изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:48 EEST
3 българки арестувани в Мадрид за наркотрафик    
По света
Три българки, задържани в Мадрид с обвинение, че са наркотрафикантки, разказват в писма до БНТ, че са насилвани и унижавани в затвора на испанската столица, в който се намират. Две от тях са сестри и са арестувани в края на февруари, а третата българка – преди половин година


Българките обясняват, че са невинни и че не им е позволено да се свържат с посолството ни в Испания, че нямат служебен адвокат и преводач.

На 13 февруари Мая и Паолина заминали на екскурзия до Перу. На отиване били обвинени в контрабанда на наркотици в Лима, но след бърза справка - освободени. На връщане обаче ги задържат в Мадрид.

Изненадващо, по думите на българките, изчезнали куфарите с багажа им, а на тяхно място се появили чужди раници, напълнени с част от вещите им. "На земята имаше две огромни раници – такива сме виждали само по Дискавъри. В стаята бяха и около десетина полицаи, всички се смееха и говореха на испански... Ние се учудихме какво правят част от дрехите ни в тези раници... Тук никой не иска да чуе думите ни, не ни обръщат внимание. Имахме служебен адвокат, който само един път го видяхме и това беше, но ни каза, че ще ни осъдят на 10 години затвор, ако се подпишем, и на повече, ако откажем подпис", разказват българките.

Оказва се, че българснкото външно министерство едва в четвъртък - месец и половина след задържането им, е разбрало, че те се намират в затвора.
До момента думите на българките не са потвърдени, защото среща с тях все още не е имало.

"Испанската полиция не е задължена да ни информира, ако задържаните не заявят своето желание за това. Така че ние няма как да разберем, преди това да се случи" , каза говорителят на МнВР Весела Чернева за случая. По думите й доколко трите българки са били възпрепятствани от испанските власти предстои да се разбере, тъй като нашият консул в Мадрид е поискал среща с подгенарална дирекция "Затворническа администрация" и главния мадридски съдия, отговарящ за чужденците и затворническия надзор.

В отделно писмо друга българка - 21-годишната Снежана Петрова, описва по подобен начин задържането си и отношението към нея в затвора. Там е вече от половин година."Полицията ме обвинява, че съм наркотрафикантка. Задържана съм заради 570 милиграма – това е половин грам кока.... бяхме третирани като животни... През цялото време се държаха арогантно, викайки ни, обиждайки ни, биейки ни, дърпайки ни... В полицейските управления ни държаха 3 дни без храна, без вода, без одеала. Никой не ни обърна внимание. Плюеха в краката ни, държанието беше непоносимо... Нито преводачи, нито служебни адвокати.... Все още не мога да забравя случая с медицинските сестри в Либия", пише Снежана Петрова.
От външно министерство ще проверят и този случай. До броени дни ще имат среща с трите българки в мадридския затвор. Дир.бг
 


Сходни връзки

3 българки арестувани в Мадрид за наркотрафик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди