изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-18 @ 10:59 EEST
СЪДЪТ ОТМЕНИ ПРОДАЖБА НА ЧАСТ ОТ ДАБМАТА ОТ ЕКСОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ    
НовиниБезпрецедентно несъобразяване с Конституцията и закона е констатирал съдът

Административният съд в Добрич обяви за нищожни заповеди на бившия областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев, с който той е продал на частни дружества част от блегоукрепителното съоръжение Дамбата в Балчик. Решението е взето от съдебен състав с председател съдия Красимира Иванова. Отменят се с две отделни съдебни решения заповедите за продажба на два имота частна държавна собственост от по 10636 кв. м. За купувачи на 25 май минaлата година областният управител д-р Ердинч Хаджиев  е определил частните дружества “Балчик Плаза” ООД, Варна и „Ренкон” ООД, София.
„Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби на Конституцията и законите от страна на Областния управител, който е обявил търг за имот публична, изключителна държавна собственост, провел е този търг и е издал оспорената заповед, с която е обявил купувач за този имот. Предприел е разпореждане и е извършил такова, в противоречие с нормите на закона. Разпореждането не само че е с имот, който е част от брегозащитно съоръжение, изградено в акваторията на Черно море, а и строителството на този имот е осъществено по проект с европейски средства в рамките на “Проект България – защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси” и е финансиран чрез държавен заем от Европейската Инвестиционна банка договор Ф1 № 1. 7769/1999 на стойност над 4 200 000 евро, в каквато връзка пък следва да се има предвид цената на сделката, но това вече е въпрос на анализ не от административния съд, а на други органи. Нарушението на закона в случая е толкова съществено и непоправимо, че опорочава всички действия на административния орган до степен на тяхната нищожност” – това се казва в решението на съда. И още: „С оглед представените по делото доказателства, съдът намира, че са допуснати съществени нарушения на Конституцията, Закона за държавната собственост, Закона за водите и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са довели до липса на предмет, както при обявяване на търга, така и при издаване на заповедта за определяне на купувач относно процесния имот, тъй като този имот поради своя статут не подлежи на продажба.”
Решението подлежи на обжалване в 14 - дневен срок от съобщението до страните пред Върховния административен съд на Р България.
Бившият областен управител на Добрич д-р Едринч Хаджиев и бившият директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” Пламен Ганев бяха задържани на 1 март тази година по обвинение в престъпления по служба. Към първоначално повдигнатите 7 обвинения за престъпления по служба, 48- годишният Хаджиев и 35-годишният Ганев бяха привлечени като обвиняеми и за нови престъпни деяния. Така от 12 март тази година двамата се разследват за  извършването на 23 сделки с имоти – държавна собственост, с които са били причинени щети на държавата за повече от 450 000 лева.  Разследването е започнало през юли миналата година, а в началото на януари тази година е образувано досъдебното производство.  За престъпленията, за които двамата са разследвани, законът предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 3 до 5 хил. лв. и лишаване от права.
 


Сходни връзки

СЪДЪТ ОТМЕНИ ПРОДАЖБА НА ЧАСТ ОТ ДАБМАТА ОТ ЕКСОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди