изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-18 @ 20:52 EEST
Окръжен съд – Добрич, отказа на полските власти екстрадиция на 45-годишен добричлия    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд остави без уважение искането на полските съдебни власти за екстрадиция на 45-годишния Джеват М. С. от Добрич. Тричленният съдебен състав прецени, че по българския Наказателен кодекс абсолютният давностен срок за наказателно преследване по обвинението, по което е търсено лицето, е изтекъл през септември 2008 г. Съдът измени взетата на Джеват С. мярка за неотклонение от „задържане под стража” в „подписка” до влизане на решението в сила. То подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок.

 

На заседанието си днес Добричкият окръжен съд докладва поисканите от Районния съд в полския град Коло допълнителни доказателства по делото срещу Джеват  С., образувано във връзка с получената срещу него Европейска заповед за арест. От документите става ясно, че на 03.08.2001 г. в Районния съд на Коло е постъпил обвинителен акт срещу добричлията, за това че на 31.03.2001 г. в Поверче, община Коло, е използвал подправен паспорт, издаден от МВР на Република България, който е бил „оборудван” с фалшив печат за проверка на гранични контролно-пропусквателни пунктове в Чернява Здруй, Хъйжне и Завидов, потвърждаващи преминаването на границата. Обвинителният акт не е бил връчен на Джеват С., защото не е бил намерен на посочения от него адрес. По тази причина Районният съд на Коло е постановил 3 месечен предварителен арест на лицето и го обявил за издирване. Джеват С. бил задържан от граничните власти на Република Полша на 06.08.2002 г. като пребиваващ без виза, задграничен паспорт и средства. Установено било, че той е нарушил техните Закон за пребиваване на чужди граждани, Закона за регистрация на населението и този за личните документи. По тази причина на 07.08.2002 г. Луцкият воевода  - областен управител, разпоредил Джеват С. да бъде депортиран в България и на той напуснал  чартърен полет Варшава на 08.08.2002 г.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, посочи днес, че Джеват С. е търсен за престъпление, наказуемо и по българското законодателство, за това, че се е възползвал от подправен документ. Държавното обвинение обаче изрази становището, че екстрадицията му трябва да бъде отказана, защото по нашия Наказателен кодекс давността за наказателно преследване е изтекла. При тези условия Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест дава възможност да бъде отказано искането на полските власти.

Джеват С. също отказа да даде доброволно съгласие да бъде предаден на полските съдебни власти.

Делото срещу него тръгна в Добричкия окръжен съд на 06.03.3010 г. Съденият състав го отложи за изясняване за какво е търсен Джеват С. от полските власти, тъй като получената Европейска заповед за арест е била неясно формулирана.

 

24.03.2010 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд   

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, отказа на полските власти екстрадиция на 45-годишен добричлия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди