изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-18 @ 11:09 EEST
Маскиран като "социално слаб" окръжен съдия строи хотел край морето    
Новини
Магистратурата в Благоевград не подозира, че из коридорите й се разхождат черни тоги със статут на "социално слаби", що е то беден съдия "надявахме се отговора да научим от 27-годишния окръжен съдия Деница Урумова", съобщава в сензационна публикация бургаският седмичник "Десант". Ето какво разкриват журналистите от Бургас:


Не я открихме, била в отпуск. Вероятно за да нагледа строежа на скромния си хотел, който с бързи темпове расте на най-красивото място в Приморско - точно на носа, известен с името Боруна, на първа линия, с приказен изглед към бившата Татова резиденция “Перла”. Никой в крайморския град не е чувал за Деница, знаят обаче кой е баща й - Николай Урумов от Върховния административен съд. Той се прочу по тези места преди 3 години, когато се разбра, че жена му " адвокат Здравка Урумова (майка на Деница), била много бедна, но не в Приморско, а в съседната община Царево. Колкото и тя да се сдобие с теренче за задоволяване на "жилищна нужда" в курортния град Ахтопол.

Двете врътки с общински терени в полза на бедната фамилия Урумови са извършени в навечерието на местните избори през 2007 година. Пробив като "крайно нуждаеща се" прави обаче само младата Деница в Приморско. Защото шумен медиен скандал принуждава майка й да се откаже от идеята и тя да си има собствена почивна база край морето. След публикации в два национални вестника през октомври същата година Районна прокуратура в Царево се решава на проверка. Оказва се, че няколко души, сред които е и адвокат Здравка Иванова Урумова, са картотекирани като нуждаещи се в общината чрез измама. По случая е образувано дело под номер 315/2007 г., а изненадващо като обвиняем по него е привлечен кметът на Ахтопол Бисер Колев. Обвинението срещу него е по чл. 311, ал. 1 от НК за съставяне на документи с невярно съдържание, по който член се предвижда затвор до 5 години.

Именно чрез такъв подправен документ, без никога да е живяла в тази община, съпругата на висшия съдия е получила терен с отстъпено право на строеж на площ 564 кв. м срещу 20 000 лева.

По това време съдия Николай Урумов вече е шеф на Трето отделение на ВАС (на същия пост е и в момента), което се занимава с административните дела, свързани с държавната собственост, местното самоуправление и местната администрация. Дали от тази си позиция той е въздействал на колегите си магистрати на юг от Бургас, няма как да знаем. Факт е обаче, че следственото дело срещу ахтополския кмет Бисер Колев приключва подозрително бързо - още в края на 2007 г., със становище, че няма данни за извършено престъпление. И толкова.

"Нямаше никакво основание да ме съдят, тъй като земите ги раздаваше кметът на Царево Петко Арнаудов, а всяко негово предложение минаваше на гласуване в Общинския съвет. А и документите бяха съставяни в ОбС, не при мен. Аз бях последната брънка и нямах отношение към отстъпените права за строеж", заяви този понеделник Бисер Колев.

Около цялата смърдяща на корупция история след показната и безрезултатна проверка на Районната прокуратура в Царево случаят потъва в забрава. Здравка Урумова се отказва от идеята да строи в Ахтопол, а през следващите три години, та и до ден-днешен, никой не дръзва да разрови сериозно скандалните сделки с общински земи по Южното Черноморие.

Така остават в тайна и други домогвания на магистратската фамилия до парче земя край морето. Паралелно с Ахтопол, Урумови се пробват и в Приморско, където уцелват "шестица от тотото".

На 28 юни 2007 г. (4 месеца преди местните изборите) община Приморско учредява отстъпено право на строеж на съдийката Деница Урумова. По това време кмет на града е вездесъщият Димитър Димитров, избиран три мандата с подкрепата на всички политически сили, без БСП, известен с прозвището феодал, заради почина да купува влияние чрез раздаване на общински терени на политици, министри, магистрати, висши ченгета (поради което недосегаем за Темида е и до днес, независимо че изненадващо падна от власт - победи го крехката и лишена от каквато и да било подкрепа Лиляна Димитрова от БСП).

Според адресната регистрация излиза, че щерката на Урумов е била жител на Приморско точно 7 дни! Докато простосмъртните в курортния град чакат години за подобно право на фамилна къщичка и в повечето случаи не го дочакват, Деница на секундата е картотекирана като социално слаба и крайно нуждаеща се. В архива на общината е записано, че на посочения от нея адрес на улица "Стара планина" № 7 "дели жилищна площ с още 4 човека". Поради което й се дават 469 квадратни метра "за жилищни нужди" на носа в Приморско за унизително ниската сума от 1829 лева.

На уникалното място, заобиколено от три страни от морето, Димитров е учредил общо 8 приблизително еднакви по площ парцела, предвидени за много специални хора. "Кои са тези личности, къде са оригиналните скици на терена, до вчера не знаехме. Когато влязох в общината през октомври 2007 година, такава информация не се съхраняваше в нито един отдел. Затова бях убедена, че тази земя - общинска собственост на Боруна, е свободна, казва червената кметица Лиляна Димова. На 18 февруари 2008 година тя предлага на Общинския съвет да й възложи изграждане на Морски парк на носа “Боруна”. Новото мнозинство в ОбС гласува с пълно единодушие. Защото вече се носят слухове, че в този район се подготвя строителство и единственият начи да се опази земята е тя да бъде преотредена за зелени площи. Чудесно начинание, което така и не се реализира.

Вместо парк"хотел на 5 етажа - това е тъжната равносметка две години след прословутото решение на ОбС. Зелени площи няма да има, там вече се наливат основите на хотелски комплекс с ресторант, кафета и увеселителни заведения. Възложител на обекта е Деница Урумова, получила преди три години право на строеж на фамилна къща за жилищни нужди. Явно нейните нужди са особено големи, тъй като по план сградата ще се извисява поне на 5 етажа. Тези подробности обаче са спестени на информационната табела. Там пише само: "жилищна сграда с апартаменти, стаи за настаняване и кафене". Нещо подобно СКАТ ТВ и “Десант” показаха в Несебър, където бургаският областен лидер от ГЕРБ и настоящ депутат Димитър Бойчев също се беше писал “крайно нуждаещ” и понастоящем строи палат вместо къща. Вече година на Бойчев в региона му викат “Голямата нужда”, защото иначе е доста заможен - върти ресторанти и транспортни фирми, има си апартамент и вила.

"Приморско е като разбунен кошер, напрежението тук расте, бизнесът се готви за протести. Хората недоумяват кой е дал разрешение да се строи на това място, предвидено за изграждането на морска градина. И обвиняват всички в местната власт, без да правят разлика между кмет и Общински съвет", казват независимите съветници Дончо Гунчев и Пламен Георгиев. Георгиев е и председател на ОбС.

"Чакахме една година и след като нямаше никакво движение по преписката, започнахме да задаваме въпроси " защо нищо не се прави по проектирането на парка. И тъй като отговори не получавахме, у нас започнаха да възникват съмнения, че желанието на Лиляна Димова да промени нещо в Приморско се е изпарило", допълват двамата съветници.

През януари миналата година Гунчев и Георгиев отправили писмено запитване. След тримесечна игра на нерви Димова им върнала отговор, в който им обяснявала, че на "Боруна" имало две разрешения за строеж. И толкова. Факт, който вече бил известен на целия град. За процедурата по проектирането на парка " нито дума. Вместо да разсее съмненията, че е притискана да си смени становището, Димова обвинява съветниците, че не внивамали какво гласували навремето. Решението всъщност не било за парк, а за "да се обособи като зелена площ единствено уличната регулация" (каквото и да значи това).

"Нямам никакъв избор, решението за спиране на строителството на носа не е в моите правомощия. След решението на Общинския съвет се появиха оригинални договори за отстъпено право на строеж, каквито до този момент никой в общината не беше виждал. Тези договори бяха вписани и в съда, така че нямах причина да не се съобразя с тях", казва Лиляна Димова.

Документите й били донесени от познатото вече семейство Урумови и от представител на някой си Петър Тодоров Попов, който пък имал право да строи в съседния на тях парцел (също от 469 кв.м за сумата от 1820 лева и 10 стотинки). За разлика от Урумови, за Попов не успяхме да открием никакви данни. През мътните за Приморско 2006"2007 г. 30-годишният мъж е имал за кратко адресна регистрация на улица "Трети март" №3. Тогава, а и до ден-днешен на този адрес живее бившата секретарка на Димитров и настояща общинска служителка Калиопа Трендафилова. Човек на име Петър Попов никога не е обитавал реално нейната кооперация.

Подобни криминални данни бяха изнесени официално през октомври миналата година в доклад на временна комисия, избрана от Общински съвет " Приморско, с председател Дончо Гунчев. Копие на доклада с шокиращите констатации е изпратено до Окръжна прокуратура " Бургас и до главния прокурор Борис Велчев. Както и сами можем да се сетим, без да питаме, проверка по случая още няма.

Desant.net

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Маскиран като "социално слаб" окръжен съдия строи хотел край морето | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Маскиран като "социално слаб" окръжен съдия строи хотел край морето
Автор: Anonymous да 2010-04-19 @ 14:41 EEST
Е имат ли срам тия хора??????????? Боже Господи! Той Господ ще ги накаже.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди