изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:17 EEST
ФСГ ЧАКА ГОСТИ ОТ ВИСМАР    
ОбразованиеПредстои интересна среща по проект "Медийният образ на политическия емигрант"


Ученици от германския град Висмар ще гостуват през месец април във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" в Добрич. Това ще бъде първата партньорска среща по международния проект "Медийният образ на политическия емигрант преди и след 1989 г.", който двете училища осъществяват по програма "Европейци за мир". За участие в срещата е поканен известният журналист и бивш емигрант Фреди Фосколо, който ще запознае младежите от двете страни с интересни съдби на български емигранти, съобщиха в аванс от ФСГ. Той ще разговаря с гимназистите и за механизмите и техниките на манипулиране чрез медиите.
Алфред (Фреди) Фосколо е роден през 1942 г. в София от смесен брак между българка и французин. Завършил е право и българска филология. През 1966 г. той е един от основателите на Съюза за независимост и възход "Левски", който издига искания за излизане на България от Варшавския договор. За тази си дейност е осъден на 15 години затвор за шпионаж. Излежава три от тях, след което е освободен. Емигрира нелегално във Франция, откъдето организира бягството от България на други противници на режима. Има много публикации за България във френската преса. След промените правителството на Жан Виденов  обявява  Фосколо за "персона нон грата".  През 2002 г. журналситът отново получава българско гражданство. Днес живее в България и във Франция. Продължава да пише както в българската, така и във френската преса. Наскоро Фосколо публикува интересни спомени за емигрантите Антон и Лидия Машеви, станали известни с бягството си от България през 1966 г. с гумена лодка. Връзката с г-н Фосколо е осъществена благодарение на  нашия съгражданин и общественик Георги Чунчуков.
 


Сходни връзки

ФСГ ЧАКА ГОСТИ ОТ ВИСМАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.33 секунди