паисий", "Батак" (в правия участък от ул. "Отец Паисий" до ул. "Г. Делчев"), "Гоце Делчев", "Славянска", "Полковник Дрангов" и "Вихър". Зона "Б" ще включва останалата част от територията на града.
Наредбата предвижда забрата на движението на всички видове превозни средства по пешеходната зона на града, без снегопочистващите машини и автомобилите със специален режим. Времето за снабдяване на населението с горивни и строителни материали по пешеходната зона е от 16.00 ч. до 22.00 ч. Снабдяването може да става с автомобили с максимална товароносимост до 4,5 т, след издаване на пропуск. Времето за зареждане на търговски и други обекти по пешеходната зона е от 20.00 ч. до 7.00 ч. за летния период и от 18.00 ч. до 8.00 ч. за зимния период. Зареждането може да става с автомобили с максимална товароносимост до 4,5 т, след издаване на пропуск.
Забранява се движение на товарни автомобили с товароносимост над 4,5 т в зона "А". Изключения се допускат за автомобили, снабдени с пропуск. Забрана има и за местодомуването и паркирането на селскостопанска техника и прикачен инвентар по улични платна, площади и зелени площи във всички населени места на общината и товарни автомобили, ремаркета над 2 т, каравани и автобуси по улични платна в централната градска част, тротоари, плочници и зелени площи в града.
Не може да се паркират автомобили в района на пешеходни зони, тротоари и плочници, както и непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях. Забрана има и за използването на тротоарите и уличната мрежа за струпване на строителни материали, амбалаж, стоки, селскостопанска продукция, домашни животни. Забранява се престоят и паркирането на всички видове превозни средства по платната за движение на главната улична мрежа по време на снеговалеж. Таксиметровите автомобили на територията на град Добрич могат да престояват на обозначените за целта местостоянки. За обслужване на клиенти, такситата могат да престояват кратковременно по уличната мрежа на разрешените за престой и паркиране места, при включен таксиметров апарат.
Забранява се движението на превозни средства с животинска тяга в зона "А" и по булевардите. Забранява се движението на превозни средства с животинска тяга без престилки за животински отпадъци. Забранява се воденето на стада и селскостопански животни по улиците на града. Забранява се движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 6,5 т ежегодно за времето 15 юни до 15 септември от 10.00 ч. до 17.00 ч. Пешеходците са длъжни да се движат по тротоарите или банкета на пътното платно, да пресичат пътните платна за движение на определените за целта места (пешеходни пътеки), обозначени с пътни знаци А18 и Д17 и пътна маркировка и да спазват правилата за движение на пешеходците,съгласно ЗДвП.
На улици, площади и паркинги - общинска собственост, където търсенето на места за паркиране е по-голямо от предлагането, може да се въведе режим за кратковременно платено паркиране или "синя зона" на леки и лекотоварни автомобили с общо тегло до 3,5 тона и на микробуси с до 12 пътникоместа.
Редът за определяне на местоположението на паркиране и максималното му времетраене, за сигнализиране с пътни знаци, маркировка и за контрол върху времетраенето на паркирането на автомобили в "синя зона", се регламентира от кмета на Община Добрич с писмена заповед.
На местата за паркиране може да се въведе режим на платен служебен месечен абонамент, като предлаганата услуга не може да надвишава 20 % от броя на парко-местата.
Режимът на паркиране по чл. 16 е валиден в работни дни от 8.00 ч. до 18.00 ч. и в събота от 09.00 часа до 14.00 часа.
Времетраенето на еднократно паркиране в "синя зона" е от 1 час до 3 часа и то се изписва на пътния знак, указващ реда за паркиране. Заплащането, установяването и контрола на действителното времетраене на паркирането на автомобили в "синя зона" става с предварително закупен от водача талон, или с квитанция или касов бон, издаден от служители на службата за контрол, определена със заповед на кмета. При паркиране на автомобил в "синя зона", водачът е длъжен да постави талона или квитанцията, или касовия бон зад предното стъкло на автомобила така, че да се виждат добре отвън.
Не се допуска в "синя зона" паркиране на автомобил, за който не е заплатена дължимата такса за кратковременно паркиране в "синя зона", както и паркиране на автомобил, без да е поставен от водача на видно място на предното стъкло попълнен талон за паркиране или касов бон или квитанция; Не може да се паркира автомобил за времетраене, по-голямо от максималното, което е означено на указателната табела;
След установяване на нарушения, длъжностни лица от службата за контрол при Община град Добрич, самостоятелно или съвместно с длъжностните лица, определени от началника на ОД на МВР, могат принудително да блокират или преместят съответното моторно превозно средство чрез използване на технически средства, до заплащане на таксата и разходите по прилагане на техническото средство. Превозно средство, което е паркирано в нарушение на разпоредбите на чл. 19, т. 1-4, може да бъде принудително блокирано чрез използването на скоба. Тя трябва да бъде такава, че да не се нанасят повреди на моторното превозно средство. Забранява се повреждането на скобата или освобождаването й от други лица, освен от упълномощените за това. Размерът на таксата, дължима от собствениците или упълномощените от тях водачи на принудително блокирано или преместено МПС, чрез използването на скоба, е фиксиран и се определя ежегодно от Общински съвет град Добрич. 
Контролът по тази наредба се осъществява от кмета, чрез определена с негова писмена заповед служба за контрол.
 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ СИНЯ ЗОНА И СКОБИ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПРЕДЛАГАТ СИНЯ ЗОНА И СКОБИ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ
Автор: Anonymous да 2010-03-22 @ 18:51 EET
Осигурете места за паркиране на собствениците на автомобили в зона "А" и после мислете за санкции. Къде да си паркираме колите? На терасите  или  в коридорите на маломерните си апартаменти. Няма построен блок от Общината, в който да има гаражи за обезщетените собственици, на които са отнети дворове и къщи. Освен това няма места и около блоковете. Определени са за зелени площи , приличащи повече на сметища, или  са  предназначени за друго. Осигурете паркоместа около блоковете за живеещите в тях ( макар и  платени ) и след това разделяйте града на каквито си искате зони за да не предизвикате гнева на хората. И без това вече чашата прелива!!!!!!
ПРЕДЛАГАТ СИНЯ ЗОНА И СКОБИ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ
Автор: Anonymous да 2010-03-22 @ 19:08 EET

Просто махнете безумните "ленти за паркиране" по стратегически важните улици - "Отец Паисий", "Панайот Хитов", "Цар Петър" и др. които поемат оживен трафик, а са с две-три ленти!

На всеки му се налага да отиде поне веднъж в месеца до Поликлиниката и Стоматологията. Нали Общината не смята да ни рекитира за това?

 Ясно е, че в Общината мислят само за пари, като цялата друга новоизлюпена сволочь от ГЕРБ. Обаче нещата могат да се оправят с по-добра организация. Иначе, да правят каквото си знаят! Тях от разгневените граждани ще ги пазят милиционери, които никога няма да са сигурни дали ще си вземат заплатите в обещания размер или навреме.  

ПРЕДЛАГАТ СИНЯ ЗОНА И СКОБИ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ
Автор: Anonymous да 2010-03-22 @ 23:18 EET

1. Защо няма регламентиран часови интервал за автомобилите на сметопочистващата фирма, а има за зареждане на търговски обекти, за горивни и строителни материали? според мен сметосъбирането трябва да приключва не по-късно от 7.30 сутринта. Редовно заради коли на "Шеле" се създават задръствания - напр. пред ЦДГ 9, Детска ясла 3 и др.

2. Четейки проекта за Наредба забелязвам, че стоянката за таксита до подлеза на градския парк ще е я нарушава - виж чл. 5, т. 15, буква "д".

3. Няма възможност за заплащане на таксата за "синя зона" с SMS

4. Изключена е възможността хора, практикуващи "свободни професии" и други физически лица да ползват служебен абонамент по реда на раздел VI;

5. Защо, ако фирма, платила такса за служебен абонамент, ако го преотстъпи губи права, изземват и пропуска и .... Та нали голяма част от фирмите биха платили тази такса в полза на техни клиенти - не е ли важно да има плащане, а не кой ще ползва правото?

6. В чл. 47, ал. 2 и 3 - кой преценява дали е 'явно маловажен случай" или "маловажен случай" - смятам, че в Наредбата не трябва да се допуска възможност за субективна преценка;


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди