изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:02 EEST
Борисов ще бори кризата без десницата    
Политика

ГЕРБ засега остават без подкрепата на “Синята коалиция” за пакета си от кризисни мерки. От известно време сините излъчват сигнали, че няма да дадат рамо на 60-те мерки, изработени от Тристраннния съвет и представени от вицепремиера Симеон Дянков в Народното събрание. Напрежението между ГЕРБ и сините ескалира вчера, след като премиерът Бойко Борисов остро отвърна на неколкоседмичните критики отдясно за забавени и отказани реформи.



И щом мерките на властта влязат за разглеждане в парламента, Борисовите депутати ще могат да разчитат на вот само от малката парламентарна групировка, която ги подкрепя, и евентуално на тримата отцепници от РЗС.

Съпредседателите на “Синята коалиция” Иван Костов и Мартин Димитров заявиха поотделно вчера, че чакат политическите дебати за кризата, но едва ли ще подкрепят мерките.

“Как да ги подкрепим? Какво решават? Коя реформа тласкат напред?”, попита пред Би Ти Ви лидерът на ДСБ Иван Костов. И пак обяви пакета за “ляв популизъм”. Мерките демонстрират “страх от реформи”, защото те са непопулярни. “Ние сме правили крайно належащи и отлагани реформи, за което сме платили огромна политическа цена”, припомни той.

Костов обаче отрече това да е “краят” на подкрепата на сините. Но десницата няма намерение да е гарант, ако няма реформи.

Сините водачи заявиха още, че техните антикризисни програми, предоставени на Борисов и ГЕРБ, никъде не са залегнали, с изключение на 2-3 от тях.

След тежките думи на премиера вчера, лидерът на СДС каза само: “Г-н Борисов трябва да разбере, че когато от “Синята коалиция” казваме, че реформите са спрели, го правим за негово добро, защото накрая той ще плати цената за това.”

Мерките нямало да увеличат парите в хазната

“Синята коалиция” смята, че много от 60-те мерки, представени от Тристранния пакт, няма да доведат до очаквания фискален ефект.

*Орязване на 10% от разходите на бюджетните структури: Според десницата има структури, от които може да се спестят повече от 10%, но след оценка кои са нефунциониращите. Според Иван Костов около една трета тях могат да бъдат съкратени, редуцирани или слети.

*Данък “лукс”. Според сините облагането на скъпи коли, имоти и т. н. няма да доведе до значителни приходи. Според Мартин Димитров това е популизъм, а и всяко имущество освен недвижимото, може да бъде изнесено зад граница и данъците му да се плащат там.

*Бърза приватизация на държавни дялове: Десницата е “за”, но тя не може да доведе до големи приходи до края на 2010 г. По закон парите от приватизация отиват в Сребърния фонд, а не в бюджета.

*Замразяване на намалението на осигурителните вноски до края на 2011 г.Според десните осигуровките трябва да бъдат намалявани. СДС предлага дори осигурителни облекчения за фирми, които запазват работни места. Те са против вдигането на прага за самоосигуряващите се.

*Продажба на въглеродни емисии: Парите от това също не влизат директно в бюджета, а могат да се ползват само за екология.

Премиерът Бойко Борисов пред журналисти: Отиваме на избори и народът ще каже кой да управлява!

Аз завися само от народа, сините, ако искат да оттеглят подкрепата си - отиваме на избори и народът пак ще каже кой да го управлява. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти критиките на СДС и ДСБ за антикризисните мерки на властта.

“Аз съм доказал какво съм направил в сферата на сигурността и в енергетиката, и в здравеопазването, и всичко останало. Нека някой се похвали с повече”, каза Борисов. Той добави, че по-големи реформи от тези на сегашната власт никой не е правил преди него.

Борисов отсече, че не е чул обвиненията на СДС и ДСБ, нито сините са му казвали какво имат предвид.

“Те с мен не са разговаряли. Мисля, че ми знаят телефона - да ми се обадят”, каза той по повод това, че водят диалог през медиите.

Премиерът бе категоричен, че не е получавал икономическите предложения на сините. “Добре дошли са - като ги донесат, ще ги обсъдим”, каза той.

По повод недоволството на десницата, че ГЕРБ са приели малко от идеите им, Борисов каза: “Вижте - всяка партия има право да прави каквото иска. Нито се бъркам в работата на чуждите, нито давам да ми се бъркат в моята работа.” Той добави, че и управлението на сините търпи много критики. Особено това се отнасяло за направеното в енергетиката, което сега ни носи само пасиви.

Попитан за намеренията на сините да имат отделен от ГЕРБ кандидат-президент догодина, Борисов каза: “И какво от това?!”

Кабинетът само се жалел, вместо да прави реформи

“Кажете ми една реформа, която е извършена от това правителство. Няма реформа. Има само жалване, оплакване от лошото наследство”, коментира вчера соцлидерът Сергей Станишев.

И предложи три идеи за антикризисни мерки на БСП: правителството спешно да се разплати с бизнеса, Банката за развитие да се използва за финансиране на малки и средни предприятия, спешно да се стабилизира здравната система.

“Положителен е фактът, че все пак има някакви антикризисни мерки - 59-60 на брой, макар и представени със сериозно закъснение”, коментира вчера зам.-шефът на ДПС Лютви Местан.

“Досега освен монолозите на Симеон Дянков по тези антикризисни мерки не сме имали възможност да водим сериозни парламентарни дебати”, каза още Местан.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Борисов ще бори кризата без десницата | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Борисов ще бори кризата без десницата
Автор: Anonymous да 2010-04-21 @ 20:19 EEST

Нямате нужда от подкрепата на подлия Костов, който само Ви подлива вода с мерзавските си изказвания за правителството!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.04 секунди