изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:59 EEST
Онкоболна осъди държавата за 100 000 лв.    
Ред и сигурност
100 000 лева ще плати Министертво на здравеопазването на онкоболната Ангелина Бонева, защото не й е осигурило навреме животоспасяващи лекарства. През 2006 година Бонева е оперирана от рак на щитовидната жлеза, съобщи БГНЕС. Съгласно Наредба 34, лекарствата, които й се налага да приема след операцията, трябва да й се осигуряват от здравното министерство.


След като лекарствата не са й осигурени, тя сама си ги купува. Бонева завежда иск срещу Министерството на здравеопазването на 19 септември 2007 г . След 3 години съдебни перипетии днес излезе постановлението на Административен съд София ведомството да плати на Бонева 100 000 лв. за нанесени неимуществени вреди.

Наредба 34 е за осигуряване на лекарства при заболявания, които МЗ определя като приоритетни и ги изкарва от списъка на задължителното осигуряване по линия на Здравната каса, за да съкрати пътя им до болните.

„В наредбата липсва ред за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Налице е непълно, несвоевременно и недостатъчно изпълнение на задълженията, произтичащи по силата на закона, което представлява бездействие на министъра на здравеопазването“, се казва в решението на съда.

Онкоболната Теодора Захариева първа осъди здравното министерство през 2008 г. Тя получи 80 000 лева, след като доказа в съда, че липсата на животоспасяващо лекарство през 2004 г. е довело до влошаване на състоянието й. За щастие Захариева пребори рака. След това тя учреди Център за защита на правата в здравеопазването и помага на други онкоболни.

В края на миналата година Министерството на здравеопазването бе осъдено да плати посмъртно 100 000 лева на онкоболна заради грешна диагноза и неадекватно лечение.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Онкоболна осъди държавата за 100 000 лв. | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Онкоболна осъди държавата за 100 000 лв.
Автор: Anonymous да 2010-04-14 @ 17:55 EEST
Браво на съда и на момичето. Сега е ред на ДАНС да открие кои са конкретните виновници и да ги осъди да заплатят веднъж тези 100 000 лева, лихвите по тях,  съдебните разноски, а след тоава и да бъдат уволнени. Тогава народът ще каже БРАВО на това правителство! В иначе ще продължи старата практика - едни държавни чиновници правят своеволия, народът плаща за идиотщината им, а правителствата си отиват безславно... И после бюджетът бил издънен. Освен ако няма държавен лимит колко дела за колко лева държавата може да загуби за една година.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди