изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:21 EEST
Разузнавач №1 на САЩ подаде оставка    
По света
Директорът на Националното разузнаване на САЩ адмирал от резерва Денис Блеър неочаквано подаде оставка и се оттегля от поста си още днес.
Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на служител на Белия дом, цитирана от БТА.


Постът директор на националното разузнаване бе създаден след терористичните нападения на 11 септември 2001 г., за да синхронизира и координира дейността на всички разузнавателни служби в САЩ. "С дълбоко съжаление днес информирах президента, че ще се оттегля от поста директор на националното разузнаване от петък, 28 май", обяви Блеър в съобщение до медиите, разпространено от неговия кабинет. Причини за оставката не бяха съобщени.

Според телевизия "Ей Би Си", цитирана от Ройтерс по-рано вчера президентът Барак Обама се срещнал с Блеър и веднага след разговора им шефът на разузнаването подал оставката си, която била приета. Ройтерс припомня, че Обама от няколко седмици обсъждал възможността да поиска от Блеър да подаде оставка. Блеър и разузнавателните служби в страната станаха обект на остри критики в САЩ след проваления опит за атентат в самолет над Детройт на Коледа миналата година и след неуспелия опит да бъде взривен автомобил бомба на "Таймс скуеър" в Ню Йорк в началото на месеца.

По-рано този месец Сенатът на Конгреса на САЩ разпространи доклад, според който американските разузнавателни служби са допуснали да бъде подготвен запланувания за 25 декември миналата година терористичен удар със самолет над Детройт "заради човешки и технически грешки". През целия си мандат, продължил 16 месеца, Блеър трябваше да води задкулисни политически войни и с шефа на ЦРУ Лиън Панета, посочва АП. Въпреки първоначалната идея правомощията на директора на националното разузнаване да му позволяват контрол и над ЦРУ, на практика това не се случи, посочва Ройтерс.

Адмирал Блеър не успя да се справи и с връзки, които Панета, като бивш член на конгреса и началник на канцеларията на Белия дом, бе успял да изгради на всички нива на администрацията и и в Конгреса. Говорител на Белия дом, цитиран от Ройтерс, съобщил, че президентът Обама "обсъжда няколко силни кандидатури за поста директор на националното разузнаване". dir.bg

 


Сходни връзки

Разузнавач №1 на САЩ подаде оставка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди