изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:31 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 МАЙ - ГЕРГЬОВДЕН    
ПразнициЦърквата почита св. Георги Победоносец

След Великден, Гергьовден е най-големият пролетен празник в народния календар на българина. Народната митология възпява св. Георги като народните ни юнаци, които яздят хвъркати коне, делят мегдана със самодиви и змейове, светят като слънце и винаги излизат победители.
Гергьовден, наричан още Зелен, бележи началото на лятната половина на стопанската година. Това е денят на овчарите и стадата, като се вярва, че св. Георги властва над нивите и стадата, убива ламята, за да отключи извори, реки и дъждове.
Подготовката за празника започва още от предния ден - моми и момци вият венци за агнето. Начупват се клони от бук, с които се окичват кошарите и портите на домовете.
На този ден се коли агне курбан на светеца покровител. Легенди разказват още, че именно на Гергьовден иманярите се оглеждат, защото там, където има заровено имане, то "играе" със син пламък.
Открай време на Гергьовден се връзват люлки, на които мало и голямо се люлее за здраве. Смята се още, че за здраве на този ден човек трябва да се претегли на кантар.
Гергьовден поставя началото и на новата стопанска година. От този ден започва доенето на козите и овцете и правенето на сирене. Освен това на Гергьовден се подновяват договорите между майстори и чираци, а стопаните наемат ратаи. През цялата седмица след празника се изнасят на слънце вълнените дрехи. Именниците черпят, като на празничната трапеза задължително присъстват гергьовска пита, пролетна зелена баница, печено агне.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 МАЙ - ГЕРГЬОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди