изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:11 EEST
Академиците излизат на исторически протест    
Новини
Българската академия на науките (БАН) ще протестира утре срещу заявеното намерение на образователния министър Сергей Игнатов за разформироването на академията.


Това каза на пресконференция председателят на БАН акад. Никола Съботинов, цитиран от БТА. По думите му утрешният протест ще бъде историческо събитие за БАН, защото академията не е изпадала в подобна затруднена ситуация за своето 140-годишно съществуване.

Ще протестираме и за подчиняването на нейните институти на различни министерства и ведомства, заяви Съботинов.
От вчера започнаха две ревизии в БАН, уточни той и допълни, че едната се прави от държавната финансова инспекция, а другата - от областния управител. Според него ревизиите са свързани със собствеността и имотите на академията.

По мнението на Съботинов предвидените промени в Закона за БАН са насочени срещу имотите на академията, една част от които са предоставени от родолюбиви българи при създаването й преди 140 години, а друга част - от държавата.

За да може по-лесно да се получи собствеността на академията, трябва тя "да излезе" от Закона за БАН и да стане публична държавна собственост, после да се превърне в частна държавна собственост, за да може да се изгради на нея някой мол, смята акад. Съботинов.

Главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров съобщи, че БАН отдава свои площи под наем за 4 евро на квадратен метър. Средствата от наемите се използвали за ремонти, за режийни разходи, но тези пари не можело да се разпределят за заплати.

Досега в БАН са пенсионирани 430 души, а са назначени 130 млади специалисти, съобщи още Съботинов.
Заради намаляването на бюджета на академията се въвежда режим на последователно използване на отпуските и на непълно работно време в институтите, които осъществяват непрекъсната научна дейност в полза на държавата - прогнози на времето, сеизмични и геофизични наблюдения, каза Хаджитодоров.
Според Съботинов, ако се премахне Централното управление в БАН, заплатите на всички работещи в академията ще се увеличат с 8,88 лева. В ЦУ работят 75 души, сред тях деветима са в ръководството на академията.

Това, което трябва да разберат колегите от София, е, че България не са жълтите павета между сградите на университета, БАН, Народното събрание и храм-паметника "Александър Невски". Това обяви преди дни по повод на недоволството в БАН и неотдавнашния протест на Софийския университет срещу намаляването на бюджетната субсидия Сергей Игнатов. По думите му в страната има места, където положението е изключително тежко и при положение, че местните хора проявяват разбиране, българската интелигенция трябва да прояви същото отношение.

В интервю преди дни в "24 часа" министърът изтъкна, че в действията на БАН има проява на лицемерие.
"От парите, които държавата отпуска, академията гласува 1,520 млн. лв. за повишаване на пенсиите на академиците. Ако наистина се намират в такава криза, едва ли ще се заемат с този проблем. Един академик трябва да получава 2400 лв., а член-кореспондент - 2100 лв., което не е нормално на фона на пенсиите в страната", възмути се тогава Игнатов.

Всички институти на БАН са юридически независими лица, автономни са и имат свой бюджет, който се разпределя един път в годината от Общото събрание на академията. Това каза днес на пресконференцията акад. Никола Съботинов.  dir.bg

 


Сходни връзки

Академиците излизат на исторически протест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди