изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:12 EEST
Следите в Москва водят към ”Невский експрес”    
По света
Експлозиите в московското метро са осъществени от атентатори-самоубийци, подготвени от Саид Бурятски. Такава версия се готвят да огласят публично руските сили за сигурност.


Това съобщава „Кавказ център, едно от електронните издания на кавказките екстремисти, посочва "Фокус". Според Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), Саид Бурятски е привлякъл в Чечня и Ингушетия около 30 потенциални „шахиди” (терористи-самоубийци), които са започнали подготовка в мадраса (ислямско религиозно училище) в Турция. Твърди се, че 9 шахиди от тази група вече са извършили самоубийствени операции.
Изданието припомня, че според руските власти взривовете в московското метро, при които загинаха 39 души и към 100 бяха ранени, са дело на жени атентатори.

Саид Бурятски или Александър Тихомиров е родом от Бурятия. Преди 15 г. приема исляма и името Саид, учи в няколко медресета и в ислямски университет в чужбина, след което се връща в Русия и започва да чете проповеди. През 2008 г. тайно пристига в Чечения и преминава на страната на бунтовниците, включвайки се в групата на Доку Умаров. През 2009 г. срещу него е започнало наказателно дело за участие в незаконно въоръжено формирование и е обявен за федерално издирване. На 2 март 2010 г. Федералната служба за сигурност на Русия проведе специална операция в село Екажево, Назрановски район на Ингушетия, при която бяха убити 8 терористи. Сред тях беше идентифициран и Александър Тихомиров ("Саид Бурятски"). При огледа на адреса, където са се укривали екстремистите, са намерени доказателства за съпричастността на към взривяването на „Невский експрес” през 2009 г., както и технически средства, идентични с иззетите от мястото на подобен терористичен удар в Тверска област през 2007 г.
Пътническият влак пътуващ от Москва за Санкт Петербург „Невский експрес”  дерайлира на границата между Тверска и Новгородска област в Русия в края на ноември. При инцидента загинаха 27 души, а над 100 бяха ранени. Следствието заключи, че катастрофата е предизвикана от бомба, поставена на релсите на влака.

В телефонен разговор премиерът Бойко Борисов е изказал съболезнованията си на министър-председателя на Русия Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет пред БТА. "Приемете моите и на българското правителство най-дълбоки съболезнования във връзка със загиналите руски граждани по време на терористичните нападения в московското метро", е казал Борисов. Министър-председателят е заявил готовност българските служби за сигурност при необходимост да предоставят на руските си колеги всяка налична информация, която би спомогнала в хода на разследването. dir.bg
 


Сходни връзки

Следите в Москва водят към ”Невский експрес” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.39 секунди