изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:06 EEST
Баровците няма да платят никакъв данък лукс    
Новини
Диневи имат за лична собственост само едно БМВ, всички други суперлуксозни коли са на фирмата им. Същото е положението при Валентин Златев, Митко Събев, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев, Младен Мутафчийски и т.н.


Според антикризисните мерки на правителството всички возила с оценка над 70 хиляди лв. и жилища – с над 300 000 лв. подлежат на еднократно двойно облагане през тази година. Това е станалият популярен вече данък лукс. Наше разследване показва, че богатите хора в България няма да платят почти нищо. Огромна част от тяхното имущество се води собственост на фирмите им, а не на тях като физически лица. Друга част пък е на фирми, регистрирани в офшорни зони.

Ако хвърлим поглед върху имането на българските богаташи ще се получи много интересна картина. Безспорно едни от най-луксозните автомобили и яхти в България притежават прословутите мултимилионери братя Диневи. Техният автопарк е впечатляващ и на него може да завиди всеки руски олигарх. Двамата имат свръхлуксозен „Майбах” на стойност близо 1 милион евро. Колата е от 2007 година и притежава всички суперлукс екстри - облицовка от слонова кост, минитоалетна, осемзонов климатик, мини бар, диван, сепаре, бар-масичка, сателитна телевизия, свръхустойчива броня. Такъв автомобил в Бългаия има само още Румен Гайтански –Вълка. ”Майбах”-а обаче се води собственост на „Диневи груп”. Диневи имат още луксозен”Астън Мартин” за 350 хиляди евро, ”Бентли” за почти същата сумата и поне десет коли „Мерцедес” – S- класа. Всичките коли обаче са фирмени и не подлежат на облагане по новия данък лукс. Всъщност наши източници ни казаха, че двамата братя ще платят на хазната за 4-годишно БМВ, което по някаква случайност е регистирано на Йордан Динев.

Могъщите предприемачи притежават и четири луксозни яхти на обща стойност 18 милиона евро. Последната им придобивка беше красивото италиаско бижу „Ферети”, което струва близо 7 милиона евро. Министър Дянков обаче ще остане с пръст в уста, защото яхтите се водят собственост на „Венид яхт”. Това е дъщерна фирма на „Диневи груп” , която се занимава с търговия на морски луксозни плавателни съдове. Две от яхтите красавици са акостирали на яхт порта в Свети Влас , а другите две в момента са наети от руски баровци , които преди седмица са отпътували на пътешествие в Средиземно и Червено море. Те били предплатили за половин година напред да ползват плавателните съдове на Диневи.

Двамата братя имат и обширни имения, вили, къщи и хотели. Всичките те обаче се водят също на компанията „Диневи груп”. Така маститите бизнесмени от Свети Влас няма да се бръкнат почти нищо за данък лукс, въпреки че притежават скъпи играчки и имоти за над 200 милиона евро.

Техният политически опонент от Несебър Чавдар Александров-Чочо е горд собственик на два мерцедеса S класа последен модел, яхта „Азимут” и два самолета за чартърни полети ”Лиърджет”.

Яхтата на Чочо струва 9,5 милиона евро.

Тя се смята за една от най-луксозните в България и Чочо с гордост обикаля с нея Черно море и пристанищата на Средиземно, Егейско и Адриатическо море. Той също няма да плати нищо за нея. Яхтата все още се притежава от лизинговата къща, която е продала на Чочо луксозния плавателен съд. Той ще плаща лизинга още една година, после тя ще стане собственост на компанията му „Александров груп”. Двата самолета „Лиърджет”, които той дава под наем или за чартърни полети, също все още са собственост на американска лизингова компания. Те са на обща стойност близо 17 милиона евро и Александров ще ги изплаща още две години. Така и този богат бизнесмен няма да плати нищо като данък лукс.

Същата е ситуацията и с петролния олигарх Валентин Златев.Той има 30-метрова луксозна яхта, която от две години е разположена на запазено място в „Марина Диневи” в Свети Влас. Тя е на стойност поне 8 милиона евро. Според нашата информация

яхтата се води собственост на туристическата компания на Златеви,

която притежава и хотелите в Правец и Обзор. Шефът на „Лукойл България” се движи изцяло със служебен транспорт. В неговия автопарк има основно мерцедес. Златев ползва обаче и два свръхлуксозни кадилака за специални цели . Всичките коли са част от автопарка на „Лукойл”. На нефтената компания е и самолетът, който придвижва Златев до важни срещи в Москва.

Друг богат българин - Митко Събев притежава също самолет, яхта и скъпи автомобили. Самолетът се води на „Петрол холдинг”. Той е марка „Бийчкрафт” – на него се е возела съпругата на бившия президент на САЩ Роналд Рейган –Нанси Рейгън. Събев има и къща за 2,5 милиона евро в Монте Карло, където отдъхва през лятото, както и имение край Виена. Цялата му собственост в България обаче е на „Петрол холдинг” и дъщерните фирми на компанията , чийто брой е над десет.

Собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които са се сдобили с култовия модел самолет „Гълфстрийм“, също би трябвало да платят на хазната, но това няма да стане. Просто защото самолетът е регистриран като служебна придобивка на банката. Той струва над 15 милиона евро и е два пъти по-скъп от чесната на Васил Божков. Двамата банкери обикалят с него целия свят , твърдят близки до тях.

Прочутите братя Маргини има поне пет яхти,

с които сноват през цялото лято край Слънчев бряг, на север и на юг от курорта. Двамата се придвижват в скъпи бронирани мерцедеси с много виска степен на защита. Следи ги кохорта от поне четири подобни возила на охраната. Повечето авотомобили обаче били с регистрация в чужбина и тук се водели като транзитно преминаващи. Необходимо било само на три месеца да пресичат границата и отново да се връщат в България , което е в общи линии фасулска работа. Яхтите на Маргините пък се водели служебни водни таксита на техните хотели в Слънчев бряг. Бившите знакови фигури в групировката СИК притежавали и две много скъпи и луксозни моторници, с които порели морето през лятото. Те по същия начин се водели водни таксита на хотелите.
Туристическият и оръжеен бос Младен Мутафчийски също е регистирал всичките автомобили и двете си яхти като собственост на петзвездния си хотел „ Хелена ризорт”.

Всъщност почти всички милионери и едри бизнесмени работят по този начин. Така че твърденията, че данък лукс ще напълни хазната, ще се окажат чист кьорфишек.

Бургас, Петър АНГЕЛОВ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Баровците няма да платят никакъв данък лукс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.33 секунди