изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:22 EEST
ОТ ВИЕНА ДО БЕЛГРАД ВСИЧКИ СЕ РАДВАТ НА „КАМЕНБРЯЖКИТЕ БАБИ”    
КултураСъставът за автентичен фолклор от Камен бряг спечели любовта на световноизвестни музиканти по време на завършилия наскоро "Дунавски музикален фестивал". Седемте жени от малкото каварненско село изпълниха сърцата на участниците и гостите на музикалното събитие, превърнаха се в герои на репортажите на австрийски, немски и унгарски телевизии. Няколко поредни дни културните хроники на телевизия "Евронюз" за фестивала започваха с изпълненията на "Каменбряжките баби", придружени с ласкави отзиви за изкуството им.

 Така кметицата на Камен бряг Добринка Ялнъзова, която придружаваше съселянките си, коментира участието им в тази единствена по рода си в Европа музикална проява. Второто издание на "Дунавския музикален фестивал" стартира на 20 март във Виена и завърши на 1 април в Белград. Близо две седмици 68 музиканти от осемте държави от поречието на Дунав свириха заедно, изследвайки своите музикални традиции. Към тях се присъединяват и гости от Турция, Гърция, Армения и други страни, за да станат националностите общо 15. Музикалната проява е част от големия европейски проект "Музиката - жива памет на Европа" и се осъществява от режисьорката Златина Русева, която от години живее в Брюксел. Пространството, в което се случват всички фестивални събития, е 200-местният круизен кораб "София", на който се качват и слизат виртуозни музиканти и меломани от всички краища на планетата. По регламент изпълнителите престояват на кораба до три дни, но атрактивната група от Камен бряг пътува пет дни. Нещо повече, седемте жени започват плаването си не от Виена, където е откриването на фестивала, а от Линц, който е по-нагоре по течението на реката. Те са най-пъстро облечени, най-възрастни и най-скромни. Всички се снимат с тях, интересуват се от селото им, възхищават им се. На тях се пада честта да  открият фестивала и първи да излязат на корабната сцена. След словото на извънредния и пълномощен посланик на България във Виена Ради Найденов и поздравленията на представителите на министерството на външните работи на Австрия, всички пасажери се въвеждат на кораба под съпровода на народни песни и българско право хоро. Идеята на проекта съчетаваше пет събития: Международен музикален фестивал, образователни семинари и уъркшопи,
кинопрожекции от 14-ия международен "София филм фест - 2010" и туристически круиз, обяснява Златина Русева. Темата на фестивала е "Музика и памет". Това е темата и на филма, който снимам с оператора Юри Чарийски. Всички поканени музиканти са дълбоко свързани с националните си традиции и държат на връзката с корените си. Как да съхраним традицията, какъв е смисълът от това и какво запазваме, какво се променя в музикалните модели през времето - това са въпроси, чиито отговори търсихме през целия фестивал, добавя режисьорката. След концерта на "Каменбряжките баби" на сцената излезе смесената българо-австрийска група  "Владигеров". Тя е съставена от внуците на именития композитор  Панчо Владигеров и концертът й беше изненада за всички, разказа кметицата Добринка Ялнъзова. Свири и квартетът на Михай Дреш. По думите на Златина Русева той е един от най-добрите унгарски изпълнители, направил революция в музиката през 80-те години на миналия век.
Специалисти, гости, организатори бяхме щастливи да съпреживеем тази музика. Имаше моменти, в които ни се струваше, че политаме, отбелязва авторката на проекта. След полунощ съставът за автентичен фолклор от Камен бряг отново излиза пред публиката. Жените се включват в джем сешън, в който се смесват български фолклор и етноджаз. Един след друг различни музиканти импровизират свои вариации на народните песни, като добавят по нещо свое в пъстрата музикална картина. Корабът се носи по реката, а бреговете й се огласят от световноизвестни музиканти като Карлос Нунез, Марта Себастиан,Мисирли Ахмет, Светлана Спаич, Теодосий Спасов и неговата фолклорна група, Петър Ралчев, Елена Божкова, Димитрина Кауфман. Специален гост на фестивала е и вече гостувалия в Камен бряг перкусионист Принс Деабате от Гвинея със своя екзотичен музикален инструмент кора. Петте дни на борда на "София" минават като един и в Белград жените от каварненското село слизат на брега. Изпращат ги сърдечно всички от кораба, на които са създавали радост. Вие положихте началото на фестивала с добра дума, добра песен и добра трапеза. Възхищавам се на духа и на куража ви,казва на изпроводяк Златина Русева и им благодари за удоволствието, което са доставили на участниците в плаването.
Димитър АПОСТОЛОВ


 

 


Сходни връзки

ОТ ВИЕНА ДО БЕЛГРАД ВСИЧКИ СЕ РАДВАТ НА „КАМЕНБРЯЖКИТЕ БАБИ” | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОТ ВИЕНА ДО БЕЛГРАД ВСИЧКИ СЕ РАДВАТ НА „КАМЕНБРЯЖКИТЕ БАБИ”
Автор: Anonymous да 2010-04-14 @ 08:35 EEST
Лошото е, че достойнството ни защищават бабите. Другите народи юнаците ги прославят. Ех...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди