изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:22 EEST
Гаргите в Нова Каледония по-умни от маймуните    
Любопитно Вид гарги в Нова Каледония се оказват умни почти колкото шимпанзетата, пише Би Би Си.Изводът е на учени от университета в Оукланд. Техните твърдения се базират на серия опити, в които са изследвани уменията на гаргите да си набавят храна. Става дума за вида Corvus moneduloides, който е започнал да използва и в дивата природа различни предмети за сдобиване с храна.

 лабораторното изследване учените разделили на две групи общо 7 врани. В първата били 3 птици, които вече познавали обстановката и мястото, където се намира храната - тесен стъклен цилиндър, в който не се побира даже човката им. Останалите 4 птици попадали за първи път на мястото на експеримента.

Трите гарги, които вече познавали обстановката, извлекли храната от цилиндъра от първи опит, като използвали последователно три инструмента. Първият бил висящ на връв предмет. Придърпвайки с човка връвта, птицата взела предмета, който във втората фаза изиграл ролята на кука. С нея гаргата извадила от клетка дълга сламка. После с помощта на сламката птицата извлякла храната от стъкления цилиндър. Останалите 4 гарги опитали няколко пъти, но в крайна сметка също взели хапката, вероятно трупайки информация от наблюдение върху действията на себеподобните си.

Точно използването на различни инструменти дава основание на учените от Оукланд да сравнят тези гарги с шимпанзетата, които също използват различни предмети, за да улеснят живота си. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Гаргите в Нова Каледония по-умни от маймуните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди