изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-18 @ 11:12 EEST
ДАНС погва Станишев и брат му    
Новини
Секретна разработка готви удар срещу ключови фигури от бившето правителство.


Сергей Станишев е бил ответник по фирмено дело още докато е бил премиер, разкри “ШОУ”. На 29 декември 2008 г. той е призован в качеството му на управител и едноличен собственик на фирма “Проком”. Делото се е гледало в търговската колегия на Софийски градски съд, а ищец е Софийска градска прокуратура. Въпреки че съдебното заседание е било открито, фактът, че премиерът се явява като ответник по дело, е пазен в строга тайна и излиза наяве чак сега.

Според исковата молба Станишев е допуснал подсъдна небрежност и е пропуснал да промени капитала на фирмата си от 50 хиляди неденоминирани лева на 5000. Дружеството е основано през 1995 г. и е било с предмет на дейност търговско посредничество с разнообразни стоки.

Решението на съда от декември 2008 г. постановява прекратяване на търговското дружество. Също така фирма “Проком” и съответно управителят й Сергей Станишев са осъдени/!!!/ да заплатят на Софийски градски съд 80 лева държавна такса по водене на делото.

Проверка на “ШОУ” откри, че към момента фирмата на бившия премиер е невалидна, след като е обявена във фалит. За неин ликвидатор е назначен адвокат Борислав Захариев.

На 28 януари 2009 г. Сергей Станишев, тогава все още в качеството му на премиер, подава декларация във връзка с чл. 14 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. В нея обаче той укрива, че е имало иск от Софийска градска прокуратура и твърди обратното: “От Сергей Станишев е подадена молба до Софийска градска прокуратура за предприемане на действия съобразно Търговския закон за прекратяване на дружеството”, пише в декларацията.

Според твърденията на премиера фирмата не съществувала още от началото на дейността си.
В декларацията си Сергей Станишев споменава и името на брат си Георги като свързано с него лице, което би могло да доведе чрез дейността си до конфликт на интереси.

На прицел

Източници на “ШОУ” разкриха, че в ДАНС е започнала секретна разработка. Обект на вниманието й е Сергей Станишев и дейността му, докато е премиер на България. Паралелно с него се разследва и брат му Георги Станишев. Той е сред известните архитекти. Докато брат му е на власт, подписът на Георги Станишев стои като оценител на повечето от проектите за строежи по Южното Черноморие. Георги Станишев е извършил и техническата оценка и на един от най-скандалните проекти за строеж на ваканционно селище “Златна перла” край Царево. Сградите са на самия бряг на морето и се намират в землището на природния резерват “Странджа”. Изпълнител на проекта е фирма “Краш”, за която вече има данни, че е свързана с лица от близки до БСП кръгове. Заради този проект общинският съвет на Царево взима няколко скандални решения, целящи изваждането на скъпоструваща земя от природен парк Странджа.

През 2006 г. кметът на Община Царево разрешава строителството на вилното селище в нарушение на закона. РДНСК Бургас спира незаконния строеж, а фирмата “Краш 2000” прави неуспешен опит да узакони строежа чрез ликвидирането на парк "Странджа". В крайна сметка през ноември 2008 г. строежът е обявен за незаконен и от Върховния административен съд.

Разработката в ДАНС ще проследи и тази сделка. Разследващите вече са стигнали до данни, че Георги Станишев е лобирал пред висши политици за промяна в закона, която да разреши скандалния строеж. Той е гарантирал и пред инвеститорите, че това ще стане, като е намекнал, че с този случай ще се ангажира и брат му.

Високо напрежение

След ареста на ексвоенния министър Николай Цонев премиерът Бойко Борисов намекна, че той няма да е единственият от бившите управляващи, които ще бъдат подведени под отговорност. Градският прокурор Николай Кокинов спомена и конкретни имена, сред които бе това на Сергей Станишев.
На 15 март Бойко Борисов е разпоредил да му се предостави пълна справка за сключените от кабинета “Станишев” договори.

На мушка са 148 договора, сключени от 13 министерства по времето на тройната коалиция.
Нарушения са открити в министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие, социалната политика, отбраната, правосъдието, образованието и науката, културата, околната среда, здравеопазването, земеделието, транспорта, икономиката, както и в тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта.
Според градския прокурор Николай Кокинов е имало две основни схеми за нарушение на Закона за държавния бюджет. Със знанието на премиера Станишев са били прехвърляни средства от едно перо в друго с цел по-бързо разходване и подписване на големи сделки без задължителната санкция на Народното събрание.
Нарушения са открити и в правосъдното министерство.

Още през октомври 2009 г. министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че неизгодни договори, сключени от предшественичката й Миглена Тачева, са поставили министерството пред фалит. 350 млн. лева са задълженията, които е оставил старият екип в правосъдието. Само договорите за строителство на съдебни палати в столицата и Варна възлизат на над 300 милиона лева. Към тази сума има анекси за още 30 млн. лева. При проверката тогава бяха установени и нередности при доставката на храни за затворите.

Под пара

Източници на “ШОУ” твърдят, че Сергей Станишев бил изключително притеснен от разследването срещу него. Той търсел на няколко пъти свои партньори от бившата тройна коалиция. Проведени са тайни срещи в столичен ресторант, намиращ се в “Лозенец”. Там Станишев се е интересувал доколко реално е разследването срещу правителството на БСП и дейността му като премиер. Търсел е контакти и с Доган, но такъв не се е осъществил. Според приближени до Станишев той изпаднал в немилост пред Ахмед Доган заради обещана, но неизпълнена сделка през февруари 2009 г.

До няколко седмици се очаква да стартира грандиозен процес, който ще вземе на мушка точно хора от икономическото лоби на БСП. Притесненията на бившия премиер са, че той също ще бъде сред заподозрените.
Според прокуратурата мотивите за образуване на досъдебното производство са, че длъжностните лица са нарушили служебните си задължения или са превишили властта или правата си по Закона за държавния бюджет и по Закона за обществените поръчки "с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда, сключвайки договори като възложители, без по тях да е осигурено финансиране, както и че в нарушение на бюджетния закон или подзаконов акт по прилагането му са се разпоредили с бюджетни средства в общ размер над 2.1 млрд. лв.“

Мария НИКОЛАЕВА

......................
Братът Георги – в афера за милиони


Братът на бившия премиер Георгий Станишев се оказва замесен в обръч от фирми, ръководещи грандиозния ремонт на болницата, възлизащ на 8 млн. лв.

Договорът за реконструкцията е сключен между болницата и близката до червените фирма „Домостроене АД” през ноември 2006 г. и строителните работи е трябвало да приключат в края на 2008 г. Това обаче не се е случило, а сумата е вече изплатена.

По план АГ отделението в болницата трябвало да бъде преустроено, да се изгради пристройка, както и надстройка на двуетажната връзка между два блока на болницата.

Освен строителните дейности „Домостроене” трябвало да ремонтират и двора на лечебното заведение, като се установят паркинги, алеи за пешеходци и автомобили, както и осветление. Фирмата обаче не е изпълнила нито едно от задълженията си в двора. Пристройката към родилното отделение пък е докарана до груб строеж и има още доста за довършване, а срокът за изпълнение е изтекъл отдавна.

Последната вноска от 8-те милиона е изплатена през май тази година – малко преди премиерът Станишев да сдаде поста, като преди това изхарчи и малкото, останало в хазната. В края на 2005 г. здравният министър Гайдарски спира процедурата за избор на изпълнител, като посочва причината, че болницата има огромни дългове и не разполага с капитал за проекта. Малко по-късно обаче същият министър отново пуска поръчката и бива избрана фирмата. Размерът на разгърната застроена площ е 8000 кв. м, но голяма част от нея са евтините за изпълнение дворни работи, които и досега не са изпълнени. По този начин излиза, че фирмата е прибрала по 1000 лв. на кв. м, и то за неща, които така и не е изпълнила.

Името на Георгий Станишев се свързва с фирмата изпълнител, понеже неговата фирма „Прожектс” и „Домостроене АД” си поделят собствеността на дружеството „Дедалос”.

Това далеч не е първият скандал, в който братът на Станишев е замесен. Ето и някои други негови дела:
Георги Станишев е включен в Черния списък на лицата, унищожаващи природата, заради бетонирането на защитената от „Натура 2000” местност Карадере край град Бяла, Варненско. Проектът „Блек сий гардънс” бе започнат през пролетта на 2008 г., разгръща се на 2000 дка, 700 от които са гори. Стойността на колосалния проект се изчислява на над 1 млрд. лева.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

ДАНС погва Станишев и брат му | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДАНС погва Станишев и брат му
Автор: Anonymous да 2010-04-16 @ 15:51 EEST
                                Тези управляващи само погват, но да има кой тях да погне,че нищо не правят само се гаврят с хората, първо да докажат вината им и вече ни омръзнаха лъжи, днес една, утре по-опашата антикризисна, а хорицата им вярват и мизеруват!
ДАНС погва Станишев и брат му
Автор: Anonymous да 2010-04-16 @ 20:56 EEST
Вината се доказва в съда.Това е закана-ката нети изнася  хайде в Пакистан друже!
ДАНС погва Станишев и брат му
Автор: Anonymous да 2010-04-17 @ 12:52 EEST

Дръш зло куче!!! Аф-Аф! ;-)))

... Дръжки... :-)))))))

ДАНС погва Станишев и брат му
Автор: Anonymous да 2010-04-19 @ 16:57 EEST
  Гарван, гарвану око не вади!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди