изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:56 EEST
Сергей Станишев за предателите в БСП, за наследството на тройната коалиция и за управлението на ГЕРБ    
Интервюта Сергей Станишев, лидер на БСП, бивш министър-председател, пред БТВ в предаването "Тази сутрин"



Водещ: Лидерът на БСП и експремиер Сергей Станишев ни е на гости. Добро утро.
Сергей Станишев: Добро утро.
Водещ: Да започнем от най-актуалната тема – тази, която вълнува днес колегите от вестниците, а и не само от вестниците. Има ли подписка, която цели свикване на конгрес на БСП, на който конгрес вие да бъдете свален от поста?
Сергей Станишев: Не съм виждал такава подписка.
Водещ: Още един от БСП, който не е виждал такава подписка.
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Какво чухте, обаче, за нея, защото усилено се говори за такова нещо?
Сергей Станишев: Вижте, не е сериозно да коментирам някакви слухове. Ако някой има нещо да каже, има си Национален съвет, има си заседание на конгреса, което е планирано за есента и там може да се каже всичко.
Водещ: Имате ли приятели в партията, хора, които са близо до вас и на които можете да се доверите на 100%?
Сергей Станишев: Имам, разбира се, приятели.
Водещ: Кои са те?
Сергей Станишев: Много са.
Водещ: Кирил Добрев от тях ли е?
Сергей Станишев: Кирил Добрев е член на Националния съвет.
Водещ: Понеже беше един от хората, който ви подкрепяше през годините, беше винаги твърдо до вас. Ще ви цитирам част от неговото интервю и да преминем към другите теми, защото са много въпросите към вас, от което какъв извод бихме могли да си направим, накратко. „На заседание на конгреса ни през октомври бяха направени и взети верни изводи, взеха се конкретни решения, но нищо не последва. Липсва всякакъв контрол по поставените задачи, нещо трябва да се направи, някой трябва да се събуди. Преди осем месеца Сергей Станишев получи безрезервна подкрепа на мнозинството от делегатите, подкрепиха го с надеждата за промяна, днес останаха само въпросите им, какво стана с реформата, защо продължаваме да сме насипна група, а не екип, защо позволяваме да ни мачкат, унижават, да ни заклеймяват като престъпници и крадци, а ние да мълчим и да се крием. На БСП сега й трябва луд с пушка, за да се изправи срещу популизма на ГЕРБ”. Край на цитата.
Сергей Станишев: Вие направихте нашата среща в разговор около едно интервю. Първо, това, което казва Кирил Добрев, аз не го споделям, защото промените в БСП вървят. Вървят и на национално, вървят и на местно ниво. Най-важното, което очакват от нас нашите избиратели, това е промяна в политиката, очевидно. След като много българи не ни подкрепиха на изборите, значи трябва нещо да променим в политиката.
Водещ: Какво обаче очакват да се промени?
Сергей Станишев: Очевидно очакват да бъдем по-лява партия, повече да изразяваме интересите на хората с леви убеждения. Естествено, ние бяхме в коалиция, в една принудена коалиция, такава беше волята на българите. И трябваше да се съобразяваме с нашите партньори при формиране на управленската политика. Въпреки че аз смятам, че няма правителство в България за последните 20 години, което да е било по-социално в своите ангажименти и в това, което свърши. Второ, българите и членовете на БСП очакват промяна в начина на функциониране на БСП. Това се случва. Това се случва и чрез изнесените заседания на Изпълнителното бюро по региони и на съветите, на Националния съвет. Това се случва и в постоянните срещи с нашия актив, с нашите председатели на Общински съвети, с нашите представители в местната власт, с членовете на БСП. Това е най-важната промяна, която...
Водещ: Защо обаче се оставя усещането, включително и у хората около вас, че се оставяте да ви мачкат, да ви наричат престъпници, да ви наричат крадци?
Сергей Станишев: Аз по никакъв начин и никога не съм приемал тези квалификации и пропагандата, която върви от страна на управляващите срещу БСП. Напротив, говоря, говоря почти всеки ден, говоря, според мен, аргументирано и очаквам това да вършат всички, а не да се занимават с кръчмарски заговори.
Водещ: Има ли такива? Има ли такъв заговор?
Сергей Станишев: Със сигурност има. БСП е сложна партия. Изобщо в нашия национален манталитет съществува този начин на мислене – събирането по кръчми в кръгове и прочие, такива неща. Който каквото има да каже и да сподели, да го направи. Аз не се притеснявам от нищо и от никога и няма да допусна никой да ми извива ръце или да ми поставя условия. Докато имам подкрепа в партията на конгреса, ще правя това, което смятам, че е необходимо и полезно за БСП, ще разговарям с различни хора. И в Изпълнителното бюро има хора с различно мнение, дори като идейни течения в БСП и това е нормално, защото сега БСП се нуждае от консолидация. Но консолидация не на основаната на сделка, а консолидация на основата на политика.
Водещ: Важно е наистина да има различни идейни течения, в споровете се ражда истината, но когато има заговор...
Сергей Станишев: Би било добре и в ГЕРБ да има идейни течения.
Водещ: След малко за ГЕРБ и за всичко, което прави ГЕРБ, всичко, което ГЕРБ казва за БСП, но сега все още да останем на „Позитано” 20. Страшно обаче звучи, когато лидерът на една партия признава, че има заговор в собствената му партия. Какво трябва да се направи, за да може да овладеете вие като лидер всички тези кръчмарски седенки и политически кръгове?
Сергей Станишев: Аз винаги съм бил привърженик на открита политика – и в партията, и навън. Винаги си казвам позициите ясно, публично, не се занимавам с интриги, а правя открита политика, това е мой принцип. Точка.
Водещ: Открити ли са обаче хората, които ви критикуват вътре в БСП? Идвал ли е например Румен Петков при вас и да каже: „Г-н Станишев, не знам как се обръщате един към друг, Сергей, направи така, че нещата да се променят, ако не се променят, си върви”, защото той и по медиите, включително в началото на февруари ви призова, че ако до три месеца нещо не се промени, Сергей Станишев трябва да напусне този пост?
Сергей Станишев: Вижте, има хора, различни, в БСП, с различни позиции. Аз уважавам моите опоненти, които са с открита позиция. Има такива. Има хора, които идват и споделят свои мнения по един или друг въпрос. Това е нормално, старая се да се вслушвам.
Водещ: С Румен Петков говорите ли си?
Сергей Станишев: Разбира се, че си говорим. И с Румен Петков си говоря, и с Румен Овчаров, и с Кирил Добрев си говоря, и с Красимир Премянов, и с Янаки Стоилов.
Водещ: Откъдето излезе информацията за въпросната подписка.
Сергей Станишев: Да. Откъде?
Водещ: От Красимир Премянов, от него излезе, оттам тръгна всъщност всичко. Какво има предвид Кирил Добрев...
Сергей Станишев: Вижте, знаете ли, напомняте... нашият разговор ми напомня на един... на това, което се случва в държавата като цяло. Ние сме станали седем милиона клюкари. Страната ни се управлява от слухове, в това число държавата и правителството...
Водещ: Но вие сам признахте, че има заговор във вашата партия?
Сергей Станишев: Аз не съм казвал, че има заговор, казах, че така се говори.
Водещ: И понеже това е предишната управляваща партия, най-голяма, опозиционна, и е много важно да знам какво се случва в нея.
Сергей Станишев: Да, ще знаете от форумите на БСП, където открито ще се казват различни позиции, ако е необходимо.
Водещ: Ще се кандидатирате за председател на БСП на следващото заседание на конгреса, което е в края...
Сергей Станишев: Аз съм председател на БСП, на Националния съвет. Ако този въпрос бъде разглеждан на конгреса, ако конгресът реши така, естествено, че ще се кандидатирам.
Водещ: Последен въпрос за крамолите вътре в партията. Откъде идват проблемите – от това, че много хора искат да бъдат лидери, много хора искат да бъдат лидери, много хора искат да оглавят партията или откъде, това разноговорене?
Сергей Станишев: Проблеми в БСП, както във всяка стара къща или голямо семейство, има, но това е живият, нормалният живот на една политическа сила. Ние не сме ГЕРБ, при нас не е на легни – стани. При нас членовете на ръководството на Национален съвет, това са хора, които са избрани чрез реални тайни избори, които имат своята тежест и своя авторитет, които не се притесняват да си кажат мнението. Това е нормално за една демократична партия, особено в днешна България, когато според мен нормалното, демократично функциониране на обществото ни е под въпрос.
Водещ: Защо?
Сергей Станишев: Защо? Заради управляващите. Защото за ГЕРБ демокрацията, свободата, правата на гражданите, различното мнение не са ценност. Те не са участвали във всички тези 20 години борби за повече граждански права, затова с такава лекота днес ги подтискат и потъпкват.
Водещ: Дайте примери.
Сергей Станишев: Да ви дам примери? Вие не ги гледате по телевизията. Разбира се, вижте, борбата с престъпността...
Водещ: Дайте примерите така, както ги вижда Сергей Станишев.
Сергей Станишев: Борбата с престъпността е нещо важно. И всеки реален удар, било то срещу организирана престъпност, било то срещу корумпиран човек, е добре дошъл, хората това искат и това очакват. Но понякога целта се подменя от средствата. Когато средствата не са премерени, когато не се спазват дори законови норми в редица случаи, тогава средствата подменят целта и се превръщат в самоцел и се върви към една полицейска държава. Защото какво означава изказването на министър Цветанов, че магистратите трябва да бъдат кадрувани от ДАНС, едва ли не. Нали разбирате какво означава това? Една полицейска държава. Какво означава, когато в присъствие на прокурори се извършва беззаконие, когато автомати се насочват към деца. Това нормално ли е.
Водещ: Къде са се насочвали?
Сергей Станишев: Хора с качулки влизат да арестуват, например Борислав Гуцанов, в присъствието на неговите невръстни деца, те влизат с автомати.
Водещ: Понеже в последната една минута нахвърляхме страшно много теми, на мен ми се иска малко по малко да започнем да ги разчекваме така, както ги вижда лидерът на БСП, експремиерът Сергей Станишев.
Сергей Станишев: Вижте, честно казано за мен най-важната тема, по която би трябвало да се говори, това е икономическото състояние.
Водещ: Имаме достатъчно време и за нея. Наистина е важна.
Сергей Станишев: Надявам се.
Водещ: Има ли министри от вашия кабинет, защото това са основните критики към кабинета „Станишев”, вече знаете, че има и обвинителни актове срещу няколко министри, те са срещу различна форма, подписка или друга гаранция на свобода. Има ли министри, за които съжалявате, че сте се доверили? Има ли хора, за които съжалявате, че сте избрали във вашия кабинет? Има ли хора, които са ви предали?
Сергей Станишев: Разбира се, едно коалиционно управление има своите особености. Аз съм казвал неведнъж, че завиждам на г-н Борисов като министър-председател, защото той има пълна подкрепа в парламента, практическа еднопартийна, с още две-три съдружни партии, които подкрепят политиката на ГЕРБ във всяко едно нещо. И той има пълната свобода да определя, но и пълната отговорност за действията на своите министри, защото той няма нужда да се съобразява нито с вътрешни механизми в своята партия, демократични, нито със свои коалиционни партньори. И това е най-големият проблем, според мен, на министър-председателя. Защото министри като Дянков, като много други, просто провалят управлението и водят страната ни към една много тежка не само икономическа и финансова криза, но и социална криза с погрешни политики и некомпетентност.
Водещ: Добре. Да обсъдим наистина икономическата и финансовата криза, в която в момента е България и след това ще се върнем и към вашия кабинет и вашите министри.
Сергей Станишев: Добре.
Водещ: Защо Симеон Дянков води държавата към тежка икономическа криза? Нима тези 60 мерки не са мерки, които биха били предпоставка за излизане на България от кризата?
Сергей Станишев: Нека да ви попитам – коя дата сме днес?
Водещ: 27-ми април.
Сергей Станишев: Точно 27-ми април?
Водещ: Точно.
Сергей Станишев: Днес изтича срокът, програмата на правителството, приета на 1 октомври с близо 70 мерки, ако не се лъжа. Броят на мерките не определя икономически или социални резултати. Според думите на Симеон Дянков тогава, до 27-ми април тази програма трябваше да даде своя ефект и България към лятото да излезе от кризата, дори говореше за април. Спомняте ли си? Негов цитат ли е?
Водещ: Не ме подпитвайте, не мога да гарантирам.
Сергей Станишев: Днес е 27-ми април.
Водещ: Не уча наизуст всички изказвания...
Сергей Станишев: Какъв е резултатът? Не, думите на един финансов министър трябва да тежат? Какъв е резултатът? Много по-тежка икономическа и финансова криза, която прерасна в социална, с нарастваща всеки ден безработица. В някои региони тя е над 18%, например в Смолян. Единствено София остава своеобразен остров, където безработицата е ниска. Навсякъде другаде, ако погледнете за последните месеци, безработицата пълзи като раково образувание и обхваща все повече територии от страната и разрушава съдбите на хората.
Водещ: Какво трябва да се направи, според вас, сега?
Сергей Станишев: Тези нови мерки първо са на хартия, защото мерките, изписани във вестник, не решават никакъв проблем. Няма действия за тяхното прилагане. За да се приложат тези 60 мерки, трябва да се променят поне 25 закона. Второ, в този антикризисен план, вторият, новият, поредният спасителен, той е насочен най-вече отново към фиска. Той не е насочен към същността на кризата – как да се задвижи икономиката.
Водещ: Кажете как, дайте вашите предложения. Ако сега сте начело на държавата, какво бихте направили?
Сергей Станишев: Почти всички мерки са насочени към това как да се орежат разходи и към това как да се обложат допълнително българите. Аз много се притеснявам за това, че усилено се говори за увеличаване на ДДС. Преди три месеца премиерът каза, че ще се намалява ДДС, а сега ще се увеличава. Говори се за 22, говори се за 24%. Трябва да е ясно какво означава това. Увеличаването на ДДС това е увеличаване на данъчната тежест върху българите и експроприиране на доходите. И този данък има своята особеност, т.е. нарича се от икономистите регресивен. Това означава, че най-бедните хора и хората със средни доходи ще бъдат най-тежко натоварени от него. Защото за един човек с доходи 300 лева, увеличаването на ДДС на 22, 24% е много по-тежко от човек с 1000 лева или с 2000 лева доходи. Това трябва да се знае.
Водещ: Защо? Обяснете ни схемата?
Сергей Станишев: Защо? Защото един човек не може да изяде, например, 60 хляба вместо 30, защото тежестта поради тази причина пада най-вече върху хората с по-ниски доходи, които и без това си позволяват много по-малко.
Водещ: Защо? Защото според вас ще се повишат цените ли? Ще се появи спекула ли? Какво?
Сергей Станишев: Естествено. Ще последват няколко ефекта. Първо ще се повишат цените, няма как, когато се вдига данъка върху добавената стойност, това е върху всяка икономическа дейност, върху всеки продукт – мляко, хляб, всичко останало.
Водещ: Основната теза на ГЕРБ е, че ще се стигне...
Сергей Станишев: Второ, част от икономиката ще бъде тласната към сивия сектор в резултат на това. И трето, ще се подтиснат оборотите и икономиката. Защото подходът на ГЕРБ е счетоводителски. Аз уважавам тази професия, но тя е чисто, как да кажа, статистическа в известен смисъл, а не същността от гледна точка на икономиката. Най-важното в икономиката...
Водещ: Да си задам въпроса. Тезата на ГЕРБ е, че всъщност в момента тези мерки са спасителни заради много бели, които е направило предишното управление, начело с вас – два милиарда необезпечени финансови анекси към договори, много сериозни обвинения, част от тях вече са в прокуратурата.
Сергей Станишев: Така. Чудесно.
Водещ: По министерства, включително милиони, изразходвани...
Сергей Станишев: Пълни смешки.
Водещ: Обяснете защо са смешки. Но го обяснете така просто, както го обясняват тези, които казват, че това е престъпление.
Сергей Станишев: Искате ли да направим една викторина сега с вас.
Водещ: Викторина?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: В смисъл?
Сергей Станишев: Ще ви задавам въпроси.
Водещ: А, вие на мен?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Не. Аз предпочитам да остана в ролята аз на вас.
Сергей Станишев: Не, за да разберете и вие, и вашите зрители. Първо, кажете в коя политика България се нарежда в първата тройка или четворка...
Водещ: Чакайте. Наистина не искам да губим време, а да ни кажете защо това са пълни глупости. Наистина. Извинявам се, че ви прекъсвам. Защо са пълни глупости?
Сергей Станишев: Отговорете ми обаче на въпросите – елементарни са, те са лесни. Първо...
Водещ: Нека да не разменяме ролите и да не губим време с обяснения.
Сергей Станишев: Г-жо Цолова, първо, в коя политика България се намира и днес на основата на данните на Евростат в челната тройка или четворка сред страните от ЕС, от 27 страни – във фискалната и макроикономическата политика.
Водещ: И какво сега разбра зрителят от това, което казахте?
Сергей Станишев: Второ, колко е бил фискалният резерв, оставен от трите последни правителства като наследство на следващите? По времето на Иван Костов – под три милиарда лева. Като приключи кабинетът „Сакскобургготски” малко над четири милиарда лева. Когато предадохме властта на новия кабинет фискалният резерв беше 8.2 милиарда лева. В момента, според официалните данни, е паднал на законовия минимум – 6.3 милиона лева, значи два милиарда са изядени, за да запушват дупки в бюджета. Дори да приемем...
Водещ: Които са изкопани от вас, казват от ГЕРБ.
Сергей Станишев: Дори и да приемем, че е имало необезпечени дългове, което не е точно и не е вярно, това означава, че вече сме си платили сметката. Оттук нататък ако продължи да намалява фискалният резерв, това е пълна отговорност на новото правителство.
Водещ: Не е вярно или не е точно, че има два милиарда лева необезпечени дългове?
Сергей Станишев: Не е вярно.
Водещ: Не е вярно. Няма такива?
Сергей Станишев: Вижте, на 3 май беше обявено, че стартира АМ „Тракия”, нали така?
Водещ: Да.
Сергей Станишев: Има ли пари в този бюджет, 2010 година? Няма. Ако следваме логиката на г-н Борисов и на неговия кабинет, всеки договор, за да стартира, трябва да бъде обезпечен 100%, нали така. Само този първи лот на АМ „Тракия” мисля, че струва около 120 милиона лева. Къде са тези 120 милиона лева? Няма...
Водещ: С това давате пример, че всички тези договори не са обезпечени не защото не са предвидени разходите, но нататък във времето, в следващите години...
Сергей Станишев: Защото те са дългогодишни. Има сред този безумен списък, който впрочем никой не е видял, защото отказват в парламентарен контрол да представят за какво става дума. Г-жа Цачева отказа да даде информация на опозицията. Има договори, които са сключени от по-предишния кабинет. Например за „Кугър”-ите.
Водещ: По-предишният е на НДСВ, на Симеон Сакскобургготски?
Сергей Станишев: На НДСВ. Да. Това е част от модернизацията на Българската армия и са сключени 2004 година и ние сме се плащали като наследство от предишното правителство и са доставени тези хеликоптери. Г-н Борисов много обича да лети с тях.
Водещ: А не е ли имало анекси по тези договори, подписани по ваше време?
Сергей Станишев: Анекси по закон няма от 2008 година, г-жо Цолова. Но все пак да се върнем пак към наследството. Колко пъти е по-малък държавният дълг на България по сравнения с този на Гърция? Тъй като г-н Борисов говори за гръцки вариант.
Водещ: На мен ми става страшно, когато се сравняваме с Гърция.
Сергей Станишев: Близо десет пъти е по-малък държавният дълг на България. В тройката или четворката на ЕС с най-ниски дългове на държавата, по-малко от 15% от БВП. В Гърция е 120% към момента. Така че няма място за сравнение. Колко е бюджетният дефицит на България за миналата година, за която наполовина носи отговорност ГЕРБ? Според лошите прогнози, тъй като Евростат коригира винаги данните на страните – 3.7%. В Гърция колко е? 13%. В Ирландия колко е? 14%.
Водещ: Която е в тежка в криза.
Сергей Станишев: Добре. В Германия? Не е в тежка криза. Колко е дефицитът на Германия? 6.5% от БВП.
Водещ: Не желая да ме изпитвате тази сутрин по финансови въпроси. Ще ми пишете ниска оценка.
Сергей Станишев: Не, налага се, защото трябва да се говори с цифри, а не с пропаганда.
Водещ: Но на мен ми се иска наистина да приземим разговора, за да може и публиката да разбира, конкретно...
Сергей Станишев: Да.
Водещ: ... какво се казва и как вие точно оборвате тези много тежки обвинения от ГЕРБ.
Сергей Станишев: Много ясно оборвам. Много ми се иска българските медии да правят заключение не на основата на думи, а на основата факта.
Водещ: Дайте да не критикувате медиите.
Сергей Станишев: Аз не ги критикувам, аз правя разсъждения.
Водещ: Нататък. Като става на въпрос за източване и обвинения, вашият и приятел, вие не криете, зам.-министърът на здравеопазването Емил Райнов, вече бившата шефка на Здравната каса и шефът на кабинета ви са обвинени в много сериозно присвояване и източване на Здравната каса, включително и искане на подкуп в милиони.
Сергей Станишев: Така ли?
Водещ: Да. Какво знаете за това? Обвинени са. Прокуратурата казва така. Този път не Бойко Борисов или Цветан Цветанов.
Сергей Станишев: Вижте, понякога прокурорите в България, очевидно гледайки предстоящите избори за главен прокурор, се изживяват като слуги, изпълнители на изпълнителната власт. Има такива хора.
Водещ: Много тежко обвинение давате.
Сергей Станишев: Има такива хора.
Водещ: Че прокурорите са маша в ръцете на политическите партии, които управляват България.
Сергей Станишев: Не обобщавам, казвам, че има такива хора.
Водещ: Случаят с обвинителите на Емил Райнов и компания такъв ли е?
Сергей Станишев: Не мога да кажа конкретно, защото аз не съм прокурор и не съм следовател. Това, което мога да кажа, е, че още 2008 година имаше атака от страна на „Търговска лига” към зам.-министъра и председателя на Надзорния съвет на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) г-н Райнов. Тогава разпоредих проверка на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и тогава бях наясно и тя впрочем не приключи до края на мандата, защото правиха много цялостна проверка, очевидно. Второ, още тогава имаше конфликт, реален конфликт между „Търговска лига” и зам.-министър Райнов. Защо?
Водещ: Защо?
Сергей Станишев: Защото „Търговска лига” беше направила три болници, доколкото си спомням, кардиологични, с които искаше да сключи договор със Здравната каса. Само че нямаше как да бъде сключен по информация, която имах, защото тези болници не бяха акредитирани. И това беше една форма на натиск, според мен.
Водещ: От прокуратурата обаче твърдят, че имат включително и специални разузнавателни средства (СРС), които доказват тази вина, но... Ще поживеем и ще видим.
Сергей Станишев: Ще поживеем и ще видим. А що се отнася до СРС-ата искам да ви обърна внимание върху следната последователност, която се случи с новия Наказателно-процесуален кодекс (НПК). В момента всеки един човек, вие в това число, а и всеки един друг, може да бъде осъден на основата на СРС и анонимен донос или анонимен свидетел, което означава, че много лесно всеки един човек може да бъде сготвен, ако е неудобен. Ще ви кажа как става хипотетично.
Водещ: Случвало ли ви се е?
Сергей Станишев: Един човек дава показания, анонимно, той не се явява пред съда, че еди кой си е направи еди какво си, поискал е например подкуп. След което същият този човек, който може да бъде прослушан със СРС, се обажда на потенциалния обвиняем и му казва: „Пешо, този един милион, който ти обещах, съм го прехвърлил”. Вие сте готова например, ако се обади на вас и напише срещу вас нещо. Честито. И това не е случайно. Това е една последователност. Какво направи новото управление.
Водещ: Какво цели с тази последователност новото управление? Понеже времето тече...
Сергей Станишев: Първо, подчиняване на всичко на своята власт. Събиране на цялата власт. Ще ви кажа какво ще се случи. Закриха независимото бюро за контрол върху СРС-ата. Знаете ли кой контролира в момента 12 хиляди приблизително СРС-та в България на година? Четирима депутати от парламента, които имат маса други функции и задължения. Това е смешно. Това означава, че няма контрол върху СРС-атата. Второ, промениха се и законите за МВР, и за ДАНС. Трето, промени се Законът за електронните съобщения, които разширява възможностите на МВР да слуша и да следи. Момент. Не съм приключил. Четвърто...
Водещ: Едно изречение. След това две имена, които трябва да коментирате.
Сергей Станишев: ... много категории, много престъпления се утежниха и се прехвърлиха, да кажем, от средни престъпления в тежки, за да могат да бъдат подслушвани. И четвърто...
Водещ: Две имена. Алексей Петров и Мария Мургина.
Сергей Станишев: И четвърто, това са промените в НПК, който от Коалиция за България ще бъде жалван и в Конституционния съд, защото противоречат на основни права, принципи на Конституцията.
Водещ: Понеже тези ваши политически тези сме ги чували, но не сме чували...
Сергей Станишев: Аз не знам откъде сте ги чували?
Водещ: Чували сме ги от различни представители на БСП. Какво се случи след онзи разговор, който сте имали преди изборите с Алексей Петров? Накратко. Споделихте в „Сеизмограф” при Светла Петрова, че сте извикали Алексей Петров в кабинета си и сте го попитали: „наистина ли се занимаваш с политически инженер, перифразирам думите ви, защото ти си служител на ДАНС и тези неща ми се струват нередни”. Какво ви каза г-н Петров?
Сергей Станишев: Г-н Петров ме уверяваше, че не се занимава с политическа дейност.
Водещ: Убеди ли ви обаче?
Сергей Станишев: Вижте, очевидно се е занимавал по един или друг начин, без да имам точни доказателства или данни, защото аз не съм полицай, както ви казах, не съм и следовател. Но наред с това, не мога да кажа, нямам тези данни. Но очевидно, че неговото присъствие в ДАНС навреди на авторитета на службата.
Водещ: Кой го назначи? Кой го предложи да присъства в ДАНС?
Сергей Станишев: Първо, той не беше назначен, а преназначен.
Водещ: Да. Знаем за събитията.
Сергей Станишев: Той си беше служител на Национална служба „Сигурност” (НСС).
Водещ: Именно. Но при преназначението, знаем всички вече, може би биографията на Алексей Петров сигурно е най-позната на всички българи.
Сергей Станишев: Председателят на агенцията определя служителите в агенцията.
Водещ: Вие поинтересувахте ли се за това преназначение? Защо се държи толкова много на Алексей Петров от председателя?
Сергей Станишев: Поставял съм въпроса. Това също сте го чували, предполагам. И пред г-н Сертов, и пред главния прокурор в един момент дали неговото присъствие не вреди на авторитета на службата.
Водещ: Това преди изборите се случва?
Сергей Станишев: Преди изборите, да. Получавах информация, достатъчно аргументирана и в двата случая, че той сериозно помага за работата на ДАНС срещу организираната престъпност.
Водещ: Това го казва и главният прокурор, г-н Велчев ви го каза?
Сергей Станишев: Такова е моето впечатление.
Водещ: Той ви увери, че не пречи и не вреди присъствието на Алексей Петров в ДАНС, включително и главният прокурор?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Борис Велчев?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Много малко време остана. Отиваме към един цитат...
Сергей Станишев: Аз не бих искал сега да отиваме към конкретните операции. А иначе, ако Алексей Петров е нарушавал закона, трябва да си носи последствията.
Водещ: Мария Мургина – бившият шеф на Националната агенция за приходите (НАП), данъчен номер едно. „По-скоро се чувствам определена за постигането на определи политически и икономически цели. Този сценарий беше разработен от ДАНС”, а именно – нейното отстраняване и после обвинението, че е източвала ДДС, „и подкрепен, и одобрен от бившия премиер Сергей Станишев. Трябваше им – на БСП, на Станишев – симулация на голям удар срещу корупцията, някой на висока управленска позиция, но не техен човек. Целта им бе да имитират борба с корупцията и да избегнат предпазната клауза, която ЕС щеше да ни наложи”. „Всичко, което ви се случи, ви го поръчаха нашите”, казва член на Висшия съвет на БСП пред Мария Мургина и обвинява вас за всичко, което й се е случило, че сте я предали в момент, в който е започнала тя да проверява данъчно Алексей Петров, Ковачки и други бизнесмени.
Сергей Станишев: Това не отговаря на истината по никакъв начин.
Водещ: Кое – че сте я предали?
Сергей Станишев: Разбира се. Първо, г-жа Мургина имаше и на министъра на финансите, и моята пълна подкрепа, когато реализирахме една от най-големите реформи, между другото в България.
Водещ: Защо обаче не се срещахте с нея, след като тя е разбрала, че има проблем?
Сергей Станишев: ... в областта на данъчната политика и НАП.
Водещ: Защо не се срещнахте с нея?
Сергей Станишев: Второ, когато при мен дойде информация от ДАНС...
Водещ: Приключваме, да, понеже колегите ми казват, че много минахме от времето.
Сергей Станишев: ... която беше достатъчно сериозна.
Водещ: От ДАНС?
Сергей Станишев: Да, от председателя на ДАНС. Смятам, че бях задължен да предприема съответни действия. Извинявайте, подобни обвинения, нали, могат да се отнесат към действията, които правят и сега управляващите. Но това е нормално. Когато има сериозен сигнал и трябва да бъде направена сериозна проверка...
Водещ: ... премиерът реагира...
Сергей Станишев: ... се реагира, да.
Водещ: Но има една връзка, много сериозна, която най-вероятно вие сте направили. Започва проверка Мария Мургина срещу Ковачки и Алексей Петров. Алексей Петров се среща с нея и й обяснява, това цялото е цитат от нейното интервю...
Сергей Станишев: Това е цитат от кога?
Водещ: От сега.
Сергей Станишев: От сега. И мислите, че...
Водещ: Алексей Петров й обяснява, че не му е приятно, че се прави тази проверка. Малко след това Яне Янев казва, че има източване на ДДС в особено големи размери, начело на която пирамида стои шефа на данъчните, след това вие от ДАНС получавате информация, където все още е служител Алексей Петров, към онзи момент, че тя сериозно е злоупотребявала. Всички тези връзки...
Сергей Станишев: Това са пълни глупости. Вие ги правите ретроспективно, една година след като се е случило събитието с някакви неща, които са казани и заявени сега. И извинявайте, винаги съм имал принципна позиция, когато например имаше информация за един или друг, в това число и държавен служител, винаги съм предприемал действия. Имаше и зам.-министри, срещу които се водеха разследвания от ДАНС, в това число и от управляващите, от ДПС, които бяха отстранени от длъжност. Какво говорите? Вече самите органи с информацията...
Водещ: Вие сте се съобразили с информацията, дошла от ДАНС, че има злоупотреба, без да се усъмните в нея на фона на това, че сте се усъмнили, че Алексей Петров може би вреди на имиджа на ДАНС?
Сергей Станишев: Разбира се. Да и заради това бях поставил въпроса...
Водещ: Добре. Благодаря ви.
Сергей Станишев: ... на тези, които отговарят.
Водещ: Аз, за съжаление, не можах да задам всички въпроси.
Сергей Станишев: И аз не можах да отговоря на всички, жалко.
Водещ: Но благодаря за това, че бяхте тук, почти 35 минути интервю. Достатъчно телевизионно време.
Сергей Станишев: Благодаря ви.
Водещ: Всичко хубаво. Успех ви желая. Благодаря за това, че приехте поканата ни.
Сергей Станишев: Приятен ден.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Сергей Станишев за предателите в БСП, за наследството на тройната коалиция и за управлението на ГЕРБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди