изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:25 EEST
К. СТАНЕВ: ПО-ОПТИМИСТИЧНО ЗА СЕЗОН 2010 Г.    
Туризъм Целта е Албена да задържи нивата от 2009 г., каза изпълнителният директор на курорта. Очакват се повече туристи от Румъния и България и връщане на немския пазар

Започваме сезон 2010 г. доста по-оптимистично в сравнение с миналата година – това каза вчера пред журналисти изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев. Той посочи, че 2009 г. е завършила за курорта с печалба от 14.5 млн. лв., което с около 7 процента повече в сравнение с предходната година. Тенденциите за тази година са към подобряване на туристопотока към България.  Според него, очакванията са, че през 2011 г. ще има добър сезон за туризма у нас. Целта за тази година е да се задържат нивата от 2009 г., каза К. Станев.Той посочи, че има леко възстановяване на германския пазар, който е изключително важен за Албена. Има запазване на нивата на румънския и руския пазар, очакват се повече българи. За туристите от Румъния и България Албена предлага доста по-ниски цени - с около 10 на сто по-ниски, спрямо лято 2009 г. Освен това ще има бонуси за всички гости на комплекса - безплатен чадър и два шезлонга на плажа, както и безплатно настаняване на деца до 12-годишна възраст. Очаква се у нас да се завърнат и полските туристи, ще се разчита на корпоративни клиенти – синдикати и фирми.

Сред мерките за справяне с кризата са намаляване на разходите там, където е възможно. Предвижда се заплатите на персонала да останат на миналогодишните нива, но тази година ще бъдат наети повече и по-рано работещите в курорта. Освен това „Албена” се старае да намали разходите поне с 10 процента. В тази посока е и продължаващата политика курортът сам д произвежда част от продуктите. 12 до 20 на сто от храната за туристите се произвежда от "Еко агро", дружество, което е в структурата на „Албена” АД. Предстои подписване на договор с „Добруджански хляб”. Курортът ще предостави 1500 тона пшеница, собствено производство, а хлебозаводът ще осигури хляба за гостите в комплекса. Разширява се и производството на зеленчуци и плодове. Вече са засадели 20000 декара с плодни дръвчета като праскови, кайсии, сливи. И тази година се предвижда износ на курнишони за Германия. Миналата година експортираното количество е било 1200 тона, а тази година очакването е количеството да стигне до 1600 тона.

„Албена” работи и по два нови проекта. Единият е за 200 декара с лозя за производство на вино. Курортът има намерение да консумира собствено производство вино - 250 т вино червено и бяло, и 50 т грозде. Намерението е в района на селата Кантарджиево и Осеново да се изгради и винарна с дегустационна. Вторият проект е в същия район да се произвежда пресноводна риба. За нуждите на Албена за сезон са нужни 50-100 т риба.

 


Сходни връзки

К. СТАНЕВ: ПО-ОПТИМИСТИЧНО ЗА СЕЗОН 2010 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди