изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 04:01 EEST
Москва призна “народната” власт в Бишкек    
По света

БИШКЕК - След двудневни сблъсъци със силите за сигурност на авторитарния президент Курманбек Бакиев опозицията в Киргизия обяви вчера, че е поела властта в бившата съветска република. А Русия първа светкавично призна “народното” управление в Бишкек, предаде АФП.



“Установихме преходна народна власт, която ще управлява 6 месеца, докато променим конституцията и проведем избори”, заяви оглавилата новото правителство Роза Отунбаева. Тя е бивш външен министър на Киргизия и един от лидерите на т.нар. Революция на лалетата от 2005 г., свалила от власт тогавашния проруски президент Аскар Акаев (виж вдясно).

“Бакиев няма работа в Бишкек, чакам оставката му, чувам, че въоръжава привържениците си в южната част на страната, но армията е вече наша”, каза Отунбаева часове след като разговаря по телефона с руския премиер Владимир Путин. Той я признал за лидер и предложил хуманитарна помощ.

Бакиев реагира с изявление, разпространено от киргизката информационна агенция. Той заяви, че няма да подаде оставка и че ще накаже превратаджиите.

Почти едновременно от Москва дойде съобщението, че в руската военна база “Кант” край Бишкек са пратени две роти от общо 150 десантчици като подкрепления. “Президентът Медведев заповяда те да пазят семействата на 400-те наши военнослужещи там”, каза шефът на генщаба на руската армия ген. Николай Макаров. Базата действала в обичаен режим.

Не така обаче стоят нещата с американската военновъздушна база “Манас”, която също е близо до Бишкек и се използва като транзитен пункт от силите на НАТО в Афганистан. “Всички полети са спрени до второ нареждане”, цитира Ройтерс говорител на НАТО в Кабул.

Бъдещето на US базата остава неясно при смяната на властта в Киргизия. “Народната” лидерка Отунбаева даде да се разбере, че САЩ могат да бъдат принудени да изтеглят хората си от страната. Москва същевременно официално обяви, че няма да се меси във вътрешните работи на Киргизия. А Путин категорично отрече да е давал подкрепата си за преврата пред киргизки опозиционер в Москва.

САЩ реагираха сдържано. Говорител на Държавния департамент само призова за спазване на законите в Киргизия и съобщи, че са отменени срещите със сина на Бакиев Максим, който е успял да избяга в САЩ.

По последни данни при двудневните размирици са загинали 75 души, а над 1000 са били ранени. Сред тях по данни на мисиите на ООН, ОССЕ и ЕС няма пострадали българи, съобщи МВнР в София.

Сънародниците ни в Киргизия са около 700, твърдят от местното българско дружество “Възраждане”.

Киргизка Роза със съветски корени

Самопровъзгласилата се за лидерка на Киргизия Роза Отунбаева има тесни връзки с Москва. 49-годишната бивша комунистка не пропусна да благодари на вчерашната си пресконференция за руската подкрепа, предаде АФП.

Отунбаева е била четири пъти външен министър на Киргизия, като първия път (1986-1989 г.) страната още бе съветска република. През 1989-1992 г. представлява СССР в ЮНЕСКО. След това се връща в Бишкек и тогавашният диктатор Аскар Акаев я назначава за кратко за първи дипломат, докато не решава да я прати за посланичка в САЩ и Канада (1992-1994 г.). За трети път Отунбаева е външен министър през 1994-1997 г, след което пък е посланик на Киргизия в Лондон. През 2003 г. близкият до Русия Акаев се съгласява тя да стане пратеник на ООН в Грузия по време на тамошната революция на розите.

След това обаче се получава разрив в отношенията Отунбаева-Акаев. През есента на 2004 г. тя основава опозиционната партия “Отечество”, но президентът не я допуска до участие в парламентарните избори с мотива, че не е живяла през предходните 5 г. в Киргизия. Мястото й в парламента в Бишкек заема дъщерята на Акаев-Бермет.

След революцията на лалетата през 2005 г. Отунбаева е назначена за и.д. външен министър, но при утвърждаването на Курманбек Бакиев за президент парламентът в Бишкек не й гласува доверие.

Смятана е за обединител на опозицията. Пред РИА “Новости” през март тя заяви, че режимът на Бакиев е по-корумпиран и от този на Акаев и че новият диктатор е “откраднал революцията”.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Москва призна “народната” власт в Бишкек | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди