изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:11 EEST
Дянков: Целият ЕС подкрепи еврото и затяга колана    
НовиниЗа първи път от въвеждането на еврото се създава механизъм, в който и страните от ЕС извън еврозоната участват в изработване и одобрение на споразумение. Това каза след извънредно заседание на финансовите министри от ЕС вицепремиерът Симеон Дянков, информират от Министерството на финансите.

“Целта беше да се покаже, че има солидарна финансова политика в Европейския съюз”, добави Дянков. Според него одобреният план показва, че подкрепата за еврото е общосъюзна политика и е в интерес на всички държави от Европа единната валута да е стабилна. “Планът, който беше приет рано тази сутрин от финансовите министри на ЕС, се състои от 4 основни компонента”, коментира от Брюксел вицепремиерът Дянков.
1. Първият елемент от безпрецедентния план включва 60 милиарда евро заеми от Европейската комисия. Средствата ще са във вид фонд, от който могат да се теглят и ползват веднага.
2. Вторият елемент е спасителният пояс от гаранции в размер на 440 милиарда евро от държавите, които търгуват с единната европейска валута. Тези средства ще се отпускат на двустранна основа и ще се одобряват от националните парламенти. “Макар че влязоха в заключителната декларация, реално споразуменията тепърва ще се договарят. Тук страни като България, които са извън еврозоната, могат доброволно да се включат в гаранциите”, коментира министър Дянков. Засега единствената страна извън еврозоната, която изрази желание да се включи в този механизъм е Швеция, допълни той.
3. Третият елемент от одобрения снощи план е включването на Международния валутен фонд с 250 милиарда евро (световните агенции съобщиха, че тази сума е над 220 млрд. евро - бел.ред.).
4. “Четвъртата част, която е най-важната според мен е, че Европейската централна банка се съгласи да изкупува държавни ценни книжа на вторичните пазари. Което е важната мярка за спасяването на еврото”, изрази мнение българският финансов министър. На практика тази мярка означава отпускане на заеми на правителствата от еврозоната. Българският финансов министър посочи, че за да заработи одобрения тази сутрин план, всички държави от ЕС трябва да вземат допълнителни мерки за ограничаване на дефицита и да предприемат стъпки за бързи структурни реформи. Това е записано и в заключението от Съвета на ЕКОФИН (съвета на финансовите министри от ЕС), допълни той. Темата за европейската рейтингова агенция не беше акцент от снощната среща, тя ще се дискутира на редовното заседание на ЕКОФИН на 17 и 18 май, уточни Дянков. News.dir.bg
 


Сходни връзки

Дянков: Целият ЕС подкрепи еврото и затяга колана | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди