изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:29 EEST
Вече 17 смъртни случая от морбили    
Здраве
От декември миналата година в страната има епидемия от морбили. Това заяви пред PRO.BG националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. За една година регистрираните случаи са 13 962, като 10 889 то тях са от началото на годината до момента, уточни проф. Кожухарова, цитирана от БГНЕС


“Епидемията от морбили засегна цяла Европа и първият случай у нас беше внесен от Германия през март миналата година. От 2002 до 2008 година не сме имали български случаи на морбили, първите се появиха през 2009 година – внесени от чужбина”, уточни Мира Кожухарова.

За момента броят на заболелите в София е най-голям, но добрата новина е, че пикът на болестта в столицата вече спада, каза още проф. Кожухарова. Все още обаче, се увеличава броят на заболелите в Пловдив.

Мира Кожухарова добави, че смъртните случаи до момента вече са 17. “Като процент това е малко, но като се има предвид че става въпрос предимно за деца, проблемът е сериозен”, подчерта националният консултант по епидемиология.

Морбили е силно заразно заболяване, ако човек не е боледувал, 100 процента сигурно е, че ще се разболее до 10-11 дни, ако е влязъл в стая, където има поне един болен, обясни проф. Кожухарова. Това, което ни пази от морбили, е ваксината, която е включена в задължителния имунизационен календар. Първата имунизация се прави на 13-месечна възраст, на 12 години е реимунизацията. “Болни са тези, които не са ваксинирани”, подчерта Мира Кожухарова.

Заболяването протича като дихателна инфекция, но по-тежко - със зачервяване на гърлото, зачервяване очите, температура, след това излиза и обривът, болестта може да доведе и до пневмонии, обясни националният консултант по епидемиология като уточни, че морбили има характер на есенно-пролетна заболеваемост.
 


Сходни връзки

Вече 17 смъртни случая от морбили | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди