изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:24 EEST
МУЗИКАТА Е МОЯТ НАРКОТИК    
Интервюта  Пред НДТ младият добричлия Дамян Попов, който все по-активно, със замах и талант се вписва в българското музикално пространство


Като ученичка Преслава често си пеела по коридорите парчета на Лили Иванова или народни песни. Колежката й Димана пък била с буен и приключенски характер.
Дамян и две поп-фолк певици са сред многото талантливи изпълнители, на които силен начален старт е дало СОУ "Св. Климент Охридски" в Добрич. Своето училище Дамян нарича "фабрика за талантливи изпълнители".

* Емоцията е водеща в правенето на музика
* Аз съм истински щастливец, че израснах по сцените
* Вярвам в себе си и в силите си

- Кой е Дамян Попов?
- Един млад и енергичен човек, изпълнен с много мечти, амбиции, идеи. Много положителен и ведър - типичният добруджанец.
-  Номиниран си в категорията "БГ Дебют" на БГ Радио, както и в раздела "Поп дебют" на ФЕН ТВ. Само по себе си това е признание, естествено. Какви са очакванията ти?
- Като се замисля, след Миро не са се появявали нови добричлии в БГ музиката. Преди няколко години, когато завърших, си бях поставил ясни цели, които да гоня. Знаех, че искам солова кариера, искам да създавам своe творчество и да се развивам като музикант, артист... Конкретно, през последната година работих доста стабилно, успях да натрупам няколко сингъла, които достигнаха челни места в класациите за български хитове. Не ми беше лесно, със сигурност, но си струваше, работата ми е оценена. Аз съм реалист - и в двете категории за дебют имам сериозна конкуренция в лицето на Маги Джанаварова, Рут Колева, Поли Генова. Това само ме амбицира да работя двойно повече.
- Участието ти в "Мюзик Айдъл" ли беше трамплинът за теб?
- Човек сам избира какво може да му даде един формат като "Мюзик Айдъл". Може да станеш победител и точно след година, никой да не се сети за теб. Може да си тръгнеш първи  - едва в началото, но да оставиш ярката следа. Не съжалявам, че участвах. В крайна сметка, преборих конкуренция от над 12 000 участници. Имах възможността да контактувам с уникални музиканти - Вили Казасян, Васил Найденов, Есил Дюран, Фънки, Иван Лечев и т.н. Тръпката от всеки един ефир е неповторима. Иван и Андрей и техният екип са нещо което може да те зареди пълноценно. Научих много определено.
- Кои са днешните музикални идоли в твоите очи?
- Трудно ми е да отговоря. От всеки един изпълнител можеш да научиш по нещо. В репертоара си имам над 350 песни от различни жанрове и във всеки един от тях си имам определени фаворити. Може би, най-много през годините съм се учил от Васил Надейнов, не мога да намеря точните думи, за да опиша такъв творец като него.
- Музикалните ти изяви са още в СОУ "Св. Климент Охридски" в Добрич. Какви са спомените ти от ученическите години?
- Да, още във втори или трети клас започнахме с участия, концерти, фестивали. Аз съм истински щастливец, че израснах по сцените. Стотици са били ангажиментите тук и чужбина. Вместо агресията, която ни заобикаля, моят свят винаги е бил Музиката. Спомените ми са многобройни, около мен винаги е било много диво. Казват, че студентските години били най-хубавите - да ама не, моите ученически години бяха неописуеми!
- От същото училище, което сега ще чества 30-годишен юбилей, тръгнаха фолк дивата Преслава и колежката й Димана. Поддържаш ли контакти с тях? Какви бяха те в ученическите си години?
- Да. Училище "Св. Климент Охридски" определено се оказа като фабрика за популярни изпълнители. Преслава и Димана имат невероятни вокални качества. И двете пеят еднакво добре поп, поп-фолк, народни песни. Винаги съм се възхищавал на онези певци, които умеят да бъдат универсални и лесно продаваеми, това е важен фактор в музикалния бизнес у нас. С Димето наскоро се засякохме на общо участие, много се забавлявахме. С нея учихме пеене при Емил Струнджев няколко години. Иначе си пишем и  се чуваме почти редовно. Тя е човек с много буен и приключенски характер. Ярък спомен от Преслава ми е нейното пеене по коридорите, все си тананикаше песни на Лили Иванова или някоя народна песен... Не съм я виждал от доста време... Последната ни засечка беше в Добрич в градската градина, тя се разхождаше със своята племенница и аз правих същото.
- Започна ли да ти тежи славата?
- Славата си има своите положителни и своите отрицателни страни. Засега повечето емоции, свързани с нея, са много приятни. Естествено, чел съм и един куп гадости, жълти и пошли, ама какво да се прави. Монетата си има своите две страни и аз свиквам с това.
- Къде виждаш себе си в българското музикално пространство?
- Рано ми е да давам оценка, още повече сам за себе си... В момента се чувствам като на едно кръстовище, което има пет-шест посоки, a за мен е важно да модулирам събитията сам, всяко мое действие е премислено. Казвал съм го неведнъж - опитвам различни пътечки... Тоест, старая се, когато правя нещо, то да е качествено и издържано, независимо дали е рок, поп, R'n'B или дори балканска музика.
- Предизвикателство ли е за теб сам да пишеш текстовете и музиката за парчетата си?
- По-лесно ми е. Знаеш ли защо? Много е трудно да разкажеш на композитора или текстописеца онова, което чувстваш или преживяваш. А емоцията е водеща в правенето на музика. В тоя ред на мисли, обичам да пиша музика, понякога седя с часове пред пианото и не се получава. В друг момент ми хрумва нещо, ей така, докато се разхождам в Борисовата градина. Така се случи с песента ми "Вярвал ли съм".
- Би ли ни припомнил колко песни си записал досега и как се приемат те? И, разбира се, работиш ли върху следващите парчета?
- Миналата година по това време се стягах за първото си видео, реализирах го с Ники Скерлев - топ режисьор. "Тръгваш ли" написахме заедно със Стамен Янев. Няколко месеца след това се роди рок-сингълът ми "Вярвал ли съм", в него гост-вокал е Нора. През есента пък с Графа реализирахме още една нова песен, която носи заглавието "Щом те видя". Засега обаче тя не е издадена, има време. Точно на рождения си ден си подарих "Гепи ме" - по моя музика и текст, а по аранжимента творихме заедно с Жени Джамбазова, създала хитове за Аксиния, Анелия, М. Попова, Миро и др. До две седмици ще вляза да запиша и една балада, адски красива и силна. В записите ще се включи и Анелия, но нека да се случи и пак ще си говорим.
Вярвам в себе си и силите си, никак не е лесно, но си струва, защото музиката е моя наркотик!

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

Дамян Попов .. или кой гепи дупето на Клавдия

С провокативен R’n’B сингъл стартира годината за поп изпълнителя Дамян

Добрич посреща 2010 година с Дамян Попов

“МЕЧТАЯ ЗА ДУЕТ СЪС СТИВИ УОНДЪР, ДЖОРДЖ МАЙКЪЛ ИЛИ ПИЙБО БРАЙСЪН”

ПРЕЗ 2010 ГОДИНА ДАМЯН ПОПОВ ИСКА ДА СРЕЩНЕ ЛЮБОВТА

ДОБРИЧЛИЯТА ДАМЯН ПОПОВ ПРЕВЗЕ ИНТЕРНЕТ

 


Сходни връзки

МУЗИКАТА Е МОЯТ НАРКОТИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди