изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:00 EEST
ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ - НЕДОВОЛНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА    
Ред и сигурностУправителят на Федерална служба за безопасност /ФСБ/ в Добрич Георги Панов пред НДТ


- Г-н Панов, Вие участвахте в международна среща-дискусия, свързана с частните охранителни услуги, каквито предлага и Вашата фирма. Бихте ли разказали каква беше целта на форума?
- Това бе международната информационна среща-дискусия за хармонизация на частните услуги за сигурност в Европа. Тя се проведе поради необходимостта от бързи мерки на всички охранителни фирми в Европа срещу едно тълкуване на Европейската комисия на Директивата за услуги. Директивата изисква да няма никакви ограничения на услугите, те да се прилагат в еднаква сила във всички страни от ЕС. Приета е през 2006 година. Частната охранителна дейност е изключена от директивата до края на 2009 година, за да се прецизира. До м. г. това ни устройваше, но в края на 2009 година Генералната дирекция "Вътрешен пазар" на ЕК публикува ръководство за прилагане на Директивата за услуги, което конкретизира охранителната дейност и определя за такава охраната на имущество, персоналната охрана, охранителните патрули и наблюдението на обекти, както и съхраняването, транспорта и предаване на пари в брой и ценности. Не се счита за охранителна услуга продажбата, доставката, инсталирането и поддържането на технически средства. Европейската конфедерация за услуги за сигурност, която участва в срещата, не е съгласна с тази трактовка, още повече, че в края на 2009 година се направи разграничаване между "охранителни услуги на място" и "охранителни услуги от разстояние", т. е. реагирането с мобилни екипи при получаване на сигнал от СОТ или видеокамера да не се смята за охранителна дейност. Участниците в срещата бяха единодушни, че всички 29 държави, членове на охранителната асоциация, трябва чрез правителствата си да не допуснат  приемането в този вид на Директивата за услуги.
- Защо не сте съгласни с директивата?
- Първо, много трудно вече се разграничава охрана на обекти с охранители, СОТ, камери и други технически средства, всичко е комплексно и не може да бъде разделено. От друга страна дори монтирането на СОТ трябва да бъде на лицензионен режим, защото при проучване на обекта за монтаж, както и при самото монтиране, се придобива информация за скрити подходи, особености, слабости. Също така има и възможност недобросъвестни инсталатори, които след това няма да охраняват с мобилни екипи, т. е. няма да носят отговорност, да изнесат информация или да поставят кодове, които по-късно да използват с користни цели. Освен това, реагиращите мобилни екипи, пристигайки на обекта, стават охранителни услуги на място - те там извършват дейността си, трябва да бъдат въоръжени с определени униформи и символи, т. е. не се различават от един охранител и няма логика да се отделят и да не се признават за охранителни услуги. Ако тази дейност не се признае за охранителна, самите реагиращи екипи няма да имат права по задържане на нарушители.
- Г-н Панов, кои бяха участниците в международната среща?
- В срещата-дискусия се включиха около 100 участници и гости. Присъстваха съветникът на президента по сигурността, съветникът в Министерски съвет по сигурността, президентът на комитет "Охрана" към Европейската конфедерация, бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, проф. Димитър Йончев - преподавател по национална сигурност в Нов български университет, президентът на Асоциация за сигурност в България ген. Красимир Петров, г-жа Георгиева от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
- Излязохте ли участниците в срещата със заключително становище, с документ?
- Форумът излезе с предложение да се организира среща между охранителния бизнес в България, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и МВР, на която да се изготви национална позиция по поставения въпрос. Желанието ни е да се подкрепи напълно позицията на Европейската конфедерация за услуги за сигурност, в основата на която е да не се прави разграничение между "охранителни услуги на място" и "охранителни услуги от разстояние".
- Бихте ли представили накратко Европейската конфедерация за услуги за сигурност?
- Конфедерацията е създадена през 1989 година в Рим, седалището й е в Белгия. Представлява около 50 000 частни фирми за сигурност и има около 1,7 милиона членове. В България е представлявана от Националната асоциация на фирмите за търговска дейност и охрана, в чийто Надзорен съвет съм и аз. Конфедерацията е призната от ЕК като европейска конфедерация за сигурност, което означава, че може да я консултира.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ - НЕДОВОЛНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ - НЕДОВОЛНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА
Автор: Anonymous да 2010-05-14 @ 17:13 EEST

Много си е правилна директивата. Ако аз например, хипотетично казано, си купя 4-5 качествени безжични камери и си ги инсталирам в колата, защо трябва да имам лиценз за охранителна дейност? Аз просто сам си защитавам имуществото. Това е все едно да ме нападнат бандити на улицата с нож и аз да чакам някой с лиценз да обезвреди гада... Въобще охраняване без живи охранители си е невъзможен филм. Местните професионалисти на това трябва да обърнат внимание. Анализ и тренировка на хората. И качествено заплащане. Защото от злеплатени хора професионализъм не чакай... :-) 

ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ - НЕДОВОЛНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА
Автор: Anonymous да 2010-05-14 @ 17:53 EEST
otgovor na toq fii po gore:dobre 6tom taka misli6 no ako vapreki montiranite ot teb kameri i pi6tqlki ili tam kakvoto 6te montira6 ti q otkradnat, nqma da tarsi6 sadeistvie ot licenzirana firma ili policiq.
ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ - НЕДОВОЛНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА
Автор: Anonymous да 2010-05-14 @ 21:25 EEST

A zashto da ne tyrsi pomosht ot zastrahovatel, policia? Stana mi interesno... Kolega №1, izvini me, dai model ako mozhesh? Imame mnogo huligani v mahalata - kriat se v malkite chasove kato zaici mezhdu blokovete. Uz ziveesh sred nashi, a vse edno si sred chuzdi...

ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ - НЕДОВОЛНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА
Автор: Anonymous да 2010-05-15 @ 09:06 EEST
Към коментар 2 -  ти бе "фий" от коя охранителна фирма си, и кво като си - много добре сте обучени и подготвени ли да спите в колите си и да пафкате цигарки купени от тия от  пазара ...!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди