изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:12 EEST
Фермери излизат на протест на автомагистрала „Тракия”    
Земеделие

Вносно агнешко месо с ниско качество е заляло българския пазар преди Великден, обявиха от браншовите организации на животновъдите. На 1 април около 4000 фермери ще излязат на протест на автомагистрала „Тракия” при разклона на пловдивското село Труд - с искане държавата да им помогне да преборят кризата. Животновъдите са недоволни от управлението на сектора и настояват субсидиите им да се изравнят с тези на фермерите в останалите страни от Европейския съюз.



Новозеландски и австралийски агнета, замразени преди повече от пет месеца, в момента се предлагат на пазара като български, в опит да бъдат заблудени хората, които се готвят за празничната великденска трапеза. Това съобщи председателят на националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. „Нашите цени в България в момента варират от 4 до лева живо тегло, а местото на българския пазар трябва да е максимум 12 лева.  а търговците го предлагат 15-16 лева. с тази цена се държат и вносните агнета, за да не се развалят, че са вносни. Затова се предлагат навсякъде като български”, обясни той. 

Според фермерите българското производство е на ръба на оцеляването. Повече от 20 на сто от сектора е фалирал миналата година, обяви председателят на браншовия съюз на животновъдите Господин Господинов. „Ако продължаваме така, тази година темповете са по-бързо, до около 2-3 години ще останем без животно в България”, заяви той.

Фермерите настояват за незабавна среща с премиера Бойко Борисов, на която да поставят проблемите си и възможните според тях решения. Животновъдите предложиха да се отвори глава „Земеделие” от договора ни за присъединяване към ЕС, за да се изравнят по-бързо субсидиите им с тези на фермерите от по-старите страни от евросъюза. Като краен вариант браншовиците определиха приемане на закон за фалитите на фермите, чрез който фалиралите производители да получават някаква компенсация. http://www.lev.bg

 


Сходни връзки

Фермери излизат на протест на автомагистрала „Тракия” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди