изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:53 EEST
Пенчев отстрани 3-ма съдии заради незаконни имоти    
Ред и сигурност
  Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев e освободил от длъжност тримата съдии, проверявани за незаконни имоти.


Тримата отстранени магистрати са началници на отделения във ВАС. Това са Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов.
Проверката срещу тях започна след журналистическа публикация, че техни роднини са придобили имоти в община Приморско под претекст, че са крайно нуждаещи се. Така те са получили имоти по 400-500 квадрата за под 2000 лв. 

Установено бе, че от далаверата са се възползвали 27-годишната съдийка в Благоевград Деница Урумова - дъщеря на Урумов, 19-годишната щерка на Генков Ваня Генкова и Елка Икономова - майка на Икономов.
Оказа се, че в схемата участва и скандалният шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, чиято дъщеря Анна Пенгезова - адвокат на 25 г., също е получила имот. Замесен е и уволненият само преди дни за връзки с Красьо Черния бивш бургаски апелативен прокурор Йордан Иванов. Неговият доведен син Петър Попов също е сред крайно нуждаещите се.

Запитан трябва ли съдиите от ВАС да бъдат отстранени, вчера Константин Пенчев заяви пред bTV, че престижът на съдебната власт е уронен.
"За мен цялата схема е абсурдна, но в една държава, в която се правят заменки от министри, за да може някои да построят хотелски комплекси, магистратите, очевидно, получават по половин декар да си построят хотелче. Всеки според възможностите. Това го казвам с черна ирония, защото където и да се обърнем в нашата държава, само такива работи виждаме”, коментира висшият магистрат.

По мнението на Пенчев съдиите във ВАС са потресени.
"Лично за мен и за моите колеги и пред цялото общество това е едно безобразие, не знам дали ще бъде наказано или не, но това си остава безобразие и ще тежи върху тези хора и върху децата им", категоричен бе Пенчев.

Веднага след публикуването на информацията за неговите подчинени миналия петък той сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане да бъде извършена проверка. Тогава от съвета уточниха, че ще проверят освен тях и Пенгезов, и бургаския магистрат.

Днес, след като е освободил от длъжност тримата магистрати, Пенчев е възложил на зам.-председателите на съда Венета Марковска и Галина Солакова администрирането на делата в трите отделения до назначаване на нови ръководители, се уточнява в официалното съобщение от ВАС.
За да бъдат уволнени дисциплинарно обаче, висшите съдии трябва да има решение от ВСС.

Междувременно заместник-главният прокурор Валери Първанов коментира скандала така: ”По случая има образувано повече от година досъдебно производство срещу бившия кмет на Приморско и други лица за длъжностни престъпления. Не са само тези пет случая, които нашумяха. Те са над 200 случая, разпитани са няколкостотин свидетели. Случаят ще бъде приоритетно разгледан”.
Първанов призна, че борбата с Октопода в съдебната система е трудна и според него това е видно и от факта, че миналата година са осъдени само петима магистрати за корупция, а осем са оправдани, цитира го БГНЕС.

 


Сходни връзки

Пенчев отстрани 3-ма съдии заради незаконни имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди