изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:43 EEST
Сидеров сменя Костов в комисията за ДАНС    
Парламент
Волен Сидеров да вдигне авторитета на Държавната агенция “Национална сигурност” и авторитета на нейния политически контрол в лицето на нашата комисия.


Аз мисля, че донякъде успях да вдигна авторитета и на ДАНС, и на Комисията за контрол на ДАНС. Защото тези неща могат да се развалят, не можете да си представите колко бързо. С тези думи председателят на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов отправи пожеланията си към бъдещия неин председател Волен Сидеров, предаде  БГНЕС. Последното заседание на Иван Костов като председател, е следващата седмица, когато той ще бъде “наследен” от лидера на ПП “Атака” Волен Сидеров, тъй като ръководителите се сменят на ротационен принцип.

Тогава Костов ще предаде и своеобразен отчет за дейността си. “И да ви кажа с удоволствие ще го предам”, пошегува се той. По неговите думи, тепърва ДАНС трябва да върви към висок професионализъм със своето ново ръководство и рестартирани функции. Резултат от днешната съвместна среща с ДИКСИ, която се председателства от Цвета Маркова, е изясняването на изпълнението на Закона за защита на класифицираната информация. Оттук нататък задачите на Комисията за контрол на ДАНС са да даде становища за изпълняване на изискванията за еднаква защита на класифицираната информация и как самата комисия на Цвета Маркова да изпълнява основните функции по организация, координация и контрол на класифицираната информация.

“Принципът, от който ние изхождаме е принципът на обществения контрол, тоест на гражданския контрол от гледна точка на интересите на националната сигурност”, обясни Костов, като подчерта, че това ще е гаранция, че няма да се злоупотребява с класифицирана информация. “Моето лично мнение е, че много дълъг път трябва да извърви България, докато гарантира същата сигурност на класифицираната информация, произвеждана на национално ниво като тази на НАТО, т.е. ние може би защитаваме добре класифицираната информация на НАТО, но нашата не е на това ниво”, коментира Костов.

Той призна, че все още няма единен регистър за създаваната и унищожавана класифицирана информация, като отбеляза, че причина за тази липса не е само ДИКСИ. “Просто ние не можем да наложим на всички различни организации да се координират и да влязат в една база данни”, каза председателят на Комисията за контрол на ДАНС, като даде за пример прокуратурата и съдът, които също нямат единна система за противодействие на престъпността и корупцията. “Виждаме тази България като разграден двор – един прави едно, друг прави друго. Това не е добре”, посочи той. dir.bg
 


Сходни връзки

Сидеров сменя Костов в комисията за ДАНС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди