изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:39 EEST
ИКОНОМИЧЕСКИЯ ИСТИТУТ НА БАН ПРЕДВИЖДА ДВОЕН СКОК НА ВОДНИТЕ УСЛУГИ    
Новини10 млрд. лв. заложени за подобряване качеството на водата до 2015 г.

Почти двоен скок на цените на водните услуги в страната до пет години прогнозира н.с. д-р Яна Кирилова от Икономическия институт на БАН. Прогнозата е направена по време на дискусия "Икономически анализ на водоползването" в рамките на 7-ото честване на Световния ден на водата, като форумът е бил организиран от МОСВ и НТС по водно дело в партньорство с 15 организации, сред които и Икономическият институт.
Експертите смятат, че повишаването на цените ще е неизбежно, тъй като събираните приходи в момента са крайно недостатъчни за покриване на инвестиционните разходи в сектора. Средната възвръщаемост на вложените средства за водоснабдяване е 80 %, за пречистване - 20 %, а за канализационни услуги - едва около 18 %, сочат икономическите анализи. Въпреки това икономистите смятат, че цените на водните услуги не може да става без да е съобразено с доходите на хората.
В дискусията Кирилова е посочила, че в заложените програми от мерки за подобряване качество на водата до 2015 г. са предвидени близо 10 млрд. лв., като част от средствата могат да бъдат осигурени чрез проекти по ОП "Околна среда". Въпреки това икономистите са на мнение, че някои от предвидените мерки ще бъдат отложени за след 2015 г., заради липса на средства. В тази връзка експертите заявяват, че приоритет трябва да са проектите за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води. Изискванията към България са до края на тази година всички градове с население над 10 000 души да са изградили пречиствателни станции, а до края на 2014 г. това да стане и в селищата с население от 2 000 до 10 000 души. Ако не изпълним тези изисквания, страната ни ще понесе санкции.
Основният проблем е, че инвестиционните разходи за пречиствателни станции у нас надхвърлят неколкократно тези в Европа. Според ст. н. с. Галя Бърдарска, ако за изграждането на пречиствателна станция в 50-хиляден град в Германия са изразходвани 4 млн. евро, то такъв проект за селище в България с 10 хил. жители е на стойност 12 млн. евро. Друг проблем, посочен от експертите е, че построените пречиствателни станции с пари от ЕС не работят ефективно заради проектантски грешки.
 


Сходни връзки

ИКОНОМИЧЕСКИЯ ИСТИТУТ НА БАН ПРЕДВИЖДА ДВОЕН СКОК НА ВОДНИТЕ УСЛУГИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.29 секунди