изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:31 EEST
ОБЩИНИТЕ НАБЕЛЯЗВАТ МЕРКИ ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА БЮДЖЕТИТЕ СИ    
НовиниТри групи от мерки за балансиране на бюджетите на общините предлага ръководството на НСОРБ, съобщи вчера кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на Управителния съвет на сдружението.

Първата група мерки е свързана с разширяване на правомощията и отговорностите на общинските съвети и кметовете за ефективно управление на общинския финансов ресурс. Едното предложение касае средствата от продажбата на нефинансови активи да се използват изцяло за социална и техническа инфраструктура по решение на общинските съвети. Друго предвижда с решение на местните парламенти да могат средства да се прехвърлят от един вид в разход в друг на делегираните от държавата дейности. Втората група мерки са законодателни с цел увеличаване на собствените приходи на общините. Те предвиждат при актуализация на бюджета за 2010 г. да се предвиди изравнителната субсидия да е до 10, а не до 20 процента, тъй като тя е насочена към най-бедните общини, които има опасност да преминат към изключително съкращаване на услугите. Друга мярка е активизиране на действията на централната власт за увеличаване на усвояването на средствата от европейските фондове. Предлага се още да се премине към разработване на нов Закон за местните данъци и такси. Кметовете искат да се разшири обхватът на общинските земеделски земи. Настояват и за равнопоставеност и справедливост при заплащане на такси между общините и държавните ведомства. Третата група мерки все още са дискусионни, но също са свързани със законови промени, обясни Д. Николова.  Предложенията са изпратени за запознаване на общините. След това ще бъдат представени на премиера Бойко Борисов.
 


Сходни връзки

ОБЩИНИТЕ НАБЕЛЯЗВАТ МЕРКИ ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА БЮДЖЕТИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди