изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:46 EEST
ПРОФ. КАРАДИМОВ: КООРДИНАТОРИТЕ ПО ДОНОРСТВО СА ВОДЕЩИ В ДИАЛОГА    
Здраве   По отношение на  психолозите аз не споделям мнението, че точно те трябва да убедят близките, когато става въпрос за даряване на органи.


Това каза в интервю за zdrave.net проф. Димитър Карадимов, който наскоро бе избран за председател на Етичната комисия по трансплантациите. "Нашият опит показва, че в такива ситуации психолозите не са постигали успех. Координаторите по донорство са тези, които трябва да поемат цялата тежест в такива ситуации. С това не искам да кажа, че психолозите нямат място сред нас – напротив, имат, и то важно, но не в случаите, които посочих. Тяхната работа с роднините е незаменима, но в следващия етап – когато те започнат да преживяват ситуацията и имат нужда от психологическа помощ и подкрепа", коментира специалистът.
Не само при нас, по цял свят има конкретни области, които са предмет на сериозни дискусии – такива са например редът за получаване на органи, обгрижването на живия донор след като той е дарил орган, смята проф. Карадимов. И допълва, че ние не правим изключение – и при нас тези въпроси трябва да намерят адекватно решение. "Една част от населението е на мнение, че донорството трябва да бъде платено - споделя професорът. - Ще възникват различни ситуации, на които ще трябва да търсим заедно отговор. Разчитам на това, че в комисията ще работят много колеги, които имат опит в областта на трансплантациите и със своята интелигентност ще допринасят за намирането на добри решения".
По отношение на очакванията за съвместната ви работа със специалистите-немедици в комисията – с богословите, юристите, психолозите, проф. Карадимов споделя, че е твърде важно да има в комисията такива хора. "На първо място, възлагам много надежди на богословите - казва той в интервюто. - Спомням си един мой неотдавнашен разговор с председателка на една пациентска организация. Тя сподели, че е разговаряла с митрополит Николай в Пловдив и е споделила за проблемите, съпътстващи даряването на органи. Духовникът е проявил съпричастие и е обещал да говори за отделя място и на тези неща в молитвите си към Бога. Така или иначе вярата е една от вратичките, през които трябва да се тръгне към решаването на тези проблеми". НДТ

ПРОФ. КАРАДИМОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ ПО ТРАНСПЛАНТАЦИИ

Искаме четири нови клинични пътеки за интензивно лечение

ЗА МЕН МЕДИЦИНАТА Е ВСИЧКО

В МОЯТА ПРОФЕСИЯ МЯСТО ЗА ЕМОЦИИ НЯМА

ИЗГОНЕН ОТ ДОБРИЧ, ПОЛЕЗЕН ЗА НАСА И БАЙКОНУР

 


Сходни връзки

ПРОФ. КАРАДИМОВ: КООРДИНАТОРИТЕ ПО ДОНОРСТВО СА ВОДЕЩИ В ДИАЛОГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди